Anadolu Türkmenleri ve Celali Ayaklanmaları Fatih sonrasından başlayıp iki yüzyıl kadar bir sürede meydana gelen Türkmen hareketleri içinde, bütün Türkmen/Oğuz boyları, Osmanlı kaynaklarında ''mülhid'' , ''Rafizi'' olarak adlandırılan Alevi inancına sahiptiler.
Celali aşireti, İran, Türkiye ve Rusya'nın sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede Kürd aşiretlerinin en büyük aşiret konfederasyonlarından biridir. Bu aşiret konfederasyonunun mensupları Kuzey Kürdistan'da Büyük Ağrı ve Doğu Kürdistan'da ise Küçük Ağri Dağı ve Urmiye bölgesinde yaşıyorlardı.
İkinci isyan ise 14 Eylül 1927 tarihinde Celali Aşireti Reisi İbrahim Hesiki Paşa'nın İran sınırını geçip Ağrı'ya gelmesiyle başlamıştır.
Celâlî, Celâl'e mensup demektir. Yavuz Sultân Selim zamanında Bozok'da 1519 yılında isyan eden Kızılbaş Şeyh Celâl'in isyanı üzerine, daha sonra meydana gelen isyanlara hep Celâlî isyanları ve âsilere de Celâlîler denmiştir.
Yani Celaliler veya Celikanlı ve. Atmalı/Kolıkan Aşireti dolaylı olarak Beydili/Badıllı Türkmen Boyu olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Tavil Ahmed, Canboladoğlu ve Kalenderoğlu gibi Celali önderler devlet otoritesini ortadan kaldırdılar. Anadolu'daki köylüler canlarını kurtarmak için yerlerini terk ederek dağlara, korunaklı şehir ve kasabalara sığınmak zorunda kaldılar. Osmanlı tarihine bu dönem "Büyük Kaçgunluk Dönemi" olarak geçmiştir.
Binden fazla davetlinin katıldığı etkinlikte konuşma yapan Celali Aşireti Federasyon Başkanı Mustafa Avcı, “Akrabaların birlik beraberliğinde ve barış içerisinde dünya genelinde 12 milyon nüfuslu 140 aşiretin çatısı olan Celali Ailesi'nin birliğini daha da güçlü kılmak için yola çıktık.
Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Yönetim Kurulu Genel Başkanı ve Kurucu başkandır . Iğdır (Elmagöl) köyünde doğmuştur, Baba tarafı Iğdır anne tarafı DOĞUBEYAZIT lıdır,11 çocuklu ailenin en küçüğüdür. Daha önce inşaat,galeri,ticaret işleri ile uğraşmıştır 2 çocuk babasıdır.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Buraya Hakkari aşiretlerinden Pınyanişileri ve Hani aşiretlerinden halkı getirip yerleştirir. (1460 - 1465) Bugün Doğubayazıt' ın yerleşik halkının ismi Pınyanişi (Pılanşi)'dir. Hani aşireti daha küçüktür.
Ertoşi Aşiretinin resmi nufusu Vikipedi'ye göre 2.5. milyon,bu rakam bizi dünyanın en büyük aşireti yapıyor.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Dilimize Arapçadan geçen Celal kelimesinin sözlük anlamı ululuk ve yüceliktir. Tasavvufta önemli bir yer tutan Celal kavramı genellikle Cemal sözcüğü ile birlikte kullanılır. Allah'ın sıfatlarından biri olan Celal, Esma-i Hüsna'da yer alan Ed-Darr sıfatı ile yakın anlamlıdır.
Türkiye'de Celal ismini kullanan 77.186 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Celal ismini kullanan 13.343 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Celal ismini kullanan 4.761 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Celal ismini kullanan 3.564 kişi bulunmaktadır.
Celal ismi, Arapça kökenli bir isim olup "büyüklük", "ululuk", "görkem", "heybet" ve "ihtişam" anlamlarına gelir.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
1975'te Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Direktaşı Köyü'nde doğan Muhsin Bayrak, “Mutki” veya “Bayrak” olarak bilinen ve kendi söylemine göre 500 bin kişilik bir aşiretin lideri. Henüz 29 yaşındayken aşiretin başına geçen Bayrak, “aşireti kurumsallaştıran kişi” olarak biliniyor.
İlin yüzde doksanı Alevi-Bektaşi inancına sahiptir.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir.
Bölgenin sosyal yapısı büyük nispetle aşiretlerden oluşuyordu. Başlarında bulunan bir veya birkaç reis tartışılmaz bir otoriteye sahipti. Çemişkezek ve Çarsancak kazalarında yaşayan halkın dışındaki aşiretlerin tamamına yakını Alevi (Kızılbaş) inancını benimsemişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri