İngiltere'de üretilen ve tüketilen peynirlerden en ünlüsü olan cheddar peyniri, son derece dayanıklı ve uzun süre depolanabilen bir özelliğe sahiptir. Başta İngiltere, Kanada, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere birçok ülkede üretilmektedir.
Çedar peyniri, bir peynir çeşididir. Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir.
İşlem ısısı nedeniyle Cheddar, diğer peynirlere göre daha çok probiyotik içerir. Sindirim sistemi için faydalıdır. Cheddar peyniri doğal mayalı ve yağlı özelliği ile kaliteli hayvansal protein içerir. Yüksek kalsiyum içeriği çocuklar için de önerilen besinlerden biri olmasını sağlar.
Hafif ekşilikten orta ekşiliğe kadar aromaya sahip olabilen cheddar peynirinin rengi sarı ya da kirli beyazdır. Fakat günümüzde albenisini artırmak için kırmızı biber yağı, gıda boyası ya da achiote ağacından elde edilen annatto eklenerek koyu turuncu bir renk ile satışa sunulmaktadır.
Çedar Peyniri Nerede İcat Edildi? Çedar peynirinin İngiltere,Somerset'te bulunan Cheddar köyündeki köylüler tarafından bulunduğu düşünülmektedir. Zengin meraları ile Somerset, İngiltere süt endüstrisinin merkezi olarak kabul edilmektedir. Yerel bir rivayete göre, bir sütçü Cheddar mağaralarında süt dolu bir kova tuttu.
İlgili 35 soru bulundu
Çiğ süt ve peynir mayası kullanarak elde edilen Cheddar Peyniri pıhtılaştırılan süt kalıp şeklinde kesilip tuza yatırılır. Tuzla buluşan peynir pres hale getirilerek, peynir alt suyundan ayrılır. Bir beze sarılarak mayalanabilmesi için sabit sıcaklıkta bekletirler.
Cheddar peyniri çok fazla kalori içermesine rağmen özellikle kalsiyum, protein ve A vitamini gibi değerli besinleri içerir. Bu yüzden ağırlıklı olarak diyet yapanlar için salatalarda tüketmek en sağlıklısıdır.
Dünyada en çok tercih edilen ve popüler olan koyu renkli Cheddar peyniridir. Taze olarak tüketilebildiği gibi yaklaşık 30 aya kadar eskitebilir. Bu klasik peynire beyaz mantar ve altın varak eklendiği için fiyatı artmıştır.
Peynirin çeşidine göre paketi açıldıktan sonra buzdolabında 6 haftaya kadar saklanabilirler. Parmesan peyniri 3-6, Cheddar peyniri 3-4, Edam ve Gouda peyniri ise buzdolabında 2 haftaya kadar saklanabilir.
Adını İngiltere'nin aynı isimli kasabasından alan bu peynir, Birleşik Krallıktaki gözde peynir çeşitlerinden biridir. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tün Dünyada bilinen ve tüketilen cheddar yağlı ve yarı sert yapıda bir peynirdir. Genellikle inek sütünden elde edilir.
Cheddar peyniri helal mi? Helal sertifikalı. 272 kalori.
Grilled Cheese Tarifinin Pişirme Önerisi
Salam ya da pastırma ilave ederek de hazırlayabilirsiniz. Cheddar peyniri yerine dilediğiniz peynir çeşidi ile tostu çeşitlendirebilirsiniz.
Çedar veya kaşar peyniri gibi sert peynirler ise derin dondurucuda saklanabilir ama yine de dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir. Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Amerika ve Avrupa'da cheddar peynirinin çok yaygın bir kullanımı vardır: hamburger peyniri, ızgara peynirli sandviç, cips, peynirli makarna ve patates yemekleri ile muhteşem uyumludur.
Peynir çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen ülke Fransa olsa da bir diğer Avrupa ülkesi olan Hollanda da inekleri ve ineklerinden elde ettikleri sütleri ile ünlüdür. İnek sütü kullanılarak yapılan ve Hollanda'da en çok tüketilen peynir çeşidi Gouda peyniridir.
Peynirin kokusunun değiştiğini fark ederseniz peynirin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bozulan peynirin kokusu keskin ve kötü bir hâl alacaktır. Tüm bu belirtileri kontrol etmenize rağmen peynirin bozulup bozulmadığını anlayamadıysanız geriye kalan tek çözüm peyniri tatmaktır.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Rokfor, gorgonzola, mascarpone, danish blue, emmental? Ya da adını daha önce hiç duymadığınız pule peyniri? İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Hem dilim hem de kalıp olarak rendelenerek kullanılabilen peynir un ve sütle karıştırılarak sos halinde de tüketilebilir.
Yüksek kalorili rokfor ve gravyer peynirinin yanı sıra, otlu peynir, cheddar peyniri gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek peynirlerin de diyet süresince tüketilmemesi gerekmektedir.
Cheddar peyniri, genel olarak hamburger için kullanılan bir peynir türüdür. Cheddar peynirinin tadının oldukça lezzetli olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Hamburger Peyniri Nedir? Hamburger ya da Cheddar peyniri; inek sütünden üretilmiştir.
Cheddar peynirinin 100 gramı 24.7 gram protein, 34 gram yağ içermektedir. Cheddar peyniri, genellikle inek sütünden yapılan sert bir peynir çeşididir. Yağ oranı dolayısıyla kalorisi diğer peynirlere göre daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri