Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin korkulu rüyası olur. -Yemek ardından içilen çay sindirimde hazmı kolaylaştırır. Vücudun zararlı bakterilerden hızlıca kurtulmasını sağlar. - Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir. Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin adeta yok eder. Kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şekersiz tüketilmelidir. Gün içerisinde şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur.
Çaydaki antioksidanın, kan şekerini yükselten enzimi önlediği görüldü. Çayın kalp ve damar sistemi için de faydalı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, diyabetin önlenmesi ve kontrol altına alınmasına yardımcı olması için günde üç fincan çay içilmesini öneriyor. Tabii ki şekersiz içmek şartıyla.
Çay ile ilgili en önemli husus çayın içine atılan şeker miktarıdır. Her çay bardağı ya da fincanının içine atılan şekerler hem kilo alınmasına hem de kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur.
İlgili 25 soru bulundu
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Siyah çayın içerisinde tein, kafein, teofilin ve antioksidan içerir. kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şeker kullanılmadan tüketilmesi önerilir. Çayın içerisinde sıfır, yağ, karbonhidrat ve protein vardır. Şekerle tatlandırılmadığında diş yapısını korur.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
“ŞEKERSİZ ÇAY, KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR”
Çayın aktif bileşenlerinden dolayı metabolizmaya olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Sezgin, “Çay şekersiz içildiğinde antioksidan ve kafein etkisiyle olumlu etkiler yapıyor. Metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeye yardımcı olabiliyor.
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Düzenli tüketilen şeker, kısa zamanda kilo olarak beliriverecek ve şişmanlamaya neden olacaktır. Gün içerisinde vücudunuza aldığınız kalori miktarı, yaktığınız kalori miktarından fazlaysa kilo alımı gerçekleşecektir. Çayın içine atılan şeker sayısına oranla o kadar fazladan kalori yakmak gerekecektir.
Zamanla şişmanlığa neden oluyor. D ve B12 vitaminleri, metabolizmanın düzenlenmesini sağlıyor. Harvardlı İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı, Obezite Doktoru Özgür Niflioğlu, bugün vücudumuza giren şekerin yolcuğunu anlattı.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre çay kilo aldırmaz, aksine zayıflamanıza yardımcı olur.
Şekerle içtiğimiz vakit çayı, vücudun biyolojik yapısını bozmakta ve kilo almasına da neden olmakta. Sivilce ile aknelerin dahi artmasını sebebiyet vermekte. Bunun yanı sıra ağız ile diş sağlığında diş minesine de zararları dokunmaktadır.
Dökülen ya da sıçrayan çayın şekerli veya şekersiz olması temizleme aşamasında pek fark yaratmaz. Elbette şekerli çay döküldüğünde daha yapışkan bir lekeye neden olur ancak bu da yine yukarıda saydığımız yöntemlerle temizleyebileceğiniz gerçeğini değiştirmez.
Çay tüketimi ülkemizde oldukça fazla olduğundan kabızlıkla olan ilgisi de merak edilmektedir. Her içeceğin ve yiyeceğin fazlası zararlı olduğundan çayın da fazla tüketilmesi bir takım sorunlara yol açar. Çay, fazla tüketildiğinde kabızlığa yol açması mümkün olan içeceklerden biridir.
Deve dikeni, içeriğindeki acı tonikler nedeniyle iştah arttırıcı özelliğe sahiptir. Kilo aldıran bitkiler arasındaki deve dikeni çayı demlenerek yapılan ve hem otu hem tohumu kullanılarak hazırlanabilen bir çaydır.
Çayla ilgili sıklıkla sorulan bir diğer soru ise “siyah çay ödem tutar mı” sorusudur. Eğer gün içinde yeterli miktarda su içmiyor, üzerine bir de 4 fincandan fazla çay içiyorsanız, ödem ve şişkinlik sorunu yaşayabilirsiniz.
Aksine çay ve kahve, kafein içerdikleri için fazla miktar tüketildiklerinde diüretik etki göstererek vücuttan sıvı kaybına yol açıyor. Sıvı ile birlikte elektrolitlerin, özellikle de sodyum, potasyum ve klorun kandaki seviyelerinin azalması durumu da ciddi sağlık problemleri oluşturabiliyor.
Uzun aralıklar ile tüketildiğinde, kas gelişimi üzerinde büyük olumsuzluklar yaşatmasa da sıklıkla tüketildiğinde kas gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kas gelişimini yoğun miktarda engellemese de doğru beslenmenizi, gün içindeki iştahınızı zamanla oluşabilecek hastalıkları açığa çıkaracaktır.
Eğer vücutta karaciğerin metabolize edebileceğinden daha fazla şeker varsa, karaciğer şekeri yağa dönüştürüyor. Bu yağlar kana salınıyor ve trigliserid oranı artmaya başlıyor. Üstelik şeker, kötü kolesterol LDL'yi taşıyan küçük parçacıkların da artmasına sebep oluyor.
Suya ek olarak çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, kefir, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
Yeşil çay başta olmak üzere tüm bitki çaylarının faydalı özelliklerinden tam manasıyla yararlanabilmek istiyorsanız, bu çayları -şekersiz- içmenizi tavsiye edeceğiz. Bakın şekersiz yeşil çayın kalori değeri nasılmış: 1 çay bardağı (70 gr) yeşil çay 0 kcal, kalori içermez.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri