Ek olarak macunun işlevi araçların kaportalarındaki oluşmuş hasarlı bölgeleri onarmaktır. Temel olarak meydana gelen boşlukların yerini doldurarak sağlamlaştırır. Özellikle oluşmuş hasarları en düşük maliyetle kısa sürede onarmaya yardımcı olmasıyla otomobil tamirlerinde çok tercih ediliyor.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Macun çatlağı, o bölgeye çok kalın macun çekildiğinde daha çabuk olur. Güneşden soğuktan etkilenir ve çatlar.
Yedek parça olarak fabrikadan gelen yeni parçalar genelde siyah halde gelir, bazı boyacı ustaları parçanın içini de boyarlar. Örnek olarak; sağ ön çamurluğu kontrol ettiğinizde motor kaputu açılıp iç tarafında siyah kalmış alanlar görüyorsak ve gözle çok rahat görülüyorsa o bölge değişmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
İyi boyanın kullanılmaması ve aşırı macun kullanılması boya atmasına sebep oluyor. Ayrıca boya koduna uygun olarak yapılmayan boya işlemi aracın parçalarında renk farkına sebep oluyor.
Polyester macun bir dolgu malzemesi olup yaygın bir şekilde araç kaportaları onarımlarında kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Polyester macunu, genellikle otomobillerinizin boya yenilenmesi ve tamir/bakım işlemlerinde, kaportada meydana gelen derin yüzey hasarlarının giderilmesi için kullanılır.
Dokunma kuruması: 1 saat Son kuruma: 24 saat *Daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir. Gerekli yüzey düzeltme ve tamiratları yapılmalıdır.
Arasındaki fark şudur:fırın boya ısı reaksiyonuyla kurur ve 180-200 dereceyi görmezse asla kemikleşmez fakat piyasadaki boya sertleştirici reaksiyonuyla kuruyup hava ile kuruyan boyalar grubuna girer.
Eğer yapacak servisin elinde iş yoksa direk sizin araca başlayacaklarsa 7-8 günde komple kazınıp boyanması mümkün. Ancak havaların soğuk olması nedeniyle astar ve macunların kuruması açısından 5-10 gün kurumaya bırakılmasında fayda var.
Boya çatlaklarının zımparalanıp çelik macunu ile kapatılması, sonrasında boya ve vernik atılması, son olarak da pasta cila yapılması gerekir ki tüm bu işlemler bir uzman tarafından yapılmalıdır.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Gözle görülemeyen, küçük çatlaklar bulunan eski boyalı yüzey üzerine tamir yapılması veya tamir boyası katlarının fazla yapılmış olması. Birbirine uygun olmayan astar ve son kat boyanın birlikte kullanılması. Uygulama yapılan yüzeylerin aşırı nem veya sıcaklık farklılıkları. Uygun olmayan ürünlerle çalışılması.
"Değişen" veya "boyalı" ibareleri arabanın kaportası için kullanılır. Değişen parça var demek genellikle tamiri mümkün olmayan bir kaza olmuş ve o parça yenisiyle değişmiş anlamına gelir. Örnek: "sağ ön kapı değişen, sol arka kapı boyalı." Boyalı da hasar almış ancak düzeltilip boyanmış anlamına gelir.
Oto antipas astar boya renkleri genellikle belirgin olmayan içeriklere sahiptir. Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Kaporta yüzeyine uygulandığı gibi zımparalı pasta cila işlemi için farların parlatılmasında ve boyalı plastik parçalarda da kullanımı yaygındır. Son kullanıcılar ve profesyoneller de dahil olmak üzere, en çok tercih edilen zımpara türü 2000 zımparadır.
Sprey boyayı aracınıza pigmentasyon veya rötuşlar sağlamak için kullanabilirsiniz. Hasarlı olan araç rötüş sprey boya kullanılarak hızlı sonuç almanızı sağlar. Çünkü kullanımı daha pratik bir üründür.
Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır. Kaza yapan araçlarda eğer araç komple boyalı ise mutlaka tavan kısmından da darbe almıştır.
Ön kaput değişimi çıtı bir kazadan olmaz. Kaput değişecek kadar darbe almışsa yürür aksam ve soğutma sistemi de zarar görmüş demektir. Alınabilir ama pazarlık konusu yapılmalıdır,İleride yaşanacak küçük arızalar için.
Eğer yapacak servisin elinde iş yoksa direk sizin araca başlayacaklarsa 7-8 günde komple kazınıp boyanması mümkün. Ancak havaların soğuk olması nedeniyle astar ve macunların kuruması açısından 5-10 gün kurumaya bırakılmasında fayda var.
Aracın ruhsatında Tescil tarihi var. Bide İlk tescil tarihi var. Örneğin İlk tescil tarihi 01.01.2006 olsun eğer Tescil tarihi bu tarihten sonraysa yani 06.05.2007 ise araç bu tarihte satış görmüştür. Burdan kolaylıkla uğraşmadan anlarsınız.
Profesyonel cihazlar eşliğinde gerçekleştirdiğimiz araç kaporta kontrolü ile de araçta bulunan mikron ölçüde boyalar bile tespit edilirken kaportada herhangi bir çizik, ya da hasarın olması durumunda da gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri