Elektrik İletkenliği ve Manyetizma Paslanmaz çelik, tüm metaller gibi elektriği iletir.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Çelik bir iletken maddedir. Elektiriği iyi iletir. Genellikle tüm metallerin hepsi elektriği iyi iletir.
Bakır, mükemmel bir ısı iletkeni olduğundan, ısı eşanjörleri, ısı alıcıları ve hatta tencere tabanları için iyidir. Çelik zayıf bir ısı iletkeni olduğundan, uçak motorları gibi yüksek sıcaklıktaki ortamlar için iyidir. Isı değiştirici, iyi bir termal iletkenliğin önemli olduğu yaygın bir uygulamadır.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akamadığı (geçemediği) maddelere yalıtkan maddeler denir. Plastik, cam, tahta, hava, porselen, kauçuk, silgi, kâğıt, saf su, alkol, şekerli su, ebonit, mika, teflon, bakalit yalıtkan maddelerdir.
İletken maddelere sahip olmaları ile bilinen çelik tencereler, ısıyı tencerenin her noktasına eşit ve eş zamanlı olarak iletebilmesi ile lezzetli yemeklerin hazırlanmasını sağlamaktadır.
Ayrıca çelik alüminyum iletkenin bakıra göre 2 kat daha hafif oluşu, nakliye ve montajda büyük kolaylık sağlar.
7. Isıl özellikler. Paslanmaz, yaklaşık 400 derecenin üzerinde çok yumuşak olabilen Alüminyum'dan çok daha yüksek sıcaklıklarda kullanılabilir. 8. Elektriksel İletkenlik. Paslanmaz çelik, çoğu metalle karşılaştırıldığında gerçekten zayıf bir iletkendir.
Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği - aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Cam ya da cam çubuk elektriği iletmez çünkü maddede bulunan elektronların hareket etmesi mümkün olmamaktadır. İletken maddelerde ise elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Cam ya da cam çubukların ise yalıtkan olduğu, elektriği iletmediği ifade edilebilir.
Gümüşten sonra elektrik iletkenliği en yüksek olan metaller bakır, altın ve alüminyumdur. Bakır gümüşe göre daha ucuz olduğu için genellikle kablo ve tellerde bakır kullanılır. Gümüş ve bakırdan sonra altın, altının oksiti ve alüminyum en iyi iletkenliğe sahip metallerdir.
Grafit sahip olduğu özellikler nedeniyle sıra dışı bir malzemedir. Son derece yumuşaktır, kolayca parçalanabilir ve özgül ağırlığı çok düşüktür. Buna rağmen ısıya karşı son derece dirençlidir ve erime noktası yüksektir. Metaller gibi elektriği iyi iletir yani iyi bir iletkendir.
Poşetler: Metalik Poşetler, sürtünmeden dolayı elektronik malzemenin üzerindeki statik elektriği önler, üç katmanlıdır, dağıtkan yüzey, iletken yüzey, dağıtkan yüzey. Pembe Poşetler; statik elektriğin dağıtımını sağlar, tek katmanlıdır. Siyah Poşetler; tek katmanlıdır, iletken ortam sağlar.
Elektriksel iletken yapıştırıcıların aksine çoğu genel yapıştırıcılar (anaerobik yapıştırıcılar, siyanoakrilat yapıştırıcılar, epoksi yapıştırıcılar ve akrilik bazlı yapıştırıcılar) bir elektrik yalıtkanı görevi görür.
Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Bakır, altın, gümüş gibi metallerde serbest elektron yoğunluğu yüksek olduğu için bu maddeler elektriği iyi iletir. Plastik, porselen, tahta, kâğıt gibi yalıtkan olarak sınıflandırılan malzemelerde ise serbest elektronların yoğunluğu düşüktür. Dolaysıyla bildiğimiz anlamda elektriği iletmezler.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
1-Yemeklik tuz ve bazı katı maddeler katı haldeyken elektriği iletmediği halde sulu çözeltileri elektriği iletmektedir.
Teflon, -260°C ile +327°C arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Hiçbir maddeye yapışmaz, sürtünme katsayısı bütün katı cisimlerinkinden küçüktür. Elektrik yalıtkanlığı her türlü şartta bütün yalıtkanlardan üstündür.
Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri