Genel olarak sıcak çay olarak tüketimi tercih edilen zencefil çayı, değişik aroması ile başka bitki çayları ile birlikte de kullanılabilir. Zencefil çayı Ender Saraç tarafından özellikle zayıflatıcı etkisi nedeniyle önerilir.
Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız. İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz. Zencefil çayını limonlu da yapabilirsiniz.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz. Toz zencefille hazırlanan çayın, taze zencefille hazırlanan çaya oranla daha yoğun bir tada sahip olacağını da unutmamalısınız.
Eğer üzerinizde hafif bir kırıklık veya çevrenizde grip salgını varsa geç olmadan kendinize zencefilli bir çay hazırlamanızda fayda var. Zencefili toz ya da kabuk olarak Türk çayınıza ekleyebilirsiniz. Akçaağaç şurubunu bulduğunuzda çayınıza birkaç damla damlatın hem aromanın keyfini çıkarın hem de sağlığın.
İlgili 26 soru bulundu
Yüksek oranda C vitamini içeren limon ve antioksidan kaynağı zencefil kullanılarak hazırlanan zencefil limon çayı, toksinlerin vücuttan atılmasını destekler. Kadınların adet döngüsü sırasında yaşadığı şiddetli ağrıları azaltmaya yardımcı etkisi de zencefil limon çayı faydaları arasındadır.
Zencefil bal karışımı balgam söktürücüdür. Bu faydası sayesinde solunum sisteminizi zararlı mikroorganizmalardan arındırabilir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Peki, zencefil çayı ne zaman içilir? Aç karnına içildiğinde iştahı kesici etkiye sahip olan zencefil çayının özellikle kilo problemi olanlar için aç karnına içilmesi önerilir. Hazımsızlık ve gaz problemi olanlar ise zencefil çayını tok karnına içtiklerinde maksimum fayda görür.
Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
boğazı resmen yakma suretiyle ağrısını geçiriyor. bir kaşık bal bile kesmiyor tadını, zehir maşallah. rennie şurubun kesemediği cinsten süründürücü mide kramplarına da iyi geliyor. en güzeli bence taze zencefille yapılan çay. birkaç parça taze zencefil, birkaç dilim limon ve bir çubuk tarçın mucizeler yaratır.
Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar. Zencefil çayı içerken diyet ve egzersiz yapmayı da sürdürürseniz çayın zayıflama etkisi artırmış olursunuz.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Zencefil soğuk algınlığını önler ve tedavisinde yardımcıdır. Zencefilin üst solunum yolu hastalıklarına neden olan belirli virüslere karşı antiviral aktiviteye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Zencefilin güçlü antioksidan etkisi stresi azaltmada etkilidir. Stres ise vücuttaki toksik maddeler olan serbest radikallerin birikimini artırır.
İlk olarak zencefilin keskin ve acı bir tadı olduğu için konulacak olan zencefil miktarına dikkat edilmelidir. Bir bardak zencefil çayı için bir çay kaşığı toz zencefil eklenmelidir. Kaynamış suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil eklenir. Ardından demlenmesi için 5 dk beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri