Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Chai ve tea sözcüklerinin ikisi de kaynağını çayın ana vatanı olan Çin'den, cha (茶) sözcüğünden alıyor.
Çay nedir sorusuna Latince adıyla "Camellia Sinensis" olarak bilinen bir bitkidir şeklinde de yanıt verebileceğimiz bu bitki, pişirme ve kurutma şekillerine göre de farklılıklar gösterir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilen bu özel içecek dünyanın farklı yerlerinde farklı ritüeller ile hazırlanır.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Türkiye'de çay tarımının başlamasına ve yayılmasına önderlik eden, Türk ziraatçı ve eğitimci Zihni Derin, 'Çayın Babası' olarak da biliniyor.
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
cay / cây / جای
Değer, layık.
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi.
İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Zihni Derin (d. 1880, Muğla - ö. 25 Ağustos 1965, Ankara), Türk ziraatçı, eğitimci.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Araplar tarafından çayın tanınması M.S 850 yıllarında olmuştur.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Mandarin dili: 茶 (zh) (chá)
Çay; ırmaktan küçük olan akarsulara verilen isimdir. Eş anlamlı kelimesi ise deredir.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Çayın Osmanlı'ya gelişi 19. yy sonlarını buluyor. Tarih yazarı Murat Bardakçı'ya göre bu tanışma, İstanbul'daki bazı dükkânların az miktarda çay ithal etmeye başlamasıyla olmuş. Çaya olan düşkünlüğü ile bilinen Hacı Mehmed İzzet Efendi'nin “Çay Risalesi” kitabı ise 1879'da İstanbul'da basılmış.
Yazılı kaynaklara göre Türkiye'ye çay ilk olarak Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1894'te Japonya'dan geldi. Bursa'da deneme dikimi yapıldı. Sarayda tüketilen çay yaygın olarak halk tarafından bilinmiyordu.
Çay : Bölgede çay tarımına 1930'lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.
Siyah çay ülkemizde günlük sık tüketimde tercih edilir; Rize ve Trabzon siyah çay üretiminde zirvededir. İçimi rahat ve aromatiktir.
Bunun ardından Rusya ve Çin arasında çay üzerine bir ticaret anlaşması imzalanıyor. O yıllarda çay henüz çok yaygınlanmamış olsa da 19. yüzyıla gelindiğinde Rusya'da tıpkı bugünkü gibi önemli olduğu görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri