Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Ardahan ilimizde tuluma basılan organik çeçil peyniri birkaç ay beklediğinde yöremizin tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Özellikle kilo ile alınan taze civil peyniri, tuzlu suda salamura yöntemi ile saklanır ya da lor peynir ile karıştırılarak kutuların içine bastırılır ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilir. Marketlerden küçük paketler halinde alınan civil peyniri ise buzdolabında kendi paketi içinde saklanmalıdır.
beyaz peynir ile lor peyniri arası bir yapısı vardır. inek sütünden yapılır. kaynamış sütten üretildiği için taze olarak tüketilebilir. tuzlanıp saklanırsa buzdolabına koymaya gerek yoktur, kuru ortamda bir kaç ay bozulmadan durabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Peynirden geçen brusella, listeria gibi hastalıkların olduğu unutulmamalıdır. Çeçil peyniri, küflendikten sonra da tüketilebildiği için küflü kısım kesilip, peynir üzerinde küf kalmadıktan sonra tüketilir. Ambalajlı peynirlerin etiketleri iyice okunmalıdır.
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz.
Çeçil peyniri, fosfor kaynağı olarak da bilinmektedir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor sayesinde enerji vermesinin yanı sıra sindirime de yardımcı olan bir gıda maddesidir. İçerdiği protein sebebiyle diş sağlığını da iyileştiren çeçil peyniri, yapılış biçimine göre laktoz içermemektedir.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Daha sonra yapay olarak üretilen mikroorganizmayı deneme amaçlı olarak bir peynire ilave eden araştırmacılar, söz konusu pembe rengi tekrar elde etmeyi başardı. Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Bu nedenle özellikle üretimi oldukça önemli olan gurme peynirlerin tedariki için doğal üretim yapan ve kaliteli malzeme kullanan güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Küflü (göğermiş ) çeçil peyniri özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilirken, çeşitli tarifler ile hamur işleri ve böreklerde de tercih edilir.
Bazı küfler mikotoksin adı verilen toksik bileşikleri doğal olarak üretebilir. Mikotoksinler mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi zehirlenme belirtilerine ve daha ileri durumlarda ölüme sebep olabilir. Uzun süreli küflü gıda tüketimi insanlarda kansere neden olabilir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
dünyanın en güzel peynirlerinden birisidir. marketlerde "kars çeçili" olarak satılan versiyonu daha ekşi ve serttir. sadece "çeçil peyniri" olarak satılan versiyonu daha yumuşak bir tada sahip, hafiften kaşarı andıran, özellikle yumurtanın ve sucuğun yanında 10 numara olarak gidebilen bir peynirdir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Diğer süt ürünlerini saklama koşulları ile benzerlik gösteren sürk peyniri, güneş ışığı almayan serin bir alanda saklayabilirsiniz. Sürk peynirini kâğıda sararak cam saklama kabına koyarak buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Peynir süresiz olarak dondurulabilir, ancak en iyi kalite için peyniri 6-9 ay içinde kullanın. Dondurulmuş peynir, 500 gram peynir için 7-8 saat boyunca 0–1 °C sıcaklıkta buzdolabında çözülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri