Özetle; araştırma çaya tatlandırma amaçlı olarak bal ilave edilmesi durumunda toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan kapasitesinin belirgin şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu da balın, çayın tatlandırılması için iyi bir alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor.
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Araştırma sonuçlarına göre; bal ile lezzetlendirilen bitki çaylarının antioksidan değerinde 60 kata kadar* bir artış sağlanıyor. Ayrıca bal, siyah çayın antioksidan değerini de 4 kat arttırıyor.
Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Çay çok koyu içilirse demir eksikliği anemisine davetiye çıkarıyor. Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
Ocağın altını kapatarak çayın içim sıcaklığına gelmesi için zaman tanıyın. Çayı süzerek kupaya doldurduktan sonra, üzerine Balparmak Narenciye Balı'nı ilave edin. Balın çaya homojen bir şekilde dağılması için iyice karıştırın. İşte, çayınız tüketime hazır!
Balın ısıtılması veya pişirilmesi toksik maddelerin oluşmasına neden olmaz. Balın pişirilmesi veya ısıtılması zararlı değildir. Ancak besin değerinde kayıpların yaşanmasına neden olur, balın besleyici değerine düşürür. Balın ısıtılarak tüketilmesi zehirler mi sorusunun cevabı hayırdır.
- Ortalama 5 – 6 dakika çayın demlenmesini bekleyin. - Çay demlendikten sonra fincana aldığınız çayın içine bir çay kaşığı bal koyabilirsiniz. Ekleyeceğiniz bal, narenciye, çam veya süzme çiçek balı olabilir.
Limon evet ama alternatifleri de var: Yeşil elma, portakal
Ancak siyah ya da bitki çayı, içtiğiniz çay ne olursa olsun içine bir iki dilim portakal ya da ekşi yeşil elma dilimleri atmayı deneyiniz. Özellikle de sulu bir elmaysa bu yeme de, pardon içme de yanında yat oluyor.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz. Hatta özellikle diyet listesinde her sabah bir kaşık veya suya karıştırılma şeklinde de tüketilir.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Nitekim bal, genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
KİLO KAYBI: Buradaki fayda iki yönlüdür: Yeşil çay yalnızca metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize destek olmakla kalmaz aynı zamanda diğer şekerli içecekler yerine bu içeceği tercih etmek kalori alımınızı azaltarak kilo kaybına yardımcı olmaktadır.
Çayınızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra en iyi etki için düzenli şekilde küçük yudumlarla tüketin. Bal, iltihaplı boğazın üzerinde yatıştırıcı bir film oluşturduğu için önemli bileşendir ve size geçici bir rahatlama sağlar.
Ballı limonlu su içeriğindeki vitamin, mineral ve amino asitler ile vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bal ve limon yüksek oranda antioksidan içeren besinlerdir. Bu sayede vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Hastalıklara kapı aralayan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Ballı su tarifini merak ediyor, ballı su nasıl hazırlanır diye soruyorsanız onun da hemen cevabını verelim. Tek yapmanız gereken bir yemek kaşığı balı (mümkünse organik) bir bardak ılık suya ekleyin ve suyun içinde iyice çözün. Bu karışımın maksimum faydasını görmek içinse aç karnına içmeyi unutmayın.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Gece yatarken ballı su içmek
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri