Çeçil peyniri, görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. Kolay bir şekilde liflerine ayrılabilir. Renk olarak kaşar peynirine benzemektedir.
Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin olan çeçil peyniri tüketilmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor. A, C, D, E ve K vitaminlerini içermekte olan çeçil peyniri A vitamini açısından inanılmaz zengindir.
Bu civil peynirin başlangıç aşamasıdır. Suyunu tamamıyla süzene kadar peynir ezilir ve bir müddet beklenir. Suyunun tam süzülmesi sonucunda peynir Derilere veya Büyük bidonlara hava almayacak ve boşluk kalmayacak şekilde basılır ve bu bidonlar üzerleri lor peynir ile sıkıca kapatılır ve soğuk alanlara konulur.
Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
İlgili 17 soru bulundu
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Ekmek dilimlerinden birtanesinin üzerine tamamını kaplayacak şekilde çeçil peyniri yayılır,daha sonra üzerine domates dilimleri ve kekik eklenir.En sonra kata beyaz peynirlerde ilave edilip diğer ekmek dilimide bu malzemelerin üzerine kapatılır.Üzerine hafif zeytinyağı gezdirilip tost makinasına konur.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Çeçil peynir yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşididir. Çeçil peynirinin 100 gramında 320 kalori bulunmaktadır.
Küflü çeçil peynir yenir mi? Küflü peynir çeşitleri rokfor, çeçil, parmesan, gruyer, çedar ve asiago peyniridir. Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Ardahan ilimizde tuluma basılan organik çeçil peyniri birkaç ay beklediğinde yöremizin tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Sıklıkla Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen çeçil peyniri inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayasından imal edilmektedir. Bir süre kaynatılan inek sütünün içerisine termofilik kültür ilave edilmesinin ardından bir süre sütün olgunlaşması beklenir.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
1 ince dilim (25 gr) çeçil peyniri 80 kaloridir. Çeçil peynirinin 100 gramı 1 gram karbonhidrat, 25 gram protein, 24 gram yağ içermektedir. Çeçil peynir genellikle yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşididir.
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniri, fakat elimizde yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar bile kullanabiliriz.
Evet, Dil Peyniri ya da Çeçil Peyniri aynı zamanda künefe peyniri olarak da bilinir. Künefe için alternatif olarak tercih edilebilir.
Kuymakta kullanılan miktar oldukça fazla olduğundan tüketilme sıklığına ve bir porsiyondaki miktara özellikle yaşlıların, kalp ve damar hastalığı bulunanların dikkat etmesi gerekmektedir.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri