(4) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı bulunan gerçek kişinin, yönetim organında görev yaptığı, temsilcisi veya imza yetkilisi olduğu tüzel kişiye çek defteri verilmez. (5) Çek defterleri bankalarca bastırılır.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Genellikle çek defteri sahiplerinin sadece ticaretle uğraşan kişiler olduğu gibi bir algı var. Fakat bu doğru değil. Bankanın şartlarını sağlayan her gerçek ve tüzel kişi bir çek defteri sahibi olabiliyor.
Çek defteri almak zor bir işlem gibi görünse de esasında kredi kartı ya da kredi alma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayan kişiler, kolaylıkla çek de alabilmektedir. Bankaların çek defteri vermek için talep ettiği başlıca evraklar ikametgâh adresi, kimlik belgesi ve sabıka kaydıdır.
Çek düzenleyen sahibine "keşideci", çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye "lehdar", ödeme yapacak olan tarafa da "muhatap" denir. Bankada bir karşılığı olmadan düzenlenen çeklere "karşılıksız çek" denir. Çekin üzerinde lehdarın adı yazılı ise "nama yazılı çek", lehdarın adı bulunmuyorsa "hamiline çek" denir.
İlgili 34 soru bulundu
Ayrıca çek üzerinde yer alan herhangi bir kabul kaydı da faiz koşulu gibi yazılmamış sayılır. Çekin tedavüle çıkarılmasından sonra, düzenleyenin ölümü, medenî haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi veya iflası çekin geçerliliğini etkilemez.
Çek en basit anlatımıyla bir ödeme emri vermektir. Çeki düzenleyen taraf çeki bankaya hitaben düzenler. Yani çeki yazan kişi, çekte belirtilen tarih geldiğinde, çekin muhatabına ödeme yapılmasını bankaya emreder. Bir çek keşideci, lehtar (hamili) ve muhatap olmak üzere 3 taraf arasında düzenlenir.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu Sebebiyle Adli Para Cezası
Adli para cezasının TL cinsinden gün karşılığı ise en az 20 TL, en fazla 100 TL'dir.
Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler, bu süre zarfında anonimi limited ve paylı komandit şirketlerin yönetim organlarında görev alamazlar. Ancak, hakkında yasaklama kararı verilenlerin mevcut organ üyelikleri görev sürelerinin sonuna kadar devam eder.
Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
1- Hiçbir ticari bir işlem olmadığı halde düzenlenmiş olan hatır çekleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 241. Maddesi uyarınca tefecilik suçu kapsamına girmektedir. 2- Çeki veren firma kazanç elde etmek amacı ile bir başkasına ödünç para vermiş sayılmaktadır. Bu suçta, kazanç elde etme amacının varlığı şarttır.
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Yeni yasa değişikliği ile Bankaların her bir çek yaprağı için belirli bir tutar ödeme yükümlülüğü süre ile sınırlandırılmıştır. Yasa değişikliğinin yürürlüğünden itibaren yayımlanacak TCMB tebliğine göre basılacak olan yani üzerinde baskı tarihi yer alacak olan çekler için bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Karşılıksız çek düzenleme suçunun sorumlusu çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, yani çek sahibi olan kimsedir. Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez.
Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor.
Çek banka kanalıyla ödendiği için daha güvenliklidir ve karşılıksız çıktığı takdirde para cezası hatta tazyik hapsi söz konusu olurken senedin ödenmemesi durumunda yapılabilecek icra takibi başlatmaktır. Bu anlamda çek senede göre daha kuvvetli bir belgedir.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ilgili banka ve diğer bankaların çek bildirimleri üzerinden çeklerin sahte veya ikiz çek olup olmadığı sorgulanabilir. Sorgulama KKB üyesi tüm banka ve faktoring şirketleri üzerinden yapılabilir.
Bunun için çekle beraber bankaya başvurmak ve çekin takasa verilmesini talep etmek yeterli olacaktır. Banka bu süreçte birkaç soru soracak ve uygun görürse çekin arkasına ciro yapacaktır. Daha sonra bankaya bir imza verilir ve banka çeki takas yoluyla tahsil eder.
Elbetteki yapılabilir. Yalnız çek, çek özelliğini kaybeder.
Hamil ya da lehtar olarak adlandırılan alacaklı kişi, çek üzerinde yazan tarihte ilgili banka şubesine giderek tahsilat işlemini yapabilmektedir. Ancak bankadan çek tahsilatında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri