Bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır bir durumda olma hali, çevrim içi olarak tanımlanmaktadır. Çevrim içi sözcüğü yazım şekli açısından birçok kişi tarafından karıştıran kelimeler arasındadır. TDK'ya göre çevrim içi sözcüğü ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
Çevrim İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Çevrim içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "çevrim içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise çevrim içi şeklindedir.
Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri ayrı olarak yazılması gereken kelimelerdir.
ÇEVRİM İÇİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle çevrimiçi şeklinde yanlış kullanılır. Doğru kullanımı çevrim içi şeklinde olmalıdır.
Çevrimiçi (İngilizce: online), bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır durumda olma halidir. Türkçeye İngilizcedekinden daha dar anlamıyla yalnızca bilgisayar ve ilgili konularıyla bağlantılı olarak yerleşmiş bir sözcüktür.
İlgili 38 soru bulundu
Online kelimesi dilimize çevrimiçi olarak çevrilmiştir, yani hatta olan anlamına gelmektedir. Bir internet sitesi aktif olarak çalışır halde ise çevrimiçi (online), eğer kapalı ve erişilemiyor ise çevrimdışı (offline) olarak adlandırılabilir.
Bir kişinin çevrimiçi olması, bu kişinin cihazında WhatsApp'ın ön planda açık ve İnternet'e bağlı olduğunu gösterir. Ancak bu durum her zaman kişinin mesajınızı okuduğu anlamına gelmez. Son görülme, kişinin WhatsApp'ı en son ne zaman kullandığını gösterir.
Çevrim içiyse kişi adının altında “çevrim içi” yazar. Aksi hâlde “son görülme…” yazar. ”Çevrim içi”, kişinin şu anda uygulamayı kullandığı anlamına gelir. ”Son görülme…” ise kişinin uygulamayı en son ne zaman kullandığını belirtir.
Çevrimiçi alışveriş, İnternet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan alışveriş. Ziyaretçiler İnternet üzerinden istedikleri ürünleri sepete atarlar, kayıt olurlar, ödeme yaparlar. Seçip satın alınan ürünler kargoyla adrese gönderilir.
Android cihazlarda 'Hesap' ardından Gizlilik'e dokunun. Son Görülme ve Çevrimiçi butonuna basın. Son Görülme alanında 'Hiç Kimse' seçeneğine dokunun. 'Çevrimiçi' alanından da 'Son Görülme Bilgisi ile Aynı' seçeneğini seçin.
Bu özelliği kapatarak insanlardan WhatsApp'ta en son ne zaman çevrimiçi olduğunuzu gizleyebilirsiniz. Özelliği kapatmak için Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Son görülme > Hiç kimse seçeneklerini tıklayarak son görülmenizi tamamen gizleyebilirsiniz.
Çevrimdışı durumu, bilgisayarın herhangi bir ağa (genellikle internet) veri alıp göndermeye hazır olmadığını belirtir.
Çevrimiçi öğrenme, internet üzerinde gerçekleştirilen bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntemde, eğitim materyalleri, ders içerikleri ve etkileşimli araçlar dijital platformlar aracılığıyla sunulur.
Whatsapp uygulamasında son görülme kapalı olsa da kişilerin çevrimiçi olduklarını görmek mümkündür. Bunun yanında son görülme özelliğinin kapatılması halinde diğer kullanıcıların da son görülmesini göremezsiniz.
Sohbet ettiğiniz kişi ayarlarında son görülme ayarını "hiç kimse" olarak güncellediyse sadece uygulamaya girdiğinde çevrimiçi görünür. Diğer ayarlarda ise size özel bir ayar yapmadıysa son görülme bilgisini WhatApp'taki kişinin isminin altında görebilirsiniz.
Android: > Ayarlar > Gizlilik'e dokunun. iPhone: Ayarlar > Gizlilik'e dokunun. KaiOS: Seçenekler > Ayarlar > Hesap > Gizlilik'e basın. Masaüstü: Menü > Ayarlar > Gizlilik'e tıklayın.
Çevrimiçi satış, ticaret yapan işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini pazaryeri ya da e-ticaret siteleri üzerinden satmasına verilen isimdir. Genel olarak çevrimiçi satışlarda ürünlerin satış, dağıtım ve pazarlama süreçleri dijital ortamlar üzerinden tamamlanmaktadır.
Uygulama kullanıldığı durumlarda, uygulamanın içeriğinde gelen ek paket ve ilave servis uygulamalarının satın alınması uygulama içi satın alma anlamında gelir. Bu yöntem uygulamanın daha üst versiyonlarına ve PRO adı verilen seviyelerini elde etme imkanı sağlamaktadır. Bu yöntemlerinde ücretli olduğu unutulmamalıdır.
Sanal ortamda alışveriş yapmayı sağlayan internet siteleri ve servislere genel olarak sanal mağaza adı verilir. Satıcılar sanal mağazalarına ürünlerinin görsellerini, açıklamalarını ve diğer bilgilerini ekleyerek siteye yükler. Kullanıcılar da bunlara bakarak istedikleri ürünü satın alabilir.
Google Play'den kısa sürede kaldırılan bu uygulamanın ardından şimdi buna benzer bir uygulama daha ortaya çıktı. WhatAlert isimli uygulama, WhatsApp arkadaşlarınızdan birinin çevrimiçi olma zamanlarını kayıt altına alıyor. WhatAlert ayrıca seçilen kişinin ne kadar süre çevrimiçi kaldığını da kayıt altına alıyor.
WhatsApp'tan profiline bakanları doğrudan görmek mümkün değildir. Uygulamanın resmî sürümünü kullananların profil görüntüleme gibi davranışları kayıt altına alınmaz.
WaRadar, WhatsApp çevrimiçi takip programı arayanlara tavsiye edeceğim online takip uygulaması. Dilediğiniz bir kişinin WhatsApp'ta ne zaman çevrimiçi olduğunu görmek için harika bir WhatsApp takip uygulaması. Kimin ne zaman çevrimiçi olduğunu gösteren mobil uygulama arıyorsanız, WaRadar premium APK tavsiyemizdir.
Android: Sabitlemek istediğiniz sohbete dokunup basılı tutun, ardından Sabitle'ye dokunun.
WhatsApp uygulamasında çevrimiçi durumunu kapatmanız diğer kullanıcıların da çevrimiçi durumunu göremeyeceğiniz anlamına gelir. Sadece son görülme durumunuzu da kapatabilirsiniz. Bu durumda ise diğer kullanıcıların son görülme durumlarını göremezsiniz.
WhatsApp'ı kullanırken, uygulama sürekli olarak internete bağlı olup olmadığını kontrol eder.. Bağlı değilsen seni çevrimdışı olarak gösterir. Fakat cihazın internete bağlıysa Whatsapp'ta çevrimdışı olsan bile, çevrimiçi gözükmeye devam edersin. Bunun nedeni, hala bağlı olup olmadığını sürekli kontrol etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri