Sirke ve karbonat ikilisini bir kaba ekleyin. Macun kıvamını alan karışımı bir sünger ya da bez yardımıyla çaydanlığın dış yüzeyine uygulayın. Eğer çaydanlığınızın rengi çok soluk ya da lekeleri çok fazlaysa bu karışımı bir süre çaydanlık üzerinde bekletin.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
Çaydanlığın içinde oluşan kireci temizlemek
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin.
İlgili 18 soru bulundu
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın.
Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz. Çaydanlığın içindeki limon tuzu tadını gidermek için çaydanlığı bol suyla durulayın.
Karbonatı sirkenin içerisinde çözündürdükten sonra çaydanlığın dışına uygulayın ve durulayın. Eğer çaydanlığınız çok kararmış ve lekelenmiş ise sirke ve karbonatlı suda çaydanlığınızı bir süre bekletin. Daha sonra su ile ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Sirke- Limon ve Karbonat Kullanımı
Kaynayan çaydanlığın içine karbonatı dökün ve 1 saat boyunca kaynatın. Bekleme süresini bittikten sonra sirkeyi ve limon suyunu bir kabın içinde karıştırın. Çaydanlığın içini boşaldıktan sonra çaydanlıktaki çay lekesi nasıl temizlenir kapsamında hazırlanan karışım ile silinir.
Sirke – Tuz Yöntemi
Tuz sirkenin içerisine katılarak tamamen erimesi sağlanır. Daha sonra temiz bir bez veya sünger yardımıyla bu karışımla birlikte çaydanlığın yanmış olan kısmı ovularak temizlenir. Ovma işlemi dış kısmı çizmeyi önleyecek nitelikteki bez veya süngerle yapılmalıdır.
Tencereye 2 yemek kaşığı karbonatı ve biraz sirkeyi dökün. Sünger ile suyu açıp güzelce ovun. Yanık lekeleri ovdukça çıkacaktır. En son temiz su ile durulayın.
Özellikle çelik çaydanlıklar doğru şekilde temizlenmediği sürece matlaşmaya ve kararmaya başlamaktadır. Uzun süre ocakta yüksek ateşe maruz kalan çaydanlıkların soğuk suya tutmak gibi yanlış temizleme yöntemlerine başvurmak çaydanlığın temizlenip parlamasından ziyade daha da kararmasına neden olacaktır.
Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor. Kap içerisinde su, sirke ve karbonatın karıştırılması kireçlenmiş yüzeylerin arındırılmasını sağlıyor. Musluk filtrelerinin tıkanması durumunda da aynı karışım uygulanabiliyor.
4 çorba kaşığı kabartma tozunu 4 bardak sıcak suyla karıştırın. Kabartma tozunun çözülmesini sağlamak için karışımı iyice karıştırın. Karışımı çaydanlığa koyun ve yaklaşık bir saat bekletin ve çaydanlığın içini temizleyin. Çaydanlığın ağzını temizlemekte sorun yaşıyorsanız, bir şişe fırçası kullanabilirsiniz.
LİMON SUYU DA KİREÇ ÇÖZÜYOR
Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özellikte olması nedeniyle kireçlenmeyi gideriyor. 1. 1 adet limonun suyunu ısıtıcınızın içerisine ekleyin. 2. 20 dakika bekleyin ve ısıtıcının içerisine bir miktar su ekleyin. 3. Isıtıcıyı çalıştırın ve sonrasında suyu boşaltın.
Limon Tuzu İle Çaydanlık Temizleme
Eğer sirke kullanmak istemezseniz bunun yerine çaydanlık içerisine iki yemek kaşığı limon tuzu ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatınız. Ardından çaydanlığı bol su ile yıkayınız. Çaydanlıklarınız bu yöntemle de tertemiz olacaktır.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Çaydanlık kirecinden kurtulmak için bir çay bardağı sirkeyi çaydanlığa dökün. Temiz fırça ile çaydanlığın içerisine ovalayın ve sirkenin her yere değdiğinden emin olun. 30 dakika boyunca bu şekilde beklettikten sonra, 1 tatlı kaşığı karbonat veya tuz ekleyerek tekrar ovalayın. Daha sonra güzelce durulayın.
Tencerenin, tavanın veya çaydanlığın içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun. Üzerine su ekleyerek ocakta kaynatın. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde mutfak süngeri ile tencerenin için ovalayın ve bol su ile durulayın.
Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik, çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demleme bölümün de ki su kaynatılmamalıdır. Çayın demleme süresi, siyah çayda 10-15 dakikadır. Demleme süresi çayın cinsine ve zevkine göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri