Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir.
Sitrik asit bir asit türü olduğundan zararlı olduğu düşünülür. Limon tuzu yani kimyasal yollarla elde edilen sitrik asit mide hastalıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca suyla seyreltilmediğinde ağız, boğaz ve mide borusunda tahrişe neden olabilir. Eğer alerjiniz varsa sıcak su ile kullanmaktan kaçınınız.
Limon tuzunu saklarken diğer baharat gibi ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde tutun. Bu sayede tadını daha uzun süre muhafaza edecektir. Limon tuzunu sıvı bazlı yemeklerde kullanırken pişirme işleminin ilk safhalarında yemeğe eklemelisiniz ki kolaylıkla eriyip tadını yemeğe verebilsin.
Limon tuzu sebze ile meyvelerin kararmasını geciktirir. Turşuların ömrünü uzatırken, bazı harçların dağılmaması için de kullanılabilir. Bulaşık makinaların da ve yüzey temizliğinde kullanan ev hanımlarına da rastlamak mümkündür.
Bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir.
Çünkü pek çok kişi “limon tuzu” adlı kimyevî maddenin limondan elde edildiğini sanıyor. Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında 'limon tuzu' denilir. -Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330'dur. – Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen bir üründür, aşırı miktarda tüketilmediğinde insan vücuduna verdiği bir zarar tespit edilmemiştir. Çok fazla miktarda tüketildiği takdirde ise, mide sorunlarına yol açabilir. Ağız ve boğazda yaralar oluşmasına neden olabilir.
Vücudu bakterilere karşı koruyan limon tuzu bağışıklığı da kuvvetlendirir. Bağırsakları temizleyen limon tuzu böbrek ve karaciğer sağlığı için de çok olumlu etki göstermektedir. Limon tuzu tansiyonu dengelerken tansiyon hastalıklarını da düzenler.
2) Limon Suyu
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Limon suyu güçlü bir antiseptiktir. Bu özelliği sayesinde et beninin hücre yapısını bozar ve kuruyup düşmesini sağlar.
Tuz ve Limon İle Pas Sökme
Yine evde pas sökme yöntemleri arasında tuz ve limonu aynı anda tepkimeye sokmak gelir. Tuz paslı alana serpiştirilir ve ardından ilgili kısma limon sıkılarak silinir. Yine hafif paslı alanlarda pasın sökülebilmesini sağlayabilir.
Mutfakta çoğu yemeklerin ve genellikle salataların içerisinde kullanıldığı gibi limon tuzu turşuya da konulmaktadır. Yiyeceklerin taze kalmasını sağlayan limon tuzu reçel hazırlamada, zeytin kurmada ve turşu kurmada da kullanılabilmektedir.
Limon tuzunu saklarken diğer baharat gibi ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde tutun. Bu sayede tadını daha uzun süre muhafaza edecektir. Limon tuzunu sıvı bazlı yemeklerde kullanırken pişirme işleminin ilk safhalarında yemeğe eklemelisiniz ki kolaylıkla eriyip tadını yemeğe verebilsin.
Sirke, sadece küçük bir miktara ihtiyaç duyulduğunda, pişirme veya fırınlamada limon suyunun mükemmel bir alternatifidir. Limon suyuna çok benzer, ekşi ve asidiktir. Bu tariflerde birebir ikame olarak kullanılabilir.
Sabahları limonlu su içmek kabızlık gibi bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Bu suyun sıcak veya ılık olarak tercih edilmesi sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyerek gün içinde etkili bir rahatlık sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesi tüketilen yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırır.
Kolalı içeceklerde bulunan sodyum, bikarbonat şeklindedir. Yüksek tansiyonda asıl rol oynayan tuz, sodyum klorür, yani sofra tuzudur. Bikarbonat şekli daha az rol oynamaktadır.
Prof.Dr. Ülgen, “Yüksek sodyum içeren maden suları ve kola yüksek tansiyon riskini artırır.
E-330 RUSYA'DA YASAK
"Limon tuzu" denilen maddenin kimyadaki adı "sitrik asit"tir ve gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor. Fakat Rusya'da yasaktır.
Doğal olduğu için kışlık reçel, turşu, vs. yapımında, ya da temizlikte gönül rahatlığıyla kullanılabileceği söylenen limon tuzu doğal bir madde değildir kısacası.
Limon Tuzu İçilir mi? Gıdalar içinde çeşitli amaçlarla az miktarda kullanılsa da doğrudan ve tek başına yenmesi ya da içilmesi uygun olmayan bir maddedir. Boğaz tahrişine neden olabilir. Ayrıca sitrik asidin bu biçimde doğrudan tüketiminin insan sağlığı üzerinde bilinen bir faydası da bulunmamaktadır.
Diyar Baharat Limon Tuzu 250 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Limon tuzu zayıflatır mı? Zayıflamaya yardımcı olan limon tuzunu ılık bir bardak suyun içerisine ilave edip içtiğinizde metabolizmanı hızlandıracaktır. Ancak siz, siz olun bir hekime danışmadan kilo vermek için limon tuzlu su tüketmeyin.
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri