Hoş görünüşlü, dikkati çeken. Alım, alımlılık. Çekici, sevimli.
cazibedar / câzibedâr / جاذبه دار
Cazibeli, çekici.
Cazibe, kişilerin dikkat ve ilgiyi üzerine çekmesi anlamına gelmektedir. Alımlılık, çekicilik anlamlarına da gelmektedir. Fizik biliminde ise cisimlerin başka cisimleri kendine doğru çekmesi olarak ifade edilmektedir.
cazibe / câzibe / جاذبه / جَاذِبَه
Çekme kuvveti. Mc: Letafet zamanı. Hüsn-ü cemal. (Hareket harareti, hararet kuvveti, kuvvet câzibeyi tevlid eder gibi bir âdet-i İlâhiyye, bir kanun-u Rabbanidir.
Rivayet-i Tarumar yıkılmış olanın yayılması, Mehpare ise güzel olan kadın anlamı taşımaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Cazibe türleri arasında duygusal çekimden söz açmak gerekirse bunun her şeyden çok yakınlık arzusuyla ilgili olduğunu söyleyelim. Duygusal çekiciliğin merkezinde bağlantı yer alır. Duygusal çekim, birinin zihni ve kişiliği nedeniyle sevgi, saygı, destek ve kabul almanın ve kendini ifade etmenin ortak bir deneyimidir.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Dost.
Caz yapmak deyimi boş konuşmak anlamında kullanılır. Alakalı konu dışında aykırı konular konuşmak anlamına gelmektedir. Boşa konuşmak, gevezelik etmek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Türk Dil Kurumuna göre anlamı; çekici, cazibeli, alımı olan, kişmiri, albenili, cazip, cazibedar şeklindedir. Alımlı Kime Denir? Alımlı kelimesi; alımı olan, çekici, çalımlı, gururlu, cazibeli, kurumlu anlamlarına gelmektedir. İnsanların beğenisi kazanan, dikkat çeken kişiler alımlı olarak isimlendirilmektedir.
Birine güvenip boş bulunarak aldanmak.
Toplum kurallarını hiçe sayan ve yaşına uygun davranmayan kişilere şımarık denir. Bu kişiler elindekilerle yetinmez ve hep daha fazlasını isterler. Davranışları ve sözleri olgunluktan uzak olduğu için toplum tarafından sık sık eleştirilirler.
Îsâr, insanın muhtaç olduğu bir dilim ekmeği, bir yudum suyu başkalarına vermesi, onları kendisine tercih etmesidir.
Sözlükte “bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme” mânasına gelen îsâr ahlâk terimi olarak “bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, başkasının yararı için fedakârlıkta bulunması” demektir.
İslam bu anlamda bir infak medeniyetidir. İnfakın belki de en üst sınırı “isâr”, yani diğergamlıktır. Diğergamlık bir kimsenin, kendisinin muhtaç olduğu bir şeyi başka bir muhtaca vermesi, onu kendine tercih etmesi, başkasını kendinden daha çok düşünmesi demektir.
İsar, dinin ihsan boyutuyla ilgili önemli bir konudur. Aslında gerek bütün dinî emir ve nehiylerin gerekse yapılması istenen ibadetlerin ana hedefi insanı ahlaken olgunlaştırmak ve insan-ı kâmil mertebesine çıkarmaktır. İsar Arapça sözlükte “tercih etmek” anlamına gelir.
Öz Türkçe bir sözcük olan Haylaz kelimesi ''haylamak'' fiilinden türetilmiştir. Haylamak, söz dinlemek, umursamak ve aldırış etmek manasına gelirken haylaz kelimesi de söz dinlemeyen, yaramaz ve başına buyruk demektir. Bu kelime hem çocuklar hem de yetişkinler için kullanılır.
Teessür kelimesinden türetilmiş olan müteessir sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir.
Kendisine çok fazla güvendiği için büyüklük taslayan kişilere küstah denir. Aynı zamanda etrafındaki insanların hayatına, sözlerine ve başarılarına saygı göstermeyen, onlara her zaman yıkıcı eleştiriler yöneltip heveslerini kıran kişiler için de küstah ifadesi kullanılır.
Ketum kelimesi aynı zamanda Arapça kökene sahiptir. Ketum Nedir? Payitaht kelimesinin anlamı, sır saklamayı bilen, sır saklayan, ağzı sıkı demektir. Daha da doğrusu sır saklamayı bilen insanlara ketum insan denmektedir.
Pişkin kelimesi yeterince pişmiş olan ve saygısız, yüzsüz demektir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Pişkin kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yüzsüz olarak açıklanmaktadır. Bir diğer anlamı ise gereğince pişmiş, çabuk pişen anlamına gelmektedir.
Yani acımasız ve merhametsiz olan kişiye gaddar denir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
TDK'Ya göre teessür sözcüğü, üzüntü ve duygulanım anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri