Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklıdır, bunlar bir yıl kadar dayanabilir.
Hellim peyniri Kıbrıs'a özgü yarı-sert özellikte bir beyaz peynir çeşididir. Geleneksel olarak çiğ koyun ve keçi sütünden veya bunların karışımlarından elde edilen hellim peyniri; inek sütünden veya inek sütünün koyun ve keçi sütü ile karışımından da üretilebilir.
Anavatanı Kuzey Kıbrıs olan hellim peyniri, keçi, koyun ya da inek sütünün karıştırılması ile üretilen bir süt ürünüdür.
Hellim peyniri yapımı için pastörize edilmemiş taze süt ısıtılır ve biraz soğuduktan sonra mayalandırılır. Pıhtılaşma başladığında parçalara ayrılıp karıştırılır, ardından kalıplara alınır ve baskı işlemine girer.
reha, muratbey, bahçıvan, yörsan ve koop gibi birçok marka adı altında piyasalarda arzı endam etmekte olan güzide bir peynirdir. en pahalısı ve birçok kişi tarafından tek orijinal hellim sanılanı koop olmakla beraber, reha markalı olanı en lezzetlisidir.
İlgili 33 soru bulundu
Vegan Peynirlerin Çeşitleri
Aşağıda tadabileceğiniz vegan peynir çeşitlerinin bir listesi bulunmaktadır: Rendelenmiş parmesan peyniri. Vegan mozzarella peyniri. Vegalloumi (vegan hellim peyniri), sıcak yenebilecek bir peynir.
Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklıdır, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur.
Bu peynir, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Aynı zamanda sodyum, protein ve karbonhidratta bulunur. Bu nedenle insan sağlığına oldukça faydalı bir besindir. Hellim peyniri, diğer peynirlerden farklı olarak genellikle kızartılarak tüketilir.
Doğrudan yenilebilen bu peynir çeşidi, tercihe bağlı olarak tavada yada ızgarada kızartılarak da tüketilebilir. Kendine özgü tatlımsı, olgunlaşmamış çedar peyniri lezzetine sahip olan hellim peyniri, genellikle salamura solusyonunda muhafaza edilir.
Hellim Peyniri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kökenli bir peynir türüdür. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Hafif uzayan ve orta sertliğe sahip olan hellim peyniri,tuzlu bir peynir olma özelliği taşımaktadır. Kahvaltılarda kızartma olarak tüketilen hellim peyniri, makarna ve salatalara tat vermek için de kullanılıyor.
İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Hafif uzayan ve orta sertliğe sahip olan hellim peyniri, imal edildikten sonra bol tuzlu su ile salamura edilmektedir. Bu nedenle tuzlu bir peynir olma özelliği taşımaktadır.
Fırında Künefe Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce şerbeti yapalım şerbet kaynarken limon damlatalım. 10 dk sonra ocaktan alalım. Daha sonra 20 cm bir fırına dayanıklı bir kaba 1, 5 su bardağı tel kadayıf koyup güzelce yayalım. Sonra hellim peynirden ya da dil peynirini didikleyip koyalım.
Dilediğiniz peynir çeşidini kullanabilirsiniz, ama daha çok sert ve zor eriyen peynirleri tercih etmeye çalışın. Özellikle: mozerella, mihaliç ve kaşar gibi peynirlerin en fazla tercih edilen peynirler olduğunu hatırlatalım.
Hellimlerin yağsız şekilde pişirilmeleri için tost makineleri de tercih edilebilir. Bunun için dilimlenen hellim peyniri tost makinesi içine yerleştirilerek 1-2 dakika kadar pişirilir. Bu şekilde her iki yüzü aynı anda pişen hellim dilimleri tost ve burger gibi besinlerle birlikte kullanılabilir.
Sert az yağlı tuzsuz Kıbrıs'a has yöresel bir peynirdir. Kahvaltıda ve salatalar ile tüketilmesi önerilmektedir.
Ayrıca Çiğ Hellim orta derecede kalori içermesine rağmen daha çok yağda kızartılarak veya üzeri kapatılarak tüketilir. Bu, kalori içeriğinizi önemli ölçüde artırır ve potansiyel olarak kilo alımına katkıda bulunur.
2 dilim hellim peyniri kaç kalori? Bahçıvan Hellim Peynirinin 100 gramında 321 kcal kalori, ayrıca 1 Dilim yani 30 gram Bahçıvan Hellim Peynirinde 96 kalori bulunmaktadır. Bahçıvan hellim peyniri, kahvaltılarda veya ara öğünlerde peynir hakkı olarak tercih edilebilir.
1 Dilim (Orta) Hellim peyniri 95,34 kaloridir. Hellim peyniri içeriğinde 0,26 Karbonhidrat(g), 6,98 Protein(g), 7,38 yağ(g), 175,00 Kalsiyum(mg), barındırır.
Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Karagöl Çiftliği tarafından Adapazarı'nda üretilmektedir. Daha çoğunlukla Balkanlarda üretilen Bulgaristan'a ait yarı sert bir peynir çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri