Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz.
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Bal ilavesinin, antioksidan özelliği yüksek olduğu bilinen yeşil çay, beyaz çay ve siyah çayda antioksidan etkide 3 ile 4 misli artış sağlarken, ıhlamur çayının antioksidan etkisini 60 misli arttırdığını gözlemledik.
Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Ballı kış çayı, kışın sık tüketilen bitki çaylarının karışımından oluşan ve bal ile tatlandırılan bir sıcak içecek çeşidini oluşturuyor.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ballı ılık su içmek bulaşıcı hastalıklardan korur. Bal, çocuklarda öksürük sıklığını ve şiddetini azaltır. Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder.
Ayurvedaya göre ısıtılmış veya pişirilmiş bal (sıcak içeceklerin içine eklenen bal da dahil) çakraları kapattığı için "toksiktir". Pişirilen balın toksik, yani insan vücuduna zararlı olduğu iddiasının en büyük dayanağı budur.
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder.
Sıcak suda çayı 5-7 dakika demleyip sürahiye aktarın. İçine tarçın, karanfil ve nane yapraklarını atın, limonu sıkın. 5-7 dakika aromaların karışması için dinlendirin. Daha sonra balla karıştırıp en son 750 ml su ekleyerek çayınızı hazırlayın.
1 hafta boyunca çalışan arılar, bir çay kaşığı bal üretimi yapabilir. Arılar genellikle 1 hafta kadar yaşayabilir. Yaşadıkları süre boyunca da sadece bir çay kaşığı bal üretebiliyor.
Ortalama 7 hafta yaşayan bir bal arısı, ömrü boyunca sadece bir çay kaşığı bal üretiyor.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz. Ancak bal eğer hava alan bir kavanozda tutuluyorsa ve dışarıdan farklı bakteriler bala nüfuz ederse bal bozulabilir.
Metabolizmayı hızlandıran ballı limonlu su ayrıca kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsak dostudur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki bal şekere alternatiftir. Tatlı isteğini bastırır.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Limonun içerdiği bol C vitamini sayesinde özellikle kışın karşılaşılan soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevini üstlenir. Bu hastalıklara yakalanmış dahi olunsa içine birkaç damla limon eklenen çay, kısa sürede iyileşmeye yardımcı olur.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Yaprak bitki çayı demleme:Ihlamur, yeşil çay, sinameki, anason, adaçayı, biberiye, gül, papatya, , kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır. Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri