Yeni Düzenleme Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Onları buna iten ise, 14.7.2023 tarih ve 7456 sayılı “Torba Kanun” ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici 15'inci madde, izinli mahkumların izinlerini uzatılırken çek mağdurlarını kapsam dışı bırakılması.
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor. Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor.
COVID-19 pandemisi nedeniyle tahliye olan 120 bin civarındaki hükümlüden 20 bin kadarının, bu gece yarısına kadar kaldıkları cezaevlerine dönmesi gerekiyor. Çek mağdurları için süre doldu. Tahliye olan 120 bin civarındaki "Karşılıksız çek" hükümlüsünden 20 bini hapse dönüş yapacak.
İlgili 33 soru bulundu
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Çek kanunu madde 6/3. fıkrasına göre kişi infaz tarihinden itibaren yani ödemeyi yaptıktan 3 yıl geçtikten sonra kendisine çek yasağı kararını veren mahkemeye başvuru yaparak çek yasağının kaldırılmasını talep edebilecektir. Bu süre her halde 10 yıl geçmek ile sona erecektir.
Karşılıksız çek suçlarına denetimli serbestlik, infaz erteleme gibi kurumlar uygulanamamaktadır. Bu konu henüz tasarı aşamasında olması nedeniyle karşılıksız çek suçundan ceza alan kişilerin cezaları, borcun tamamı ödene kadar infaz edilir.
Adli para cezası ve doğrudan hapis cezasına çevrilme 09.08.2016 tarihi itibariyle “karşılıksızdır” işlemi yapılan çekler için geçerlidir.
Ayrıca çek üzerinde yer alan herhangi bir kabul kaydı da faiz koşulu gibi yazılmamış sayılır. Çekin tedavüle çıkarılmasından sonra, düzenleyenin ölümü, medenî haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi veya iflası çekin geçerliliğini etkilemez.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan gelecek açıklamalar mahkum ve aileleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Adalet Bakanı Tunç Yılmaz infaz düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Çek Kanunu'nda Yer Alan Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunun Cezasına İlişkin Düzenlemede Değişiklik Yapıldı 7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun“) 18 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
YENİ ÇEK YASASI NASIL UYGULANACAK? 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6278 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5941 sayılı Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikler, kanunun yayımlandığı tarih olan 9 Ağustos 2016'da yürürlüğe girdi.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Karşılıksız çeke hapis cezası, çek hesabı açtırmak isteyenlerin bankaya adli sicil kaydı vermesi gibi konuları kapsayan çek düzenlemesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunda Etkin Pişmanlık: Karşılıksız çek suçu davası devam ederken kişi çek bedelini alacaklıya öderse mahkeme davanın düşmesine karar verir. Eğer ceza verildikten sonra çek bedeli alacaklıya ödenirse bu durumda hükmün tüm sonuçlarıyla birlikte kaldırılmasına karar verilir.
1- Karşılıksız çek keşide edilmesi adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlanmış olup ilgili banka çek hesabı açtırmak isteyen mudilerinden adli sicil kaydı da istenecektir.
İnfaz Kanunu'nun 105/A maddesinin 4. Fıkrası nedeniyle, adli para cezasından hapis cezasına çevrilen cezalarda, denetimli serbestlik hükümleri uygulanamaz. Bu nedenle hükümlü, cezasının tamamını infaz kurumunda geçirecektir.
Çek yasağı, dönemine göre ya savcılık ya da mahkeme tarafından verilir. 2016 yılında yapılan değişiklikle karşılıksız çek keşide edilmesi suçuyla bağlantılı olarak çek yasağı mahkemeler tarafından verilmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile OHAL bölgesinde çek düzenlemesine gidildi. Böylece çek ile işlem yapanlara ilave süre tanınmış oldu. OHAL ilan edilen il ve ilçelerde gerçek ve tüzel kişilerin çeklerinin ibraz süresi 9 Haziran'a kadar durduruldu. Böylece çek ile işlem yapanlara ilave süre tanınmış oldu.
Çek Ödeme Yasağının Kaldırılması Talebi edilirken, elden çıkan poliçe mahkemeye sunulursa, mahkeme, iade davası açması için dilekçe sahibine uygun bir süre verir. Dilekçe sahibi bu süre içinde dava açmazsa, mahkeme, poliçeyi, sunmuş olana geri verir ve muhatap hakkındaki ödeme yasağını kaldırır (6102 S. K.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri