Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir. Müneccim Ne Demek? Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Allah`ın emrine boyun eğerek, görevlerini yerine getiren, O`nu tesbih eden (el-Isrâ: 17/44) varlıklara uğurluluk veya uğursuzluk isnad etmek Islâm`a aykırıdır.
İlmiye sınıfından seçilen müneccimbaşılar müneccimliğin kelime anlamında mevcut astroloji ve kehanet gibi görevlerinin yanı sıra zamanla devlet katında kullanım için takvim, imsakiye ve zayiçe hazırlamaya başlamışlardır.
Müneccimbaşı, müneccim-i sani ve müneccimlerden oluşan müneccim- başılık, sistemli ve teşkilatlı bir Osmanlı Devleti müessesesidir. Bu müessese, Osmanlılardan önceki devletlerin teşkilatları içinde bulunmayıp ilk defa Osman- lılarda ortaya çıkmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم "yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tancīm تنجيم "yıldız ilmiyle uğraşma" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) failidir.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir.
Osmanlıca; “ilm-i tencim” ya da “ilm-i ahkam-ı nücum” diye ifade edilirdi. Osmanlı ilk dönemlerinde, astronomi ve astrolojiyi birlikte yürüttü. Bu kişilere “müneccim” deniyordu!
Denenmiş, sınanmış, tecrübe edilmiş.
XVI. yüzyılda müneccimbaşıların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok vazifesi bulunmaktaydı. Müneccimbaşılar XVI. yüzyıldan itibaren saray ve ileri gelen devlet adamları için takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapmaya başlamışlardır.
Küfür, kişilerin isteyerek ya da istemeyerek kullandıkları kötü ifadeler içeren sözlerdir. İslam dinine göre de küfür etmek hoş karşılanmayan ve Müslümanlara haram kılınan bir eylemdir.
Keşke demek haram ve küfür değildir. Keşke demenin mahzuru olmaz. Ahiret nimetini kaçıran bir kimse, Allahü teâlânın takdirine isyan olarak değil de, pişmanlık olarak, keşke şu günahı işlemeseydim, keşke namazımı geciktirmeseydim demesi iyi olur, suçunu kabul edip özür dilemek olur, tevbe olur.
Küçük çocuklara aşkım demekte de sakınca yoktur. Büyüklere gelince, bu ifade ancak karı-koca arasında kullanılabilir.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır.
müneccem ne demek? Parçalar, parça parça olan şey.
Bu ismin ilk anlamı ağırlanan, kendisine hürmet edilen ve saygı duyulan kişidir.
Astrolog veya müneccim, bir insan doğduğu sırada yıldızların durumuna bakarak, onun geleceği hakkında iddialarda bulunur.
İnsanları ve olayları etkilediği düşünülen ilme 'nücûm' ve bu ilme sahip olanlara da 'müneccim' denir. Bir müneccimin astronomi ve astroloji alanlarında uzman olması beklenir. Bu durum onun tutarlı olma katsayısını artırırken, yaptığı hesapların da bozuk çıkmasına engel olur.
Devlet geleneği haline gelen bilim : Astroloji
Osmanlı'da olayları ve İnsanları ve etkilediği düşünülen ilme ''nücûm'' ve bu ilme sahip olanlara da ''müneccim'' denirdi.
Osmanlılar'da arpalık adıyla bazı devlet memurlarına tahsis edilen ilâve gelirin ne zaman verilmeye başlandığı da kesin olarak bilinmemekle beraber bu terime XVI. yüzyıl kaynaklarında rastlanmaktadır.
Bu hareket ve duruşların manasını araştıran ise müneccimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Necm” نجمة” Arapça kökenli bir sözcüktür. Sözlük anlamı “yıldız” olarak karşımıza çıkmaktadır. Müneccim kelimesinin modern sözlük anlamını Astronomi olarak çevirebiliriz.
Alim sözcüğü bilen ve bilgin anlamlarına gelir. Yani alim olan kişiler son derece bilgili kişiler olarak bilinirler.
Arapça kökenli bir sözcük olan evliya kelimesi, Veli'nin çoğuludur. Ancak bu kelime günümüzde daha çok tekil olarak kullanılır. Nefsinin tüm isteklerinden vazgeçip yaşamını Allah yoluna adamış olan, ilmi yüksek, imanı tam kişilere evliya denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri