TTK m.814- (1) Hamilin, cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Yeni yasa değişikliği ile Bankaların her bir çek yaprağı için belirli bir tutar ödeme yükümlülüğü süre ile sınırlandırılmıştır. Yasa değişikliğinin yürürlüğünden itibaren yayımlanacak TCMB tebliğine göre basılacak olan yani üzerinde baskı tarihi yer alacak olan çekler için bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.
ÇekK m. 3/9 uyarınca çek, üzerinde yazılı baskı tarihinden iti- baren beş yıl içinde muhataba ibraz edilmezse, muhatap bankanın her bir çek yaprağıyla ilgili sorumluluğu sona erecektir.
[10] Süresi içerisinde ibraz edilmeyen çek üzerinden kambiyo hukukuna özgü takip başlatılamaz. Hamil süresinde ibraz etmemesine rağmen kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurur ise borçlu alacaklının böyle bir takip hakkı olmadığı hakkında, beş gün içinde İcra Mahkemesine şikâyette bulunabilir.
İlgili 19 soru bulundu
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Çek hamili, zamanaşımına uğrayan çeki, açacağı davalarda yazılı delil başlangıcı olarak kullanabilmektedir. Asıl borç ilişkisinin bağlı olduğu zamanaşımı süresinde, asıl borç ilişkisine dayanarak dava açılabilmektedir.
II- ÇEKTE İBRAZ SÜRELERİ
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Ciro edilen fakat ibraz tarihinde ödenmeyen çeke 'karşılıksız çek' adı verilir. Çeki düzenleyen tarafın banka hesabında çeki ödeyebilecek kadar varlık bulunmadığında banka çekin üzerine 'ödenmemiştir' ibaresini ekleyerek iade eder. Bu durumda sorumlu çeki düzenleyen taraftır.
“Çekte vade olmaz!” “Çek, görüldüğünde ödenir!” Bu kural, Kanun'un açık hükmünde ve yerleşmiş Yargıtay içtihatlarında aynen vurgulanmış. Çekin görüldüğünde ödeneceğinin aksine herhangi bir kayıt konulması halinde ise bu kayıt yok sayılır (TTK m.707/1).
Çekte ödemenin gerçekleşebilmesi için hamilin çeki muhataba ibraz etmesi gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Çek Kanunu md.5/1 gereği, karşılıksız çek düzenleme suçunun faili hakkında, her bir çek için 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Kanun koyucu, her bir çek için 1500 gün olmak üzere, adli para cezasını gün birikimi bakımından sınırlandırmıştır.
Genel olarak çekin iptali için çekin çalınması, kaybolması gibi gerekçeler ile rıza çekin rıza dışı elden çıkması gerekmekte ve iptali için ise Asliye Ticaret Mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Kanunumuza göre çek bir ödeme aracıdır. Çek kaybedildiğinde, çalındığında veya tahrif edildiğinde çekin iptal edilebilmesi için çek iptal davası açılması gerekmektedir. Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Ciroyu ancak maddi hukuka göre hak sahibi olan ciranta çizebilir (iptal edebilir). Ciranta bu işlemi kural olarak kendi cirosu üzerinde yapar. Bir cirantanın başka ciroları çizmesi (iptal etmesi) sadece müracaat haklarının kullanılması aşamasında TK 727(2) maddesinin izin verdiği sadeleştirme işleminde mümkündür.
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Çek bozdurma işleminin temel mantığı, çekin banka ya da faktoring şirketleri tarafından komisyon alınmak suretiyle, vadesinden daha önce ödemesinin yapılmasıdır. Bozdurulmak istenilen çekin bu işlem için uygun olduğunun tespit edilmesinden sonra alacaklıya para ödenir ve çek banka tarafından ciro edilir.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
Süresinde muhatap bankaya ibraz edilip arkası yazdırılmayan çek kambiyo vasfını yitirmiş olacağından, kambiyo senetlerine mahsus hacizyolu ile takip yapılamaz. Genel hacizyoluyla takip yapılabilir.
Bunun için çekle beraber bankaya başvurmak ve çekin takasa verilmesini talep etmek yeterli olacaktır. Banka bu süreçte birkaç soru soracak ve uygun görürse çekin arkasına ciro yapacaktır. Daha sonra bankaya bir imza verilir ve banka çeki takas yoluyla tahsil eder.
Zamanaşımı süresi 6762 sayılı TTK'nın 726'ncı maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin yürürlüğe girdiği 3.2.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri