Arpa serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılandır. Arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanılır. Yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir.
Arpa genellikle karasal iklimde yetişirken buğday genellikle akdeniz ikliminde yetişir. Buğdaydan un yapılır ve ekmek vb. tahıllar oluşur fakat arpadan oluşmaz. Arpa yetişme olanakları bakımından buğdaya göre soğuğa daha dayanıklıdır. Arpa buğdaya göre şekil itibarı ile daha kabadır.
L. Gramineae Juss. Buğday, pirinç, çavdar, mısır, darı, yulaf, arpa, bambu gibi bitkiler buğdaygillerdendir.
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Arpa (Hordeum vulgare L.) buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Arpa taneleri tam buğday ve yulafa kıyasla mucize bir içeriğe sahiptir. Bolca diyet lifi içerir ama yapısındaki farklı biyoaktif besin maddeleri sebebiyle sağlığa faydaları tartışmasızdır.
Ege Bölgesi yazlık arpa çeşitleri için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralıktır. Kışlık veya alternatif tabiatlı arpa çeşitleri daha erken ekilebilir. Yazlık arpa çeşitlerinde ekim, zorunlu durumlarda, iklim şartlarına göre ocak ayının ortalarına kadar uzayabilir.
İki sıralı beyaz başaklı, kılçıklı ve iri daneli olan çeşit 90-110 cm ortalama boya sahiptir. Kuru şartlarda 200-450 kg verim alınabilmektedir. Yüksek yağış alan alanlarda veya destek sulama koşullarında 600-700 kg/da arasında verim alınabilmektedir.
Arpa sonrası mercimek, buğday ve mercimek yetiştiriciliği yapılabiliyor. Arpanın ardından nadasa bırakılan toprağa sonra buğday ekebilir ve yeniden nadas tercih edebilirsiniz. Eğer sulu tarım yapıyorsanız, arpadan sonra ikinci ürün ve pamuk, sebze, buğday ve mercimek tarımı tercih edebilirsiniz.
Mibzerle ekimde dekara 18 kg, elle ekimde dekara 20 kg Arpa atilir. Azot arpanin beslenmesinde önemli rol oynar ve proteinin temelini olusturur. Azotlu gübrenin verimi arttirmasi da Fosfor, Potasyum ve Su gibi öteki besin maddelerinin de bulunmasina baglidir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
Tahıl Ambarı İç Anadolu Bölgesi
Yazları sıcak ve yağış miktarı azdır. Bu kuraklıktan dolayı tahıl tarımında nadasa uygulanmaktadır. Böylece tahıl ürünlerinde arpalar en çok Afyon, Kütahya, Uşak ve Denizli illerinde yetişmektedir.
Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde özellikle deniz seviyesinden yüksekte olan iç kesimlerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Arpa ve buğday, çim ailesine ait tahıl taneleridir. Bazı benzerlikleri paylaşsalar da, ikisi arasında bazı önemli farklılıklar da vardır: Arpa taneleri, buğday tanelerine göre daha dikdörtgene yakın ve daha kalın, daha tüylü bir dış tabakaya sahiptir. Arpa, iyi bir diyet lifi, magnezyum ve B6 vitamini kaynağıdır.
İdrar söktürücü özelliği ile iltihap yollarını ve mesaneyi temizler. Böbreklerde meydana gelen taş ve kumun atılmasına yardımcı olur. Şiddetli kusma isteğini azaltır. Migren ve baş ağrılarını azaltır.
en uygun ekim zamanının 15 Eylül-10 Ekim arası, arpa için 21 Eylül-19 Ekim arası olduğu belirlenmiştir (Keklikçi ve ark., 1991; Topal, 1997). Kıyı Bölgelerimizde ise ekim biraz geciktirilerek, 15 Kasım-15 Aralık arasındaki bir aylık dönemde yapılmalıdır.
Arpanın su ihtiyacı buğday kadar olmamakla beraber, bol verim ve kaliteli ürün için yeterli miktarda da toprak emine ihtiyaç vardır. Arpada sulama yapılacaksa birinci su sapa kalkma ikinci su süt olumu devresinde olmak üzere iki su verilir.
Bir kaba alınan arpalar yıkandıktan sonra içinde bir miktar su kalacak şekilde ağzı kapalı olarak 7-8 saat bekletilir. Ardından kabın içindeki suyu dökerek, arpaları geniş bir tepsiye koyduktan sonra nemli kalacak şekilde sulandırılır. İki gün içerisinde arpaların çimlendiğini göreceksiniz.
Geliştirdiğimiz yerli ve milli maltlık arpa çeşidi 'Ayhan', yüksek maltlık kalitesi, kuru tarımda 500, sulu tarımda 900 kilograma kadar ulaşan verimiyle mevcut yerli ve yabancı çeşitlerden yüzde 15-20 daha yüksek verime sahip.
Arpa Fiyatı: 5.961 TL/ton (Geçen hafta: 5.828 TL/Ton)
Bakan Kirişci, yeni tohumluk fiyatlarını paylaştı
“Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik buğday için kilo başına 10,5 TL, tritikale için kilo başına 9,5 TL ve arpa için kilo başına 9 TL olarak belirlenmiştir. Hayırlı uğurlu olsun.
Tarlanın durumu ve ürün çeşidine göre buğdayda dekar başına 400-600, arpa da ise 400-550 kilogram verim elde eden çiftçiler, bu sayede yüksek gelir elde edecek.
Arpa için en uygun topraklar, organik maddece zengin, milli, havalanması ve nemliliği uygun, nötr reaksiyonlu ( pH'ı 5-8) topraklardır. Buğday gibi arpa da kuru ve sulu koşullarda çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.
Arpa üretiminde taban gübreyi 2 kg., üst gübreyi 3 kg. azaltarak uygulayınız. Makarnalık buğdayda ve biralık arpa yetiştiriciliğinde tavsiye edilen üst gübre miktarlarını 3 kg. azaltarak uygulayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri