Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
2- Sabah uyanır uyanmaz ilk işim çayı demlemek ve kahvaltıyı hazırlamak. 3- Çay molası veren usta ve çırağı, 10 dakika sonra işe geri döndüler. 4- Çok fazla çay kansızlığa neden olduğu için aşırı tüketilmemelidir. 5- Daha sağlıklı olduğu için son iki yıldız çayı şekersiz içiyorum.
Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır. Yani su kuyularına saz denmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Saz kelimesinin ikinci anlamı bağlamadır. Türk halk müziğinde en çok kullanılan enstrümanlardan biri olan saz, ebatlarına ve tel sayısına göre birçok türe ayrılır. En kısa olanına cura, en büyüğüne divan denir. Saz sözcüğü, soluk ve sararmış anlamında da kullanılır.
Soluk kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Eş anlamlısı ise; nefes, sarı, uçuk ve tarz kelimeleridir.
Çay kelimesi sözlüklerde, yaprağın demlenmesiyle elde edilen kokulu içecek türü anlamındadır. Çay TDK Sözlük Anlamı Nedir? Çay kelimesinin TDK'da bulunan anlamları çok fazladır. Dereden büyük olan akarsular anlamında kullanılan bir kelimedir.
Çay nedir sorusuna Latince adıyla "Camellia Sinensis" olarak bilinen bir bitkidir şeklinde de yanıt verebileceğimiz bu bitki, pişirme ve kurutma şekillerine göre de farklılıklar gösterir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilen bu özel içecek dünyanın farklı yerlerinde farklı ritüeller ile hazırlanır.
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Çay, coğrafi terim olarak dereden büyük, ırmaktan küçük akarsuya denir. Bu sınıflandırma akarsuyun uzunluğu, genişliği ve taşıdığı su miktarına göre belirlenmektedir.
Çay kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Tuvaletin eş anlamlıları bakın neler: Abdesthane, aralık, ayakyolu, yüznumara, hacet yeri, hela, kenef, memişhane, kademhane...
Bunlardan birincisi 15.00 ile 17.00 arasında yapılan “Low Tea” diğeri ise 17.00 ve 17.00'den sonra yapılan “High Tea” yani nam-ı diğer beş çayı.
Çay milattan önce 2737 yılında Büyük Çin imparatoru Shen Nung tarafından keşfedildi. Bu keşif tesadüfen olsa da çok uzun yıllardır özellikle Çin'de çok fazla tüketilmektedir.
Chai ve tea sözcüklerinin ikisi de kaynağını çayın ana vatanı olan Çin'den, cha (茶) sözcüğünden alıyor. Çin'den yola çıkan çayın dünyaya yayılırken aldığı yol, nasıl adlandırılacağını belirlemiş.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir, ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar. Japonya'da sadece yeşil çay üretilir.
İpek Yolu ile gelen 'çay' kelimesi
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Çin'in kuzeyinde kullanılan Mandarince lehçesinde çay kelimesi “茶 – Ça” şeklinde yer almıştır. Çin'in güney doğusunda yer alan Fujiian eyaletinde kullanılan Min Nan lehçesinde ise çay “Te” şeklinde tanımlanmıştır.
Doğrulanmış Cevap
çay Dere Irmak Göl kelimeleri -lar, -ler eki almadığından tekildir.
Tek demlik çay nasıl yapılır? Demliğinize su doldurup kaynatın ve su kaynadıktan sonra 2 yemek kaşığı çay ekleyin. Çayı ekledikten sonra ocağınızın altını kapatın ve 3-4 dakika çayınızın demlenmesini bekleyin.
Sözlükte su'lûk (çoğulu saâlîk) “yoksul” demektir. Kelime “devenin tüy dökmesi” anlamına gelen tesa'lükten türetilmiştir. Sa'leke de “insanı malından ayıran ve onu semirmiş zenginler arasında zayıf ve cılız konuma düşüren yoksulluk” demektir.
Süluk kelimesi anlam olarak yola girmek, yolda yürümek ve başka şeylerin içine işlemek, dahil olmak anlamında kullanılan bir kavram olmaktadır.
Soluma, soluk verip alma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri