Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir badem ağacı, çeşitli nedenlerden dolayı ömür boyu meyve veremez.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Tohumların ekilmesi: Badem tohumları ya doğrudan ya da katlamadan sonra aşı parseline ekilir. Sıra arası 80–100 cm olan sıralar üzerinde 5–10 cm aralıklarla ekilirler. Ekilen tohumun üzeri tohum kalınlığının 2 katı kadar toprakla örtülür. Çimlenme için özellikle toprak nemine dikkat edilmelidir.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır.
Badem Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır. İkinci beş yılda 120 kilodan 200 kiloya kadar uzanan geniş bir ürün verme skalasına ulaşır. Badem ağacı, uzun ömürlü ağaçlar arasında yer almaktadır.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Ticari olarak badem yetiştirerek büyük bir gelir elde edilebilir, ancak uygun çiftlik yönetimi becerilerine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte bir badem, bahçelerde, saksılarda ve kaplarda da yetiştirilebilir.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
Badem ağacı, çeşidine bağlı olarak, kış sonundan itibaren ilkbahara kadar (ABD'de Şubat ayında) çiçeklenme gerçekleşir. Çiçeklenme süresi, büyük ölçüde hava koşullarına bağlıdır ve 4 ila 30 gün gibi bir sürede değişebilir (ortalama çiçeklenme süresi 25 gündür).
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem yetiştiriciliğine en uygun olan bölgelerimiz Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. İç Anadolu, ilkbahar geç donları nedeniyle badem yetiştiriciliğinde riskli olan bölgemizdir.
Örneğin Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı Ferraduel badem çeşididir. Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
Badem ağacının en büyük ihtiyacı Azot'tur. Birçok yetiştirici (yüzeye sperme veya sulama ile uygulama) yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular ve bu miktar yeterli kılınır.
Badem ağacı, kumlu ve killi gibi çok çeşitli topraklarda yetişir, ancak genellikle hafif, verimli, derin ve süzek olan toprakları tercih eder. Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Klasik anaçla üretilen badem fidanları dikimden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verim 7 yaşını geçtikten sonra başlar.
Badem ağacının, yaklaşık 3-4 yıl verimli bir ömre sahip olan sürgünleri meyve verir. Sonuç olarak, budama, verimli sürgünleri yenileme ve üretken olmayanların yerine yeni verimli dalların oluşumunu sağlamaktadır. Temel kural olarak, yeni bir sürgünün büyümesi için her yıl ağacın % 20'sinin budanması gerekir.
Buna ulaşmanın en etkili yolu ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Sert kabuklu meyveler, topraktan daha çok besin maddesi kaldırır. Bademin ihtiyacı olan besin maddelerinin miktarınca verilmesi, pazar değeri yüksek mahsul elde edilmesinin yanı sıra bir sonraki yılda verimin devamlılığına da katkı sağlanmaktadır.
Badem E vitamini içeriği ile damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Her gün yaklaşık 20 adet çiğ badem, kötü kolesterolü belirgin şekilde düşürür, bu da kişilerin kalp hastalığı riskini azaltır.
Yüksek besin değerlerine sahip olan bademin tatlı badem olarak tüketilen çeşidi, çiğ olarak yenilir. Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve e vitamini değerleri yüksek olan badem, sağlık açısından da birçok fayda içerir. Çerez olarak tüketilen iç badem, kıtır kıtır kıvamıyla damak tadına hitap eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri