Orijinal Tantuni Hangi Etten ve Dananın Neresinden Yapılır? Orijinal tantuni etin içine kuyruk yağ katılarak yapılır. Tantuni yapılacak et dananın bonfile kısmının üzerinde yer alan kontrfile kısmından alınır.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Türleri. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
İlgili 17 soru bulundu
Tantuni neden pamuk yağı ile yapılır? Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurma.
Ekmeği ortadan açılıp içine sıcak tantuni yerleştirilir, üzerine kimyon dahil pul biber, toz kırmızı biber ve tuz serpilir. Adana tantuni tarifinde kimyon gereklidir. Üzerine maydanoz, soğan ve domates konulur.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Lavaşlarımızı pişmiş olan tavadaki kıymanın üzerine sırasıyla koyup yağını emdiriyoruz. Lavaşlarımıza eşit miktarda olmak üzere sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getiriyoruz. Tantunimiz hazır. Afiyet olsun.
Etin bifteklik kısmını tercih edin, Lezzetini arttırmak için mutlaka kuzu seçin ve ete minik doğranmış kuyruk yağı ilave etmeyi unutmayın.
İşte tantuni tarifi... Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Dana eti mini küp küp doğrayın ve tavada kaynatılmış su ile orta ateş de haşlayın suyu çekene kadar. Kaynattıktan sonra sıvı yağ ekleyin ve 5 dakika kavurun. Tuz ve pul biberi ekleyin biraz daha kavurun ateşin altını kapatın. Ekmekleri yağa batırın ve etleri ekmeğin üstüne yerleştirin.
Lavaş ekmekleri tavadaki etlerin üzerine koyarak yağı ile iyice ıslatın. Ekmekleri tezgaha alın, tavaya domatesleri ekleyin bir tur çevirip, eti ekmeklerin içine paylaştırın. Sumak ile soğanı yoğurun, maydanoz ile karıştırın. Bu karışımdan da dilediğiniz kadar ekmeklerin içine yerleştirin ve dürüm yapıp servis edin.
Tantuni püf noktası nedir? Pişirme esnasında saca arada eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlar. Önceden dinlendirilmiş et kullanabilir, et suyu yerine aralarda çok az miktarda su ekleyerek de ocağı ateşleyebilirsiniz.
Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Mersin yöresine has et yemeği olan Tantuni tüm Türkiye'de tüketiliyor. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. a son dönemlerde yoğurtlu tantuni de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaktadır.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Lavaş için:Maya, şeker, ılık su ve sütü koyup karıştıralım. Maya eridiğinde tuz ve unu azar azar ekleyelim ve yumuşacık bir hamur yoğuralım. Bu aşamada ele yapışmaması için son aşamada zeytinyağ ile toparlayalım. Üzerini streçleyip tam bir saat mayalandıralım.
İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir. Tantuninin en önemli özelliği kullanılan etin küçük parçalar halinde doğranmasıdır.
Lezzeti ile oldukça doyurucu olan bu yiyeceği yapmak için mutlaka en kaliteli ve taze malzemeler kullanılmalıdır. Tantuni de kullanılacak olan etin taze olması çok önemlidir. Baharat çeşitleri de ve diğer otlar da yine günlük ve taze olarak kullanılmalıdır. İyi bir tantuni için etler çok küçük parçalara ayrılmalıdır.
500gramtavuk göğsü(yaklaşık 4 adet)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri