Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Küflü peynir üretilirken mutlaka hijyenik olunması gerekir. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir. “Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Genellikle yağı alınmış sütünden üretilen çeçil peyniri; beyaz renkli, kokusuz, yarı yumuşak ve ağızda kolay dağılan yapısı ile ülkemizde sıklıkla tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Tattığınızda süt tadını hissetmenizi sağlayan çeçil peynirinin üretim aşamalarını sizler için derledik.
İlgili 24 soru bulundu
dünyanın en güzel peynirlerinden birisidir. marketlerde "kars çeçili" olarak satılan versiyonu daha ekşi ve serttir. sadece "çeçil peyniri" olarak satılan versiyonu daha yumuşak bir tada sahip, hafiften kaşarı andıran, özellikle yumurtanın ve sucuğun yanında 10 numara olarak gidebilen bir peynirdir.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Ardahan Çeçil Peyniri, yağı alınmış sütten yapılan ve görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. Kolay bir şekilde liflerine ayrılabilir. Renk olarak kaşar peynirine benzemektedir.
Yeşil küfü, peynirin telli yapısı ve tuzun baskınlığı ile yöre halkının damak tadına oldukça uygun bir peynirdir. Erzurum ve çevre illerinde üretilen taze Çeçil Peyniri deriye ya da bidonlara basılarak nemli ortamda göğerene kadar “yeşil rengini alana kadar” dinlendirilir.
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
İsviçre asıllı emmental de favoriler arasında. Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Ardahan ilimizde tuluma basılan organik çeçil peyniri birkaç ay beklediğinde yöremizin tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
baharatlarla karıştırılan çökelek peyniri bir kenarda küflendirilir. dışındaki küfü ayıklandıktan sonra dilimlenen -artık sertleşmiş- peynir zeytinyağı ile servis edilir. tuzlu, güzel bir kahvaltılıktır. antakyada her kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlarındandır.
Yöresel Lezzet Kategorisindedir
Erzurum'un meşhur peyniri Erzurum göğermiş peynir, birinci sınıf yöresel lezzet seçenekleri arasındadır. Kahvaltılarda güvenle tüketilebilir. Böreği de oldukça lezzetlidir.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
1 dilim peynir kaç kalori? Kibrit kutusu peynir kaç kalori? Ortalama kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki 1 dilim peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde) 93 kcal değerindedir.
Tek Süt Çeçil Peynirinin 100 gramında 317 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 50 gram Tek Süt Çeçil Peynirinde 159 kalori bulunmaktadır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Özellikle kilo ile alınan taze civil peyniri, tuzlu suda salamura yöntemi ile saklanır ya da lor peynir ile karıştırılarak kutuların içine bastırılır ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilir. Marketlerden küçük paketler halinde alınan civil peyniri ise buzdolabında kendi paketi içinde saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri