Modern arabalarda genellikle orta konsolda vites kolu civarına yerleştirilen bir tuş ile Çekiş Kontrol Sistemi devreden çıkarılıp tekrar devreye sokulabilir.
Anti Patinaj Sistemi olarak da bilinen çekiş kontrolü, ASR ve TCS şeklinde de adlandırılır. Ani gaz verildiği zaman hız sensörleri devreye girer ve patinaj yapan tekerleğe fren uygulanır. Böylece çekiş kontrol sistemi, sürücünün araç hakimiyetini kaybetmesini engeller.
TCS (Traction Control System), araçlardaki çekiş kaybını ve buna bağlı patinajı önleme amacıyla geliştirilmiş bir destek sistemidir. Motor torkunun yol koşullarına uymaması gibi durumlarla birlikte etkinleşir ve ABS ile ortak çalışır.
ESP Işığı Yandığında Ne Olur? Esp ışığı hatalı çekiş kontrolü anlamına gelmektedir. Eğer aracınızla yüksek hızda seyrediyorsanız nispeten keskin manevralar yaptığınızda esp ışığının yandığını görmeniz mümkündür. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir.
Çekiş Kontrol Sistemi, ani kalkışlar esnasında aracın yüksek güç sarfiyatını engellemek için çalışıyor. Aynı zamanda tekerleğin patinaj yapması ihtimalini daha aşağıya çekmek için görev yapıyor. Sistemin güvenlik noktasında ise özellik yağmurlu havalarda ortaya koyduğu performans önem taşıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
4WD (Four Wheel Drive) olarak da anılan 4X4; aracın motor gücünün dört tekere aynı anda eşit olarak iletilebildiği sisteme deniliyor. Bu sistemin tarihi de oldukça eskiye dayanıyor ve 4X4 araçlar kendi içlerinde gruplandırılıyor.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
Sistemin bulunduğu araçlarda, gösterge panelinde arıza işareti de yer alacaktır. Normalde ESP lambasının, aracın kontağı açıldığı zaman yanması ama araç çalıştırıldığı zaman sönmesi gerekir. Sürüş sırasında ışık yanarsa, bu sistemde bir hata olduğu anlamına gelir.
Elektronik Motor Çekiş Kontrolü "MSR", kaygan zeminde motor freni ektisi sayesinde tahrik tekerleklerinin bloke edilme ihtimalini önler. Bu durum sürücü aniden ayağını gazdan çektiğinde veya hızlı bir şekilde vites küçülttüğüne ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor. Özetle ASR ışığının yandıktan sonra sönmesi arıza yaşandığı anlamına gelmiyor.
TRC-20, Tron (TRX) ekibi tarafından bizzat geliştirilmiş akıllı sözleşmelerin uygulanmasına dayanan bir token standardıdır. TRC-20, Tron ağı ile birlikte farklı kripto para projeleri tarafından da destek görmektedir. Bu standardı takip eden token'lere TRC-20 token diyoruz.
Bazı araçlarda, ASR/TCS sistemini kapatan bir buton bulunur, sürücü bu tuşa basarak çekiş kontrol sistemini kapatabilir. Bu durumda gösterge panelinde ASR OFF - TCS OFF şeklinde bir uyarı çıkacaktır. ASR-TCS çekiş kontrol sistemi çalıştığında, çalışma süresince gösterge panelinde ikaz ışığı yanıp sönecektir.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
Araç kara saplandığında çıkarmak için çekiş kontrolü kapatmak gerekmektedir. Birçok araçta bu işlem ESP kapatılarak yapılmaktadır. Araçların önemli bir kısmında ESP butonu ile ESP sistemi değil çekiş kontrolü devre dışı bırakılmaktadır.
Hızlı hareket etmek gereken durumlarda gaz pedalına birden yüklenilirse araç patinaj yapmaya başlayabilir. Tekerlekler oldukları yerde belli bir süre döner. Bu durum aracın kalkış hızını yavaşlatır.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
"ESP tüketimi etkilemez. Performansı da etkilemez, sadece kalkışlarda ASR kapatılır veya arkadan itişli güçlü araçlarda test amaçlı dergi yazarları kapatıyordur sanırım. ESP kapatılsa bile belirli bir hız limitinin üzerinde otomatik olarak devreye giriyor zaten. "
Normal arka tekerden çekişte, 2H sürüş sistemi torku arka aksa yönlendirilir. Anahtarın 4H veya 4L'ye getirilmesi, sürüş torkunu hem ön hem de arka akslara yönlendirerek dört tekerden çekiş sağlar.
4H : “4 High” olarak isimlendirilen bu vites kullanıldığında ise , araç daha hafif arazi koşullarında daha yüksek hızla 4×4 sistemi devreye alınmış olarak yolculuğuna devam ediyor.
Önden çekiş (İngilizce: Front Wheel Drive) veya 4x2, motorlu taşıtlarda motor gücünün ön tekerleklere aktarıldığı bir otomobil düzenidir. Günümüzde çoğu modern sıradan binek otomobillerde motor düzeni önde enlemesine olup önden çekiş sistemine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri