Işığın özellikleri arasında şiddeti, yayılma yönü, frekansı, kutuplanması ve vakumda 299,792,458 m/s olan hızı yer alır. Işık da diğer elektromanyetik ışınımlar (EMI) gibi foton adı verilen "paketlerden" oluşur. Fotonlar dalgaların ve parçacıkların özelliklerini gösterir.
Işık, bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra nesnelere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. Kendiliğinden ışık yayarak görülebilen cisimlere ise ışık kaynağı adı verilir. Işık, yaygın kullanımıyla görünür ışığı ifade etmektedir.
Bir dalganın frekansı ile dalga boyunun çarpımı o dalganın uzaydaki yayılma hızını verir. Işık ışınları için bu hız saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir. Işığın enerjisi frekansı ile doğru orantılı, dalga boyu ile ters orantılıdır.
Işığın bir dalga mı yoksa parçacık akımı mı olduğu uzun yıllar biliminsanlarını meşgul etmiştir. İki durumun birden mevcut olamayacağı düşünülse de 20.yy ile birlikte ışığın ikili yapısı kabul edilmiştir. Yani ışık belli durumlarda dalga, bazı durumlarda ise parçacık gibi davranmaktadır.
İris, gözdeki kasları kullanarak göz bebeğini genişletip daraltabilir. Bu şekilde göz bebeğinden geçen ışık miktarını kontrol eder. Göz bebeğinden geçen ışık, gözün içindeki mercek tarafından ikinci kez bükülerek retinaya ulaştırılır. Gözün arkasındaki retinada, ışığa duyarlı milyonlarca sinir hücresi bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
Işık doğrusal olarak yayılır. Işık, ışınlar çizilerek gösterilir. Işık ışınlarının önüne bir engel gelmediği sürece ilerlemesine devam eder. Işık saydam ortamlarda (Hava, su, cam ...) ve boşlukta yayılır.
Işık Kaynağı: Farklı özelliklere sahip olarak Işık yayan ve çevresini aydınlatan nesnelere ışık kaynağı denir. Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz.
Görme duyu organımız olan gözün, görevini yerine getirebilmesi için ışığa ihtiyaç vardır. Karanlık ortamlarda görme olayı gerçekleşmez. Görme olayının gerçekleşmesi için ortamdaki ışığın çevremizdeki nesnelerden yansıyıp gözümüze ulaşması gerekmektedir.
Fotoğrafçılıkta ışık türleri başlıca cephe ışığı, yanal ışık, ters ışık, tepe ışığı ve alttan gelen ışık olmak üzere 5'e ayrılır.
ışınımı dalga boylarına göre sıralanır ve aşağıda verilen temel gruplar ile ifade edilir. Bunlar; 1- Gama Işınları 2- X- Işınları 3- Ultraviyole Işık 4- Görünür (Visible) Işık 5- Kızıl Ötesi (Infrared) Işık 6- Radyo Dalgaları'dır.
Işık foton parçacığı ile taşınan elektromanyetik bir dalgadır İlk başlarda girişim ve kırınım deneyleri ile dalga olduğunu düşünülmüştür İleriki yıllarda fotoelektrik etki , karıcığım ısıması ve compton saçilması ile tanecik olduğu düşünülmüştür Son noktayı Lois de Broglie koymuştur.
Işığın tüm renkleri için hız aynı koşullarda aynıdır. Işığın rengine göre hızı değişmez. Ancak prizmaya girdiğinde ışık hızı azlır ve tüm azalma aynı miktarda olur.
Işık denince birçoğumuzun aklına görünür ışık ile ilgili şeyler gelir. Görünür ışık, insan gözünün algılayabildiği elektromanyetik dalgalardan oluşur. Elektromanyetik spektrum da dalga boyları 380nm ile 760 nm arasında değişir.
Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Belli yoğunluklarda birleştirdiğimizde üçlü renk (dalga boyu) grupları ile de beyaz ışığı elde edebiliriz. Bu gruplar ışığın ana renkleri olarak adlandırılır. Bu şekilde birçok üçlü grup elde etmek mümkündür. Bunlardan en çok bilineni kırmızı, yeşil ve mavi üçlüsüdür (RGB).
Aydınlatmanın 3 türü vardır. Doğal, Yapay ve Karma Aydınlatma. Doğal Aydınlatma: Güneşten gelen gün ışığının kullanılması ile ortaya çıkan aydınlatma türüdür. Yapay Aydınlatma: Yapay ışık kaynaklarının kullanılması ile ortaya çıkan aydınlatma türüdür.
Işık, çevreyi aydınlatıp cisimlerin görülmesini sağlayan bir enerji çeşididir. Gündüz cisimlerin görülmesini sağlayan ışık Güneş'ten gelirken gece ise başka ışık kaynakları kullanılmaktadır. Işık enerjisi başka enerji türlerine dönüştürülebilmektedir.
Fotoğrafçılıkta ışık kullanımı; cephe ışığı, yanal ışık, tepe ışığı, alttan vuran ışık ve ters ışık olmak üzere 5'e ayrılır.
Işık, canlıların görmelerini sağlayan bir enerji çeşitidir. Saniyede ortalama 300 bin kilometre hızla dalgalar halinde görülür. Güneş dünyanın en önemli ışık kaynağıdır. Güneş ışığının olmadığı bir dünya düşünürsek malesef ki o dünyada hiç bir canlı yaşamını sürdüremez.
Işık kaynağından yayılan ışık, renk sıcaklığı, titreşimi, CRI değeri, parlaklığı ve madde etkileşimi ile nesneler üzerinden yansıyarak oluşturduğu farklı kontrastlar, insan gözüne ulaşarak insanların fiziksel ve psikolojik sağlıklarına doğrudan etki etmektedir.
Işık, hareketli bir elektromanyetik dalga olarak hareket eder ve bu nedenle, elektromanyetik alan ve manyetik alanın eş zamanlı hareketi nedeniyle yayılır. Işık, materyal içinde yavaşlayabilir veya yansıyabilir ancak boşlukta hızı sabittir ve her zaman maksimum hıza sahiptir.
Bir yüzeye çarpan ışığın geldiği ortama geri dönmesine ışığın yayılması denir. Bir kaynaktan çıkan ışığın izlediği yolu gösteren doğrulara ışın denir.
İnsanlar tarafından yapılan ve yakıldığında çevresine ışık yayan kaynaklardır. Işık yaymak için başka bir yapay enerji biçimine ihtiyaç duyarlar. Örnek: Araba, meşale, trafik lambası, gaz lambası, deniz feneri, ampul, mum, kandil, ampul, bilgisayar ekranı vb… Kendiliğinden çevresine ışık yayan kaynaklardır.
Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışını herhangi bir engelle karşılaşmadığı sürece her yönde doğrusal bir yol izleyerek yayılmaktadır. Işık; katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılır. Yine de ışığın yayılması için maddesel bir çevreye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri