Çek en basit anlatımıyla bir ödeme emri vermektir. Çeki düzenleyen taraf çeki bankaya hitaben düzenler. Yani çeki yazan kişi, çekte belirtilen tarih geldiğinde, çekin muhatabına ödeme yapılmasını bankaya emreder. Bir çek keşideci, lehtar (hamili) ve muhatap olmak üzere 3 taraf arasında düzenlenir.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ilgili banka ve diğer bankaların çek bildirimleri üzerinden çeklerin sahte veya ikiz çek olup olmadığı sorgulanabilir. Sorgulama KKB üyesi tüm banka ve faktoring şirketleri üzerinden yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Şayet çeki ele geçiren kişi biliniyorsa, iade davası açması için yetkili hamile uygun bir süre verilir. Yetkili hamil verilen süre içinde davayı açmazsa, mahkeme ödeme yasağını kaldırır. Bununla birlikte çeki ele geçiren kişinin kim olduğu bilinmiyorsa iptal davası açılabilecektir.
Çek ciro etmek suretiyle çek üzerinde yazılı tutar lehtara devredilmiş olur. Ciro edilmiş çeki alan kişi vadesi geldiğinde çekin tahsilatını yapabilecektir. Bu durumda çeki ciro eden taraf, çek vadesindeki tahsilat hakkını devretmiş olmaktadır.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez. Çekin üzerine bir şeyler dökülmesi, çekin yırtılması, çekin yanması, çekin kaybolması gibi durumlarda çekin hamil tarafından bankaya ibrazı imkânsız hale gelir, bu durum hukuk dilinde çekin zayi olmasıdır. Yani çekin zayi olması durumunda açılacak dava çek iptal davasıdır.
Böyle bir açıklık ve başka bir kayıt da yoksa, çek muhatabın merkezinin bulunduğu yerde ödenir. (3) Düzenlenme yeri gösterilmemiş olan çek, düzenleyenin adı yanında yazılı olan yerde düzenlenmiş sayılır. MADDE 798- (1) Çekin bir takas odasına ibrazı ödeme için ibraz yerine geçer.
Çek bozdurma, yalnızca çek üzerinde belirtilen bankadan yapılabilir. Banka işlemlerinin uzamaması için çek tarihinde belirtilen gün bankaya ulaşmak gerekir. Çek sahibi banka şubelerine ulaştığında çek düzenlemesinde herhangi bir sorun yoksa ödeme işlemi hemen tamamlanır.
Elbetteki yapılabilir. Yalnız çek, çek özelliğini kaybeder.
Çekte yazılı vade tarihi geldiğinde süresi içinde; alacaklı kişi, bu çek ile birlikte, çekte yazılı bankaya giderek; bankanın çekin bağlı olduğu banka hesabından belirlenen tutarı kendisine ödemesiyle birlikte alacağını tahsil etmiş olur.
Ödeme günü gelen çek, kullanım hakkını elinde bulunduran kişi tarafından çekin sahibi olan bankaya götürülerek tahsilat talebinde bulunulmalıdır. Burada önemli nokta, tahsil edilmek istenen şehir ile çekin düzenlendiği şehir aynı ise, bu talebin 10 günlük bir süre içerisinde yapılması gerektiğidir.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Çekte ödemenin gerçekleşebilmesi için hamilin çeki muhataba ibraz etmesi gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Çekte ödeme yasağının alınabilmesi için, hamilin mahkemeden talepte bulunması gerekmektedir. Bu sayede gerekli işlemlerin yapılarak çek üzerinde ödeme yasağı konulması mümkündür.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Takas Süreci:
Bankalar, takas dağıtım paketi ile iletilen bilgileri, ilgili takas gününde 06:00-17:45 saatleri arasında inceleyip iade paketleri ile Takasbank sistemine aktarır. İade kapanışı sonrasında sistem tarafından iade dağıtım paketi ile iade çek bilgileri bankalara gönderilir.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Alacaklının şikâyeti neticesinde, karşılıksız çek düzenleme suçu ile ilgili uygulanacak ilk yaptırım adli para cezasıdır. Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri