4 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK. hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olup, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşudur.
Twitter hesabından, "Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR, Katarlılar'a satıldı.
Zihni Derin, 1880 yılında Muğla´da doğmuştur. Babası Muğla´nın Kuloğulları ailesinden Mehmet Ali Beydir. 1905 yılında Aydın İli Orman ve Maden Muamelat Katipliği ile Devlet Memurluğuna başlamıştır.
- Merkezi Rize´dir. - Sermayesi 1.520.000.000 TL. olup, tamamı Devlete aittir. - İlgili olduğu Bakanlık Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Enerji, işçilik ve diğer giderleri de yaklaşık yüzde 25 -35 civarında artmıştır. Yani kurumun üretim maliyetleri artmış ama birim satış gelirini artıracak kuru çay fiyatları yerinde saymıştır. Kurumun zarar etmesinin en temel nedenlerinden biri budur.
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize'de ANKA Haber Ajansı'nın sorularına yanıt verdi. Verimlilik ilkelerine bağlı olarak, bu yıl çay alım hedeflerinin 650-700 bin ton olduğunu belirten Alim, ÇAYKUR'un özelleştirileceği iddialarının doğru olmadığını ve özelleştirmenin de faydalı olmayacağını söyledi.
(18.12.1971 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.) Bu kanun ile Çay Kurumu tüzel kişiliğe haiz, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü(İDT) olarak kurulmuştur. İlgili olduğu Bakanlık Gümrük ve Tekel Bakanlığıdır.
Bölgede özel sektöre ait 146 adet faal çay fabrikası vardır. Rize'de 41, Trabzon'da 6, Giresun'da 2 olmak üzere bölgede toplam 49 adet özel sektöre ait atıl çay fabrikası vardır.
Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat A.Ş veya yaygın adıyla Doğuş Çay, Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. Şirket, 1985 yılında Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından bir aile şirketi olarak kurulmuş olup ağırlıklı olarak çay ürünleri üretimi yapmaktadır.
4 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Yerine de Rize'nin simgesi çay'ı temsil eden çaybardağı anıtı dikecekmiş! Oysa bilmezler ki Rize'ye çay ekimini Cumhuriyet devrimi ve onun lideri Atatürk ve ardından da İsmet İnönü getirdi ve kurumlaştırdı. Karadeniz'in şirin kasabası görünümendeki Rize ve çevresini çay merkezi yaptı.
Sabancı Grubu, ´´Deren´´ markasıyla çay sektörüne girdi. Topluluk şirketlerinden GıdaSa´nın çay markası Deren, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı´nın katıldığı bir basın toplantısı ile tanıtıldı.
Dünya çay üretiminde 2.270 milyon ton ile Çin birinci, 1.210 milyon ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer aldı.
Çaykur Tiryaki ülkemizin en çok çay yetiştirilen bölgesi Rize'de toplanan taze çay yapraklarının, modern Çaykur fabrikalarında kurutularak üretilen 1. sınıf bir çaydır.
2021/46 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı uyarınca, Çaykur Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerine, Çaykur'da Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmakta olan Yusuf Ziya Alim atandı.
Türkiye'de çay üretimi
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
Seçenekler: 100 gr109,00 TL/kg. 200 gr89,50 TL/kg.
Dünyada kişi başına en fazla çay tüketilen Türkiye'de pazarın hakimi konumundaki Çaykur, 2021 yılında da zarar açıkladı. Çaykur'un 2021 yılı faaliyet raporuna göre kurum 503 milyon 840 bin TL zarar etti.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü... Kısa adı Çaykur olan bu kurumda resmi rakamlarla 10 bin 792 kişi çalışıyor.
ÇAYKUR, 2022 yılı birinci sürgün yaş çay alım kampanyası kapsamında üreticiden 212 bin ton ürün aldı, karşılığında 42 bin ton kuru çay üretildi. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 16 Mayıs'ta başlayan birinci sürgün kampanyasının bugün itibarıyla tamamlandığı belirtildi.
Teşekkülümüz, 05 Şubat 2017 tarih ve 29970 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulunun 2017/9756 sayılı kararı ile Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştır.
Çaykur, çaya ortalama yüzde 43,71 zam yaptı. Enflasyon sepetinde ağırlığı yüzde 0,55 olan çaya yapılan zammın enflasyon etkisi 1,25 puan olacak. 2022 ürünü yaş çay alım fiyatının yüzde 76 artışla kiloda 6,70 lira ve kilogramda 30 kuruş destek priminin açıklanmasının ardından Çaykur, çaya zam yaptı.
Rize merkeze bağlı Fener Mahallesi'nde kurulan ve günlük 60 ton kapasiteyle çalışan Merkez Çay Fabrikası'nı, Pazar Kirazlık Çay Fabrikası izledi. Çay tarım alanları ve yaş çay yaprağı üretiminin artmasıyla fabrika sayısını artıran kurum, bugün Artvin'den Giresun'a kadar 46 fabrikayla üretimini sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri