Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir.
Çehov Tarzı Öykünün Diğer Tarzlardan Farkı
Herhangi bir olayı değil, günlük yaşamdan alınan kesitleri anlatan hikayelerdir.
Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır. Söz konusu bu isimler, bu tür ile ilgili birbirinden güzel eserler vermiştir. Hikayede olduğu gibi, durum hikayesinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri belirgin değildir.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Olay öykülerinin aksine “Durum Öyküleri”, merkezlerine bir “olay” koymazlar. Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir.
Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
İlgili 26 soru bulundu
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
→ Olay hikayelerinde anlatım boyunca okuyucuda bir merak ve heyecan duygusu oluşturulmak istenirken durum hikayelerinde daha çok bir duygu oluşturulmak amaçlanır. → Olay hikayelerinde “Serim, düğüm ve çözüm” bölümleri bulunurken durum hikayelerinde bu bölümler yoktur.
Anton Pavloviç Çehov (Rusça: Анто́н Па́влович Че́хов, Rusça telaffuz: [ɐnˈton ˈpavɫəvʲɪtɕ ˈtɕɛxəf]; 29 Ocak 1860 - 15 Temmuz 1904), Rus oyun ve kısa öykü yazarıdır. Tarihte kısa öykü alanında en iyi yazarlar arasında sayılmaktadır.
Anton Pavloviç Çehov (d. Rusya, 1860 – ö. 1904, Almanya) Rus Yazar. Kendi adıyla anılan (durum öyküsü= Çehov tarzı) öykü türünün kurucusu olarak ün kazanan Çehov, realist bir yazardır.
Ömer Seyfettin Olay Hikayesi Yazarı mıdır Durum Hikayesi Yazarı mıdır? Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Günümüzde dünyadan olay hikayesinin Türk Edebiyatı'nda yer alan en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz ki Ömer Seyfettin olmaktadır. Ardından sırası ile Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay da diğer isimler olmaktadır.
Cevap: bu eser durum hikâyesidir.
gibi eserleri vardır. Halide Edip Adıvar'ın Durum veya olay hikayeleri : Seviye talip : Durum Hikayesi'dir. Sürekli bakkal : Olay hikayesi'dir.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Olay hikayesinde de bu durum serim, düğüm ve çözüm olarak cereyan etmektedir. Olay hikayeleri zaman ve mekân hakkında kısa fakat açıklayıcı bilgilerle başlar, gittikçe olay hakkında bilgi veren bir forma dönüşür ve en sonunda ortadaki problem merakları giderecek düzeyde bir netlikle çözer.
Türk edebiyatında olay hikayesinin en önemli temsilcisi Ömer Seyfettin olarak bilinmektedir. Bunun dışında Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Sabahattin Ali de bu türde çok başarılı eserler veren olay hikayesi yazarları olarak bilinir.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir. Anton Çehov, dünya edebiyatında oldukça önemli bir isimdir.
1879 yılında liseyi bitiren Anton Pavloviç Çehov, Moskova'ya giderek tıp fakültesinde girdi, 1884 yılında da doktor oldu. Öğrenimi sırasında da ailesine katkı sağlamak için çeşitli dergilerde yazaılar yazdı.
Anton Çehov, Dünya edebiyatında "durum hikayeciliği"nin öncü ismidir. Bu bağlamda durum hikayeciliğine örnek olabilecek hikayeler yazmış Türk Edebiyatındaki yazarlardan bazıları şunlardır: Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra...
→ Olay değil günlük yaşamdan bir durum, bir kesit anlatılır. → Serim, düğüm ve çözüm bölümlerine sahip değildir. → Okuyucuda heyecan ve merak duygusu uyandırmaz.
Olay anlatımını değil betimleme anlatım tekniğini esas alan hikayelere durum hikayesi, kesit hikayesi veya Çehov hikayesi denir. Ayrıca durum hikayesinin Türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi Memduh Şevket Esendal'dır.
2) Durum Hikayesi: Durum hikayesinde bir olay anlatılmaz. Burada günlük hayatın bir kesiti ele alınır. Bu tarz öykülere durum öyküsü denir. Burada serim, düğüm ve çözüm planı bulunmaz.
Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
1- OLAY: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Öyküde tek bir olay ele alınır. Bazen bu temel olaya bağlı küçük çaplı yan olaylar da olabilir. Ele alınan olayların gelişiminde mantıksal bir sıra izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri