Çekimli fiiller basit ve birleşik çekimli fiiller olarak iki ana başlıkta toplanır.
Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için kök fiil kip eki ve şahıs eki almalıdır. Bu şekilde basit çekimli bir fiil oluşmuş olur. Örnek: gör (fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki) gördüm çekimli fiili meydana gelir. gel (fiil kökü) + di (kip eki) + m (şahıs eki) geldim çekimli fiili meydana gelmektedir.
Eğer yüklem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri almışsa, o yüklem çekimli eylemdir. Örneğin, “Seni çok seviyorum.” cümlesindeki yüklem “seviyorum” dur. Bu yüklem, “sev” fiil köküne şimdiki zaman eki (-iyor) ve birinci tekil şahıs eki (-um) almıştır. Dolayısıyla, bu yüklem basit çekimli eylemdir.
Farklı zaman kiplerinin birlikte kullanıldığı fiillere birleşik çekimli eylem adı verilir. Bu tür eylemlere getirilen ikinci ek, ek fiil görevinde kullanılır. 1- Onu ''affedersen'' bir daha aynı hataları tekrarlamayacağını söyledi. ''Affetmek'' kelimesi hem geniş zaman (er) hem de şart kipi (-se) almıştır.
Basit çekimli fiil, yukarıda anlatıldığı gibi tek zaman eki olan fiillerdir. Birleşik zamanlı fiillerde ise birden fazla zaman eki vardır. Yine –gezmek fiilinden yola çıkalım. Gez-i-yor-du-m burada şimdiki zaman ekinin yanı sıra dili geçmiş zaman eki de bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine "-di", "-miş" veya "-se" ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen "-dir" ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir.
Birleşik zamanlı fiil, çekimlenirken aldığı kip eki birden fazla olan fiil çeşidine denmektedir. Birleşik zamanlı fiil, cümle içinde yüklem olarak kullanımı sırasında bazı kip eklentileri de almaktadır. Ek olarak alınan kipler ise birleşik zamanlı çekimli fiilleri oluşturmaktadır.
Kurallı Birleşik Fiil
Bu tür fiillerde, iki eylemin birleşmesi ve bu kelimelerin kalıplaşması şeklinde ortaya çıkar. Yardımcı fiiller, fil unsuruna getirilir ve kendi anlamlarından uzaklaşarak fiile yeterlilik, tezlik, yaklaşma gibi anlamlar katar.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
Birleşik fiiller yapılarına göre üçe ayrılır: Kurallı birleşik fiiller. Yardımcı fiille yapılan birleşik fiiller. Anlamca kaynaşmış (deyimleşmiş) birleşik fiiller.
Kip, dilbilgisinde bir fiilin kök veya gövdesinin zaman, yargı veya niyete göre girdiği geçici kalıptır.
Çekim ekleri, gerek isim soylu gerekse fiil soylu kelimelerin sonuna eklenerek cümle içinde diğer kelimelerle anlam bağlantısı kurmalarını sağlayan ekler. Kendi başlarına bir anlam ifade etmezler. Çekim ekleri kelimelerin cümle içinde zaman, yön, aitlik, tekil ya da çoğulluk gibi anlamları üstlenmelerini sağlar.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Birleşik fiiller iki ya da daha fazla sözcüğün bir araya gelmesi ile kendi aralarında farklı anlam vererek bir hareketi karşılayacak biçimde kalıplaşmış fiillerdir. Birleşik fiiller kendi içlerinde üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar yardımcı fiiller ile yapılanlar, kurallı birleşik fiiller ve anlamca kaynaşmış fiillerdir.
Cümlede bulunan çekimli fiil kip ve şahıs eki alması gerekir. Bu fiiller yargı bildirmek için dilek ve zaman kiplerinden birisini alır. Bu sebeple çekimli fiiller için -yor, -du, -ecek, -miş, -ar şeklinde kip ekleri kullanılır. Ayrıca kullanılan dilek ekleri ise -meli, -se, -e gibi eklerdir.
Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir.
Örnek: Örnek olarak ''güzelleşmek'' kelimesi ele alınabilir. Bu şekilde ayrıldığı zaman güzel ismi, 'leş' yapım eki alıyor. Daha sonra almış olduğu bu ek ile beraber güzelleşmek fiili ortaya çıkar. Böylece türemiş fiil yapılabilir.
İki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşturulan eylemlere birleşik fiil denir. Birleşik Fiil Nasıl Olur? Birleşik fiillerle deyimlerle, tamlamalarla ve yardımcı fiillerle oluşturulur. Bu fiillerden kelimelerden biri isim, diğeri fiil soylu olabilir.
Etme, yapma bildiren eylemler geçişli fiildir. Belirtili nesne veya belirtisiz nesne alabilirler. Ne, kimi, neyi, ne sorularına yanıt verirler. Postalamak, elemek, sağmak, bölmek, bağlamak gibi örnekler üzerinden anlatmak mümkündür.
Sürerlik fiili TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilgisi Bir fiile -e zarf-fiil ekiyle durmak, kalmak, görmek fiilleri getirilerek oluşturulan ve süreklilik kavramı veren birleşik fiil: Gidedurmak. Bakakalmak. Yapagörmek gibi.
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir.
Nesne alamayan cümlelere geçişsiz fiil denir. Yani bu cümlelerde herhangi bir şekilde nesne bulunmaz ya da bulunamaz. Buna bir örnek vermek gerekirse şu cümleyi yazmak mümkün; ''Ben koşmak için dışarı çıktım.''
Hem özne tarafından gerçekleştirilen hem de doğrudan ya da dolaylı olarak öznenin etkilendiği fiillere dönüşlü fiil denir. Bu fiiller -n ve -l ekleriyle oluşturulur. (-l) ekiyle oluşturulan dönüşlü fiiller: Darıldı, ayrıldı, katıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri