E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak ve o tarihe kadar tüketici, 14 gün içinde hiçbir neden göstermeksizin ürünü iade edebilecek.
Cayma hakkı maddesinin yürürlülük tarihi 1 Ocak 2024'e ertelendi! Resmî Gazete'de yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte cayma hakkı konusundaki maddenin yürürlüğe gireceği tarih 1 Ocak 2024 olarak güncellendi.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Yönetmelik, 1 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre internetten satın alınan teknolojik ürünlerin artık koşulsuz iadesi yapılamayacak. Sadece kusurlu ürünlerin iadesi yapılabilecek.
İlgili 37 soru bulundu
Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
"Bir seneyi geçen internet aboneliklerinde cayma bedeli yansıtılamaz" Mahkeme tarafından alınan karara göre 24 aylık aboneliklerde 12 ayın dolduktan sonra aboneye cayma bedeli çıkarılamaz.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi kredi verene geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir. Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı.
Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Tüketiciler kendilerinden 'indirim' adı altında alınan cayma bedellerini hakem heyetlerine başvurup geri alabilir." dedi.
Cayma hakkı nedir dediğimizde; mesafeli sözleşmelere yönelik oluşturulan yasalara göre yapılan satış sonucunda tüketicinin 14 gün içinde ürünü iade etme hakkı ve bedelinin tamamını alma hakkı mevcuttur. Mesafeli satış sözleşmelerinde bu madde yer almakta olup her işletmenin yer vermesi gerekmektedir.
5. CAYMA HAKKI. Tüketici'nin satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişten cayma hakkı vardır.
Sözleşmenizin yedinci ayında vazgeçerseniz, bu durumda sözleşmenizin bitimine 5 ay kaldığından sizden 5 aylık süre için cayma bedeli alınabilir. Bir diğer değişle cayma bedeli tutarı 6 aylık tasarrufu geçemez.
Müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirme. Firmaya yazılı dilekçe göndererek iptal ettirme. Firma şubesine ya da bölge müdürlüğüne giderek iptal ettirme. SMS göndererek iptal ettirme.
Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışlarla vatandaşın kafasını karıştırıyor. Oysa 12 ayın üzerinde taahhütlü satış yapmak yasak ve abonelerin ceza ödemeden cayma hakkı bulunuyor.
Taahhüt sözleşmesine göre kullanıcıların bu süre boyunca ilgili operatörde kalma sorumluluğu vardır. Eğer süresi içinde operatör değişikliği yapılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Bu bedel geriye kalan taahhüt süresine ve operatöre göre farklılık gösterebilir.
Cayma bedeli, kalan taahhüt süresine göre hesaplanır. Taahhüt süresi boyunca indirimli olarak kullanılan hizmet bedelinin asıl fiyatı ile arasındaki fark, internet cayma bedeli olarak aboneden talep edilir.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre caymak, “Sözünden, kararından dönmek, vazgeçmek” anlamına geliyor. Tüketici hukuku açısından cayma hakkı ise, “Memnun kalmadığımız bir mal ya da hizmeti iade etmek için bizlere sunulan bir hak” olarak tanımlanmaktadır.
TKHK'da, satış yerindeyapılan ve peşin ödenen satışlarda ise, satışa konu üründe herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa”, tüketicilere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Fakat düzenli bir ödemeyle kısa sürede eski hâline döner ve sonrasında da yükselmeye devam eder. Cayma hakkınızı kullanmanızın kredi notuna nasıl etki ettiği duruma ve bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Kredi iptalleri banka nezdinde olumsuz bir işlem olduğu için kredi notunuzun etkilenme ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri