İyi bir çay açık veya koyu değil tavşan kanı renginde olmalıdır. Çayı uzun süre demlemek tadını acılaştırır bu acı tat da size keyif vermez.
- Çaykur: "Çay imalatında ilk mamul yaprak yeşil renktedir, son ürün koyu kahverengidir (biz buna siyah çay deriz). İmalat sonrası en güzel sunuma sarı ambalajda koyu kahverengi desen ve yeşil yaprak veya koyu kahverengi çay dalgası şeklinde ulaşılmaktadır.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Renkler siyah, kahverengi ve gri olabilir. İdeal kuru çay rengi kızıla çalar siyah renkte olması gereklidir. Kuzguni siyah renkli çaylar, solma nispeti az, su miktarı fazla ve iyi kıvrılmamış, dolayısıyla hücre tahribatı yeterince olmamış çayların yüksek sıcaklık altında şok kuruması sonucu oluşur.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
İlgili 20 soru bulundu
Tirebolu 42, bir bardak soğuk suyun içerisine çayı attım daha 5 dakika geçmeden boyası çıktı. Çay demlediğinizde koyu renkli çay gibi görünmesi için içine boya katmışlar.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Yeşil çaya benzer şekilde üretilir, ancak oksidasyondan sonra nemli bir bezle buğulanır ve yapraklara biraz sarı renk verir. Bu işlem aynı zamanda yeşil çaylarda bulunana oranla çok daha az otlu bir tada sahiptir.
En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Kaynayıp soğuyan su ile çay demlemeyin, çaya bulanık ve acı bir tat verir.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Çayın önemli karakteristik özelliklerinden olan buruk tat, çay ve tükürüğün birleşimiyle oluşan kimyasal reaksiyon sonucu ağızda gerçekleşen kuruma ve büzülmedir. Burukluk, çayın demlenme sırasında polifenollerin hissettirdiği teanin miktarına bağlı olarak farklı derecelerde Page 2 hissedilebilir.
Kalitesi Keyfi Belirler
Paketteki çayın parçacıklarının boyu aynı olmalı ve rengi de koyu olmalıdır. İçerisinde ip parçaları, toz ya da başka şeyler olmaması gerektiği gibi ve yapraklarının da düz olmaması gerekir. Çünkü en iyi kalitedeki çayların yaprakları bükük, kıvrımlı ve parlaktır.
Kıvrılan yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal bileşiklerin oksidaz enziminin tesiri ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması olayıdır.
Diğer çay türlerine göre farklı bir tadı, görünümü ve rengi olan siyah çay aslında yeşil çay ile aynı bitki yapraklarından elde edilir. Çay yaprakları toplandıktan sonra uygulanan işlemler siyah çayın diğer çaylara oranla daha çok oksitlenmesi ve fermente edilmesi sonucu koyu siyah rengini almasına neden olur.
Toplandıktan sonraki işlenme sürecinde çay yapraklarının yapısında çaya rengini ve aromasını veren kimyasal değişimler meydana gelir. Bu süreçte taze çay yapraklarında bulunan polifenollerden kateşin bileşikleri polifenol oksidaz enziminin etkisiyle yükseltgenir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
- Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin. Suyun soğumasını bekleyin ve daha sonra çayı kaynattığınız suyun içine ekleyin. - Çayınıza bazı aroma vericiler ekleyin.
Beyaz çay üretimi için çay bitkisinin tomurcukları, birinci ve ikinci yaprakları çok tazeyken koparılır. Yapraklar soldurulur, dikkatle ayıklanır ve fırında kurutulur. Beyaz çayın rengi, yaprak şekli ve kokusu da soldurma aşamasında ortaya çıkar.
Rooibos yapraklarından elde edilen çaya da kırmızı çay adı verilir. Alışılan siyah çay ile bir benzerliği yoktur. Aromatik tadı ile ve kafein içermemesi sebebiyle son zamanlarda büyük ilgi görmüştür. Bitkinin yaprakları toplandıktan sonra kurutulur.
Beyaz çay, yeşil ve siyah çayda olduğu gibi camellia sinensis yapraklarından oluşur. Yerel olarak Asya'da yetişen beyaz çay, dünyanın her yerinde bulunur. Demlediğinde soluk sarı bir renk alır. Beyaz çay olarak adlandırılmasının sebebi de tomurcuklarından ve yapısında bulunan beyazımsı tüylerinden kaynaklanır.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Çayınızı demlendikten sonra 20-25 dakikada içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde çayın tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Demlenmiş çay buzdolabında çok daha uzun süre dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri