Ki uzmanlara göre küflerin oluşturduğu mikotoksinler zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökertiyor, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açıyor, ödem oluşmasına ve kusma ya da karın ağrısı gibi durumlara neden oluyor, hatta kalp ve böbreklerde yağlanma veya kanser gibi ciddi hastalıklara da davet çıkarıyor.
Ekmek üzerinde üreyen rhizopus stolonifer ve benzeri türler zehirleyebilir, hatta ölüme kadar sürükleyebilir. Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
Küflü besinler tüketmek neden zararlıdır? "Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
Küflü yiyecekler asla tüketilmemelidir
Ancak belirli koşullar altında 'mikotoksin' olarak bilinen metabolik ürünler veya mantar toksinleri oluşur ve bunlar hem insanlar hem de hayvanlar için zehirli olabilir. Bilinen kanserojen mikotoksinler arasında aflatoksin B1 ve okratoksin A bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Ekmeğin küflenmesi, ekmek üzerindeki mikroorganizmaların üremesi sonucu oluşan bir bozulma sürecidir. Küf, ekmek içindeki su, nişasta ve şeker gibi besin maddelerini kullanarak çoğalır ve ekmek yüzeyinde renkli lekeler oluşturur. Bu ekmekler sağlığa zararlı olabilir, çünkü bazı küf türleri toksin üretebilir.
Dr. Patrick Hickey, küflü kabuk kısmı kesilip atıldıktan ve ekmek kızartıldıktan sonra bir sorun olmayacağını, zira küfün derine inmediğini söylüyor; "Ama ekmeğin üzerinde siyah lekeler oluştuğunda durum tehlikeli" diyor.
Bu nedenle yufka gibi yapısı katı olmayan, iç kısımlarına küf geçişi zor olmayan besin maddelerinde küflenme görüldüğünde tüketilmemelidir.
Ekmeğin üzerinde küf veya beyaz noktalar oluştuysa bu bozulduğunu gösterir.
Küflerin rengi beyaz, sarı, yeşil, gri veya siyah renkte olan bu sporlardan gelmektedir ve oluşan mantarın türüne bağlı olarak değişir. Ekmek üzerinde gelişen küf türleri arasında Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor ve Rhizopus bulunmaktadır.
Daha yeni aldığınızı düşündüğünüz bir ekmek 2 gün sonra sizleri yeşil bir küf tabakasıyla karşılayabiliyor.
Küflenmiş ekmek yenir mi? Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
Ekmeğin yanında tuz ve karbonat bekletin!
Ekmeklerinizi muhafaza ettiğiniz yerin yanına tuz ve karbonat koymak yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri. Ekmeklerin yanına birer kap içerisinde koyacağınız tuz ve karbonat raf ömrünü oldukça uzatacak.
Yani çok ekmek yemek yağlandırır. Ayrıca zaman içinde insülin direnci gelişebilir, fazla karbonhidrat almak yıllar yılı sürer ve kişi aldığı fazla şekeri yakamazsa depolar, zamanla insülin direnci gelişir, tedavi edilmediğinde obezite ve insülin direnci, şeker hastalığına sebep olabilir.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
Yoğurt, krema, reçel ve jöleler de tüketilmemeli çünkü nemli gıdalar küflerin gelişimi için uygun ortamlardır. Sert meyve ve sebzeler de (havuç, lahana vb.) sert peynirlerde olduğu gibi küfün olduğu bölge en az 2,5 cm'lik kısım kesilerek kullanılabilir.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler.
Küflü besinler ilerleyen zamanlarda vücudunuzda kanser gelişebilme riskini büyük ölçüde arttırıyor. Ayrıca, küflenmiş ekmeklerin küflü kısımlarını ayırıp pişiriyorsanız son derece hatalı bir davranış gerçekleştiriyorsunuz demektir. Çünkü küflenmiş ekmeğin sağlam olan kısımlarına da zararlı bakteriler yayılır.
Dışarıda iki gün kalan ekmek küflenme eğiliminde olacağından bu süre zarfına kadar pek çok çeşitli faktörlere maruz kalacağından içerisindeki küf mantarlarının büyümelerine elverişli bir hale gelecektir. Nem, sıcaklık ve hava dolaşımı gibi dış unsurlar iki gün dışarıda kalan ekmeğin küflenmesine nende olmaktadır.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir. Ayrıca, küf sporları havaya yayıldığında, alerjik reaksiyonlar, solunum yolu rahatsızlıkları, astım atağı ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri