Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Çay demlemek için kullanılacak su orta sertlikte ve içme suyu olmalıdır. Çeşme suyu içindeki klor ve kireç gibi bileşenler çayın tadını bozar. Kullanılan demlik çeşidi de lezzetli çay demlenmesinde etkilidir. Demlenen çayın lezzetli olması için porselen, cam ya da bakır demlikler tercih edilmelidir.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave ediyoruz. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını bekliyoruz. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
ÖNCE ÇAYI KOYMAK HAŞLAMA YAPMAYA EŞ DEĞER
İşin ustaları, önce çayın ardından kaynamış suyun konulmasını çok yanlış buluyor. Çünkü bu sayede çay demlenmiş değil, haşlanmış oluyor. Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor.
C vitamini açısından oldukça faydalı olan limon özellikle çaya eklendiği zaman demir emiliminin negatif etkilenmesini önlemektedir. C vitamini demir emilimi için gereken ortamı hazırlamakta ve emilimi daha hızlı hale getirerek artmasını sağlamaktadır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Eklenen süt, çayın tadını zenginleştirmek için kullanılır. Bu sebeple miktarının az olması önemlidir. Çok fazla süt eklenirse çayın tadı kaybolur. Hazırlanan içecek, karıştırıldığında hafif kahverengi tonu yakalanması, süt miktarının doğru miktarda konduğunu gösterir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çay asit ve bazik kimyasallara farklı tepkiler verir örneğin çaya limon sıkıldığında polifenollerin bazıları asitle reaksiyona girer ve çayın rengi sarıya döner, bunun aksine bazik karakterli karbonat eklendiğinde bu kimyasallar tepkimeye girerek çayın rengi kırmızımsı bir kahverengiye döner.
Demliğe konan kaynatılmış suyun üzerine her bir bardak için 2 çay kaşığı Çaykur çayı konulmalı. Demlik çaydanlık üzerine konularak, kısık ateşte demlemeye bırakılmalı. Demleme süresi 10-12 dakika olmalı. Demlenen çay yarım saat içinde tüketilmelidir.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
EN İYİ ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Alt demliğe yeterince suyu koyup ocağın altını açıyoruz. Su kaynamaya başladığında üst demlikteki çay ısınarak ve sonra kaynama noktasına gelerek demini yavaş yavaş alıyor. Böylece çayı yakıp acıtmadan, yumuşak içimli hafif bir çay elde etmiş oluyoruz.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
Çok fazla limonlu su içmek mide ekşimesini tetikleyebilir veya zaten yaşıyorsanız kötüleştirebilir. Mide ekşimesi, yemek borusu ve mide arasında bulunan özofagal alt sfinkteri görevini tam yapamayınca ortaya çıkar. Midedeki asitler yemek borusuna tırmanır ve bu duruma reflü denilir.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir. Siyah çay üzerinde yapılan çalışmalardan çıkan diğer bir ilginç sonuç ise inme riskini azalttığıdır.
Kuru çayın üzerine sıcak su döktüğünüzde çayı haşlamış olursunuz bu da lezzetin azalmasına yol açar. Ardından çaydanlığın altına su ekleyin ve 12-15 dakika sonra çayınızı ikram edebilirsiniz. Bu arada pek çok kişi çayın yıkanıp yıkanmaması gerektiğini araştırıyor. Çayı kesinlikle yıkamayın.
Yapmanız gereken tek şey su ile çayın çarpışma anındaki hızını yavaşlatmak. İlk su veya çayı koyman farketmez, hangisini önce koyuyorsan demliğin ucununu bardağın iç duvarına değdirerek dökersen hızı yavaşlar. Çay bardağa konulurken genellikle ilk eklenen dem olur ardından su eklenir.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri