Tatlı patates toprak altı yetişen bir besin olduğundan yüksek miktarda fitik asit içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinden ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Ayrıca tatlı patates güçlü bir vitamin ve mineral içerdiğinden çabuk zehirlenmeye neden olabilir. Kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara yol açar.
Bağırsak hastalıkları en önemli hayati tehdit edici hastalıklardan bir tanesidir. Bundan dolayı yüksek lif içeren gıdaların tüketilmesi bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsak hastalıklarına iyi gelmesi açısından tatlı patates tüketebilirsiniz.
Tatlı patates içerdiği yoğun miktarda lif ve antioksidan ile kabızlığı önlemektedir. Bağırsak emilimini hızlandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Lif içeriği oldukça yüksektir. Bu özelliği sayesinde hem uzun süren bir tokluk hissi sağlar hem de sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Az bir miktarda tatlı patates tüketimi kilo verme sürecine katkıda bulunabilir. Vitamin, mineral, protein ve nişasta açısından oldukça zengindir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur. Patates, cilt sağlığı yanında saç sağlığı açısından da çok faydalıdır.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Çok önemli bir lif kaynağıdır. Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır.
Kabızlık sorunu olanlar patates yiyemez bilgisi yanlıştır. Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Kabızlık, şişkinlik, mide yanmasına iyi geliyor
Gastrit, mide gazı ve mide ülserine doğal bir ilaç olarak kullanılan patates suyu aynı zamanda kronik kabızlık ya da ishal durumları yaşayanların da bağırsak düzenini yeniden sağlıyor.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Patates, nişastalı bir bitki türü. Gluten ise arpa, buğday, çavdar gibi bazı tahıllarda bulunuyor. Öyleyse sorunuzun cevabını veriyoruz: Hayır!
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
Patates ishale birebir bir sebzedir. Haşlanmış patatesin tüketilmesiyle ishal kesilebilir.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Patates kızartması gibi kızartılıp tüketilen besinler çok yağlı olduğu için bağırsakları olumsuz etkileyebilir. Yağda pişmiş tüm kızartmalar ishal etkisi oluşturacaktır. Bu nedenle özellikle de sıcak yaz günlerinde bağırsakları daha fazla bozmamak için kızartmadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
bildiğimiz patatese kıyasla ise tatlı ve lifli. yerli üretimi de ithali de çok lezzetli. en basitinden kalın doğrayıp, zeytin yağı ve sarımsağa bulanıp fırına verince harika oluyor fakat yapısı biraz yumuşak. daha çıtır olması için pişirmeden yarım saat önce soğuk suda bekletmek işinize yarayabilir.
Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri