Çelik tavalar, üzerinde kırmızı et, tavuk gibi besinler pişirirken yapışmasına neden olur. Bu yüzden pişirme işlemleri için bu tarz tavalar çok fazla tercih edilmez.
Örneğin; en sağlıklı pişirme araçlarından biri olan döküm tavalar, yüksek ısılara karşı dayanıklıdır ve bu nedenle et benzeri yemeklerin pişirilmesi için uygundur. Döküm tava, ısıyı tava yüzeyine eşit bir şekilde yayar. Paslanmaz çelik malzemeden üretilen çelik tencereler de sağlıklı tencere çeşitlerinden biridir.
Çelik tava
Isıyı çok hızlı bir şekilde ilettikleri için, sebze soteleme ve kızarmış yiyecekler için kullanılabilirler. Ancak çelik tavaların çabuk kararma ve yanma potansiyelleri yüksektir.
Çelik Tencere Tava ve Özellikleri
Yemeklerin kolaylıkla pişirilmesini sağlıyor, aynı zamanda yemeklerin buzdolabında muhafaza edilmesini mümkün kılıyor. Oksitlenmeye karşı çok dayanıklı olan çelik tencere bu özelliğinden ötürü pek çok insan tarafından tercih ediliyor.
Hemen hemen tüm paslanmaz çelik tavalar fırına uygundur, ancak kendi tavanızın fırın kullanımına uygun olup olmadığına karar verirken akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır. Plastik bir aparatı olmadığına emin olmalısınız.
İlgili 25 soru bulundu
Demir ve cam ürünlerin aksine çelik ısıyı yüzeyine eşit dağıtmaz. Bu nedenle çelik tencere tabanları bakır veya alüminyumdur. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak çelik tencereler için sebze yemeklerinden, tavuk ve balık yemeklerine kadar her tarif için tercih edilebilir.
Yemeğin sağlıklı bir şekilde pişmesi için kullanılabilecek en iyi tencere çeşitlerinden biri çelik tencerelerdir. Bu tencereler paslanma ve aşınma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Çelik tencerelerde pişen besinlere kanserojen maddelerin geçme riski yoktur. O yüzden çelik tencerelerin kullanımı güvenlidir.
Et pişirme tariflerinde tavanızın, iyi kalite bir döküm tava olmasında fayda var. Böylelikle fazladan yağ kullanmadan, ısıyı eşit dağıtan tavalarla konforlu bir pişirme ve döküm tavada et tarifi uygulama deneyimi yaşayabilirsiniz.
Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
İlk yöntem, çelik tavayı pişirme yapmadan önce iyice ısıtmaktır. Isıttığınız tavanın altını kısıp yağı sonradan eklerseniz tava geçici olarak yapışmaz çelik tava özelliğine kavuşur.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
Çelik bir tencereyi iyice ısıtın ve etleri tencereye alın. Etler suyunu çekip tekrar salana dek yüksek ateşte kavurun. Etler kavrulurken soğanı küp küp doğrayın ve suyunu çekmiş olan etlere ekleyin. Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun.
1-) Çelik Tencere
Paslanmaz yapıları ile sağlık açısından önemli olan bu tencereler, çok kişilik yemek pişirme konusunda size yardımcı olur. Büyük çelik tencerelerde genellikle çok kişilik yemekler pişirebilirsiniz. Örneğin çorbalar ve sulu yemekler gibi yemekleri bu tarz tencerelerde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisiniz. Kalın tabanlı bir çelik tencere ya da döküm bir tencere kullanmak, etin lezzetini artırır.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Gerçekten, yüksek kaliteli paslanmaz çelik tencereler, mutfaktaki birçok ihtiyacınız için harika bir çözümdür. Çünkü tehlikeli reaktiviteye dayanıklı olması için üretilmiştir. Paslanmaz çelik sağlığa asla zararlı olmayıp aksine sağlıklı bir üründür.
Çelik Wok tava seçenekleri yanmaz ve yapışmaz bir yapıya sahiptir.
Tavada Pratik Et Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? İnce ince ve uzun uzun doğradığımız etlerimizi bir kabın içinde iyice tuzlayıp, kekikle harmanlayalım. Isıttığımız tavaya tereyağı ve sıvı yağını ekleyip erittikten sonra, etlerimizi tavaya dizelim. Sıcak sıcak servis tabağına alıp, afiyetle yiyelim.
Etler ay çiçek yağıyla yağlanıp üzeri tuzlanır. Yüksek ateşli tavada et üç dakika kadar pişirilir. Sonra ateş orta dereceye alınır ve etin içinin pişmesi sağlanır. Yeterince piştikten sonra iki dakika dinlendirilir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Et pişmeden önce tuz eklememelisin. Bu etinin sertleşmesine sebep olur.
Pas tutmayan ve kararma yapmayan ürünlerin insan sağlığı açısından oldukça kullanışlı olması çelik tencere faydaları arasında yer almaktadır. Sağlıklı pişiriciler kategorisinde yer edinmiş olan çelik tencereler kolaylıkla temizlenebilir olmaları ile de pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.
Isı iletimi: Hem granit hem de çelik tava ve tencereler yüksek ısıya dayanıklıdır ve ısıyı eşit bir şekilde dağıtır. Ancak çelik malzeme, granitten daha hızlı ısınır ve daha hızlı soğur. Bu nedenle, çelik tava ve tencere, ısı ayarlarında daha hassas kontrol sunar.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri