CE Sınıfı ehliyeti Tır ve Çekici kullanımı için alınmaktadır. Her çeşit Tır kullanıcıları için geçerli ehliyet türüdür. 2016 yılından önce alınan E sınıfı ehliyetiniz 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler.
CE SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANAMAZ? CE sınıfı ehliyete sahip kişiler yukarıda sayılan araçlar haricindeki – yani B, BE, B1, C, C1, C1E, F ve M sınıfı araçlar – haricindeki araçları kullanamaz. CE sınıfı ehliyete sahip kişi; D, D1, DE, D1E ve G sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araç tiplerini kullanamaz.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
CE sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Esasında C sınıfı ehliyetin bir alt türü olarak yer alan CE sınıfı ehliyet, yeni ehliyet sınıflarından biridir. Bu bağlamda C sınıfı sürücü belgesine ait araçlara takılan ve minimum ağırlığı 750 kg olan römork ya da yarı römorklar ile birleşik araçların kullanımına imkan tanıyan bir ehliyet tipidir.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
CE sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, otomobil, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanabilir. 14 kişiden fazla yolcu araçlar sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanabilir.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır. Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
CE Sınıf Ehliyet Bilgileri
"CE" sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 12000 KG'ı geçen römork veya yarı römorktan (TIR) oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
E Sınıfı Ehliyet Nedir? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
C sınıfı ehliyetin bir üstü olan CE sınıfı ehliyet alan kişiler M, B, B1, C, C1, E ve F tipi tüm araçları kullanma hakkına sahiptirler. Tır ehliyeti olan kişiler römorklu kamyon gibi araçları da kullanabilirler.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
CE sınıfı ehliyetler; ağırlığı 750 kilogramdan fazla gelen, yarı römork veya römorktan meydana gelen birleşik araçları kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. CE sınıfı ehliyetler ile tır kullanmak mümkündür. CE sınıfı sürücü belgeleri yeni tır ehliyeti olarak da bilinmektedir.
B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz. C sınıfı ehliyet kamyon ehliyetidir. Bu ehliyetten sonra CE sınıfına da başvurmanız gerekmekte. B ehliyetiniz varsa diğer sınıfları almak için sadece direksiyon sınavına girilmektedir.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Eğer C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır diye merak ediyorsanız bu kategorideki araçlar oldukça geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla C sınıfı sürücü belgesine sahip olan vatandaşlar aynı zamanda B, B1, C1, F ve M sınıfına özel araçları da kullanabilmektedir.
Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir. Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler. CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor.
Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere sadece kamyon ve çekici kullanacak kişiler için C sınıfı ehliyet yeterli oluyorken çekici pratikte dorsesi-römorku olmadan kullanılamayacağından CE sınıfı ehliyet olmadan Tır kullanılamayacaktır.Yönetmelikte bahsedilen römorkun tanımlaması aşağıda yönetmelikten ...
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri