Çoğu meyve ağacının çekirdekten yetiştiğini öncelikle belirtelim. Özellikle yaz kış severek tükettiğimiz meyvelerin hepsi meyvelerinin içindeki çekirdeklerden kolayca yetişir. Doğa bunu çoğu zaman tek başına yapar. Olgunlaşmış meyveler dalından toplanmadı ise zamanla çürür ve toprağa düşer.
Çekirdekten yetişme ağaçlara ticari meyve veren ağaçların sürgünlerinden aşı yapılır ve kaliteli meyve vermesi sağlanır. Yani “deli” ağaç “akıllı” ağaç haline dönüştürülür.
Yenidünya meyvesinin çekirdeklerinden de yetiştirildiği gibi aşılama yöntemiyle de üretilebilmektedir.
Elma çekirdeklerinin çimlenmesini sağlayarak yeni mahsul elde etmek mümkündür. Çimlendirme işlemi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Doğru iklim ve ortam koşullarında ekimi yapılan elma çekirdeklerinden taze mahsul alabilir, lezzetli meyveler üretebilirsiniz.
Editör ekibi. Portakal ağaçları genellikle aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Tohumdan bir portakal ağacı yetiştirmek istiyorsak, tohumdan yetiştirilen bir portakal ağacının ilk 10-12 yıl veya daha uzun bir süre meyve vermeyeceğini bilmemiz gerekir. Hatta bu ağaç ömrü boyunca meyve vermeyebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Kayısı çekirdekleri, ekildikten yaklaşık 2-3 hafta sonra çimlenmeye başlar. Ancak ağacın tam olarak olgunlaşması ve meyve vermeye başlaması genellikle 3-4 yıl sürer. Kayısı çekirdekleri büyüme aşamasında bakıma ihtiyaç duyar.
Tohumun 18 aylık bir zaman içinde fidana dönüştüğünü belirten Mızraklı, şöyle konuştu: "Fidan üretiminde çalışan işçilerimiz özellikle en önemli kısım olan aşılamayı çok titiz bir şekilde yapmaktadırlar. Fidanın zor ve zahmetli bir süreci var. Tohumun ağaca dönüşme sürecindeki en önemli işlemlerden biri aşılamadır.
Elmanın tohumlarını almak için elmaları ortadan kesmemiz gerekir. En az 3 tane elma çekirdeğimizin olması gerekir, çünkü ortalama olarak, 4 tohumdan sadece 1'i filizlenecek ve sonunda genç bir ağaca dönüşmeye başlayacaktır.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir.
Mango da yetiştirilmesi kolay olan bir bitkidir. Mango yetiştirmenin en önemli noktası doğru aşamaları tamamlamaktır. Mango çekirdeği doğru toprakta ve doğru çimlendirme yöntemi ile meyve verebilir.
Çeşitli türleri bulunan erik meyvesi çekirdeğini kullanarak, üreticilik yapmak mümkündür.
Haziran ve temmuz gibi yaz aylarında yetişen kiraz meyvesinin çekirdeklerini kullanarak, yeni mahsul elde etmek mümkündür. Ancak çekirdekten kiraz yetiştirme işlemi için sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Çekirdeklerin çimlenmesini sağlayarak, ev veya bahçe ortamında kiraz yetiştirmek mümkündür.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Bunlar da çiftlikten… Çekirdekten yetişen şeftaliler. Çekirdekten yetişen ağaçlar meyve vermez, verse de yenmez vs gibi söylemler tamamen yersiz ve anlamsızdır. Bir bitki için, üremenin en doğal hali çekirdekten yetişmesidir.
Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
olgun ve iyi nitelikli tohumlar elde edilebilir. ağaçlardan kozalak toplanmaktadır. altına temiz bir örtü sererek ve ağaçları silkeleyerek sağlıklı meyveler elde edilebilir. şekli de rüzgar veya su ile sürüklenmiş ve bir yerde birikmiş olan tohumların toplanması şeklidir.
Tek bir elma çekirdeği ise yaklaşık 0,6 ila 0,7 miligram siyanür salma potansiyeline sahip. İnsan için zehirlenme dozu ise kilogram başı 1 miligram. Yani 70 kilogram olan bir insanın zehirlenmesi için yaklaşık 100 gram elma çekirdeği tüketmesi lazım. Bu da neredeyse 143 çekirdek anlamına geliyor.
Tohumları bir kâğıt havlu üzerine alın ve üzerini de kâğıt havluyla kapayın. Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Şişmiş haldeki tohum bir süre sonra yarılır ve bir uç verir. Bu uç, kök biçiminde toprağın içine doğru yayılarak gittikçe büyür. Kökün büyümesi, yerçekimi nedeniyle toprağın derinliklerine doğru olur. Büyümekte olan kökler, bir süre sonra tohumdan filizlenmiş olan körpe fidanın toprağa sıkıca bağlanmasını sağlar.
Tohumları suya koyun ve tohum büyüklüğüne bağlı olarak 8-24 saat ön ıslatma işlemine devam edin. Varsa musluk suyu yerine filtrelenmiş su kullanmaya çalışın ve 24 saatten fazla suda kalmasına izin vermeyin. Tohum ıslatma süresi bittikten hemen sonra tohumların ekilmesi gerekir.
Tohumlar 3 ya da 5 gün içerisinde filiz vermeye başlar. Sonrasında filizler tohumların boyuna ulaşır ve tüketilmeye hazır hale gelir.
İklim şartlarının en uygun olduğu Malatya, kayısısı ile ünlüdür. Kayısının tohumu içerisindeki çekirdeğinde bulunduğundan kolayca ekilebilen meyveler arasında yer alır. İçerisindeki küçük çekirdekten bir kayısı ağacı büyüyebilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Hızlı Kayısı Çimlendirme
Kayısı fidanı için doğru ekim, Kasım ayının ilk haftasıdır. Saklamış olduğunuz kayısı çekirdeğinin içini kırarak elde ettiğiniz tohumu, ıslak bir kâğıt havlunun içine koyun ve en az üç gün bekletin. Çimlenmeye başladığında kayısı tohumunu buzdolabından çıkarıp, torflu toprağa ekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri