BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz. BE sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
Römorklar için aranan şartlar karavanlar ile aynıdır. Yani trafikte römork kullanabilmeniz için de aynı kurallar geçerli. Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır.
Yüklü ağırlığı 750 kg altında olan römorkları BE , CE , DE vb. E eki olmadan ilgili araca bağlayarak çekebilirsiniz. Ancak 750 kg üzeri yüklü ağırlığa sahip römork kullanacaksanız. B sınıfı bir otomobil ise BE, C sınıfı bir Kamyon ise CE sınıfı, D sınıfı bir otobüsse CE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir.
Bir diğer soru da, çekme karavan kullanıcılarından gelmektedir. Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
B sınıfı ehliyet römork kullanımı yerine BE sınıfı ehliyet gereklidir. B sınıfı sürü belgesi ile kullanılan araçlar için römorklü yük taşımacılığı yapanlar BE sınıfı ehliyet alırlar. Bu ehliyetli romörk kullanılabilmesi için römork ya da yarı romörk yükü ağırlığının sınırı 3500 kg olmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Römork taşımak veya çekmek için BE sınıfı ehliyeti almanız gerekmez fakat bunun tek istisnası vardır. Eğer yüklü römork ağırlığı 750 kg ve üzerini buluyorsa bu sefer B, C, D ehliyetlerinin 'E' eki almış olanını edinmek zorundasınız.
Karavan ehliyetini özetlemek gerekirse:
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
750 kg üstü ya da 750 kg altı çekme karavan vergisi 2023 yılı itibari ile de değişiklik göstermeyip 0TL'dir. Yani herhangi bir çekme karavanınız var ise, otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında herhangi bir vergi ödemezsiniz.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir mi? Çekme karavan kullanımlarında karavan ağırlığına yönelik olarak sınıf düzenleme bulunur. Eğer karavan 750kg ve altında ise B, C ve D sınıfı ehliyetlerin E sınıfa denk olması sebebi ile E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir.
Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin ithal/yerli demir olması durumuna göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 3000₺ ile 7500₺ arasında değişebilir.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır.
Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
Farklı ehliyet gruplarında farklı çekici kapasitelerinde e sınıfı ehliyet römorklu kullanım içinde geçerli olacaktır. E sınıfı ehliyet römorklu araç kullanımında yeni sistemde karşılık gelen ehliyet sınıflarına göre değerlendirilir. C1E 12000 kg'a kadar kamyon ve römorklu çekici kullanılabiliyor.
D sınıfı genel olarak tüm minibüsler ve otobüsler kapsarken, D1 sınıfı minibüsler için özelleştirilmiştir. D1 ve D sınıfı ehliyet arasında araç tipi dışında bir diğer fark ise yaş zorunluluğudur. D1 için 21 yaş yeterli iken D sınıfına geçiş için 24 yaşını bitirmiş olmak gerekir.
Römork takarak araç kullanma kuralları vardır. B, C ve E sınıfı ehliyete sahip araç sahipleri araçlarına en fazla 750 kiloya kadar hafif römork takabilir. 750 kiloyu geçen ağırlıktaki römorklar için bir sınav yapılır ve geçerlerse belgelerine römorklu araç kullanma bilgisi işlenir.
Gelelim sorumuzun cevabına; O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar römorklar için tescil işlemi gerekmez. Yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekir.
Karavan çekmek için en uygun çeken araç diesel motorlu araçlardır. Bu saptamalar benzinli arabaların karavan çekemeyeceği anlamına gelmez. Aracınızın sağlıkla çekebileceği karavan için www.towcar.info adresindeki seçenekler de size yardımcı olacaktır.
750 kg üstü olanların O2 belgesi ve ruhsatının olması lazım tabi ayrı bir plakası olacak ve her yıl muayene olması lazım vergisi yok. 750 kg altı çekme karavanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz, 750 kg üstü çekme karavan için BE - CE veya DE Sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
Genel olarak trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan O1 ve O2 belgeleri, bir şase üreticisi tarafından, TSE kurumu nezdinde gerekli kontrolleri yapılmış , yeterliliği sağlanmış, trafiğe çıkışında bir sakınca bulunmadığı TSE tarafından onaylanmış, şase üreticilerinin ürettikleri şaselere ait bir kimlik kartıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri