Dikey çizikler, genellikle lazer tarafından atlanabildiği için çok kötü sayılmazlar. Ancak çizik, diskin içerisinde yatay veya dairesel olarak uzanıyorsa, bu daha büyük atlamalara yol açabilir ve diski okunmaz hale getirebilir.
Eğer diskin alüminyum yüzeyinde çizik varsa diskin tamiri olanaksızdır. Bu, disk çok derinden çizildiyse olur. Derin ve dairesel çizikler giderilemez. Oyunu iade etmen ya da yenisini satın alman gerekir.
Garip gelse de dis macunuyla amatör bir sekilde veya cila makinesiyle profesyonel bir sekilde çizik CD'leri tekrar okunabilir hale getirmek mümkün. Dişmacunu ve yumuşak bir bezle çiziklerin üzerini (CD/DVD'nin ortasından başlayarak dışa doğru) cilalayın ve daha sonra CD'yi ılık suyla yıkayıp durulayın.
Diskin bozulmasına neden olan faktörler arasında şunlar bulunabilir: yansıtıcı katmanın oksitlenmesi veya bozulması, disk yüzeyinin veya kenarlarının fiziksel olarak hasar görmesi, katmanlar ve koruyucu tabaka arasındaki galvanik reaksiyon, atık maddelerle olan kimyasal reaksiyonlar, ultra-viyole ışığın verdiği hasar, ...
Kağıt havluya biraz yoğurt dök sonra cd'yi silmeye başla tamamen temizledikten sonra biraz sıvı sabun dök yine kağıt havlu ile sil sonra zımparalayıp ozona yatır 2 saat sonra cd fabrikadan çıkmış gibi olur.
İlgili 32 soru bulundu
1. Yumuşak ve tüysüz bir bezle ılık suyla silin: Yağlı eller, disklerin okunmasında soruna yol açabildiğinden bu, genellikle en güvenilir çarelerden biridir. 2. Çizikleri diş macunuyla doldurun: Bazı karışımlar, çiziklerin içerisindeki boşluğu doldurabilir. Bu durumda lazer, veriyi diskten okumakta başarılı olabilir.
Kullanılmayan CD lerle başka neler yapılabilir? CD den sehpa kaplama, CD den nazar boncuğu yapımı, CD den tepsi yapımı, CD den ay yıldız yapımı, CD boyama gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Peki CD nasıl kesilir? CD kesmenin en kolay yolu onu cetvel ile çizerek makas yardımıyla kesmek.
Optik diskin ömrü çok sayıda faktöre dayandığından, ne kadar süre hizmet verebileceğini tahmin etmek oldukça güçtür. Ancak tahminlere göre kaydedilmiş CD-R'ler ve Blu-Ray diskler 200 yıla kadar dayanabiliyorlar. Kaydedilmiş CD-RW ve DVD-R'ler ise 20 ile 100 yıl arasında bir ömre sahipler.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
Hatta ben cd çantasında muhafaza etmenizi öneririm. Kesinlikle güneş ışından uzak karanlık bir yerde saklanılmalı. Kullanıldıktan sonra derhal çantasına, zarfına vs. ye geri konulmalı yani asla tozlandırılmamalı. Manyetik alanlardan uzak tutlmalı (korumasız hoparlörlerden).
Boya olarak guaj ve akrilik boya kullanabilirsin.
CD ve DVD'ler nispeten kolay bir şekilde geri dönüştürülebilir ve özel toplama kutularına atılmalıdır. Geri dönüşüm birçok açıdan ekonomiktir: petrol tasarrufu sağlar, kaynakları korur ve uzun vadede çevre üzerindeki yükü azaltır.
Sıcaktan, nemden, manyetik alandan, ayrıca durduğu yerde (mesela masa da iken) sağa sola kaymalar sonucu oluşan çiziklerden cd/dvd ler bozulabilir.
Garip gelse de diş macunuyla amatör bir şekilde veya cila makinesiyle profesyonel bir şekilde çizik CD'leri tekrar okunabilir hale getirmek mümkün. Dişmacunu ve yumuşak bir bezle çiziklerin üzerini (CD/DVD'nin ortasından başlayarak dışa doğru) cilalayın ve daha sonra CD'yi ılık suyla yıkayıp durulayın.
2-Derin Çizikler
Bir çiziğin boya katmanına dayanıp dayanmadığını aynı şekilde tırnakla anlaşılabilir. Tırnağınızı dik açıyla çiziğe bir kaç kez sürttüğünüzde eğer tırnak kesinlikle takılmıyor ise ancak parmağınızın ucu ile dokunduğunuzda çiziği hissediyor iseniz bu çiziği derin çizik olarak tanımlayabiliriz.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
Fiziksel detaylar. CD, 1,2 mm kalınlığında, 15-20 gram ağırlığında ve polikarbonat plastikten yapılmıştır. İçten dışa doğru sırasıyla merkezî delik (15 mm), ilk-geçiş bölgesi, sıkma alanı, ikinci geçiş bölgesi (ayna grubu), program (veri) alanı ve çerçeveden oluşur.
Teoride bir CD-RW, 1000 defa silinebilir ve yeniden yazılabilir ancak pratikte bu sayıya ulaşmak pek mümkün olamamaktadır.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerekbertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor.
Boş CD Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Elba Boş Cd-R 50li Paket 507 TL'ye, %6 indirimle Verbatim 700 MB 52X 80Min CD-R 50'li 1 Paket 310 TL'ye, %6 indirimle Hp Boş Cd-R 329 TL'ye, %6 indirimle Boş Cd-R Iomega Prıntable 50li Boş Cd 282 TL'ye sahip olabilirsiniz.
CDR bir kez doldurulduktan sonra bir daha silinip baştan veri yazılamaz. CDRW, yani CDRewritable, yeniden yazılabilir CD'lerdir. Yani CDR'ler yeniden kullanılamazken CDRW'ler yeniden kullanılabilinir CD'lerdir. CDRW'deki verilerinizi silmek için CD'nizi bilgisayarınızın CD soketine yerleştirin.
650 MB'lik bir ses CD'sine yaklaşık 74 dakikalık müzik sığdırabilir veya aynı büyüklükteki diske yaklaşık 150 MP3 dosyası sığdırabilirsiniz. Bazı CD'ler 700 MB müzik içerebilir. Bir DVD 4,7 GB alabilir; bu, bir CD'dekinin yaklaşık beş katı parça anlamına gelir.
Yazdırırken hatalı işlem sonucu hasar gören veya belli bir süre sonra bozularak açılmayan CD, DVD ve Blu-ray'lerinizdeki bilgilerinizi kurtarabilirsiniz.
Cd nin parlak yüzüne bak. eğer her yeri aynı renkse boş , iç tarafı daha açık rekse doludur.
Araba çalışmaz hâldeyken CD çaların güç ve CD çıkartma düğmelerine parmağını aynı anda basılı tut. CD çaların güç ve CD çıkartma düğmelerine aynı anda parmağını basılı tut ve on saniye kadar beklet. Eğer müzik sisteminin bir “zorla çıkartma” özelliği varsa CD'yi dışarı atacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri