Açıklama: Bu dizelerde bârana (yağmur) karşılık olarak gözyaşı, şafağa (güneşe batarkenki kızıllık) karşılık olarak ciğer kanı, ebr-i seher'e (sabah bulutu) karşılık olarak dud-ı ah (ah'ın dumanı) verilmiştir.
Leff ü neşr sanatı ne demek sorusunun cevabını arayanlar için bu, birinci dizede geçen kelime veya kelimelerin ikinci dizede karşılığını veya benzerini vermek için yapılan bir sanattır. Leff ü neşr örnekleri, bu söz sanatı ile ilgili bilgi almayı sağlar.
1. Mürettep (=düzenli, sıralı) leff ü neşr: İlk sırada söylenen kelime ya da hükümlerle bunların karşılığı olan unsurların aynı sırayla verilmiş olduğu leff ü neşrlerdir. 2. Gayr-i mürettep (=düzensiz ve sıralı olamayan) leff ü neşr: Buna müşevveş leff ü neşr de denir.
“Sözlük anlamı 'toplama ve yayma' olan leff ü neşir, bir ibare (beyit, bent, cümle vb.) içinde birden fazla söz söyledikten sonra onlarla aralarında benzerlik, çağrışım veya aitlik ilgisi bulunan aynı sayıda sözü, aradaki ilgiyi açıkça belirtmeden söyleme sanatıdır.”
Sözlükte “kartal veya akbaba cinsinden kuş” mânasına gelen nesr kelimesi Kur'an'da Nûh peygamberin gönderildiği kavmin taptığı beş puttan sonuncusunun adı olarak geçer (Nûh 71/23).
İlgili 37 soru bulundu
Düzensiz leff ü neşr (müşevveş), leff ü neşr söz sanatının bir türüdür. Eğer paralellik kurulan öğeler, ters bir sıra ilişkisi ile verilirse ya da sıra ilişkisi bulunmazsa buna düzensiz leff ü neşr denir. Batı edebiyatındaki karşılığı kiyazmadır.
Rücu, söylenen bir sözü yalanlamadan geri çevirip onun yerine daha güçlü ve onu kanıtlayıcı bir düşünceyi söyleme sanatıdır. Sanatçılar bu durumu anlatımı güçlendirmek için kullanır. İlk düşünceden döner gibi yapıldığında genellikle "yok yok", "yok öyle değil", "yanlış söyledim" gibi ifadeleri kullanılır.
Rücû (geri dönüş) anlatımı güçlendirmek için, söylenilen sözden vazgeçip daha güçlü bir söz söyleme sanatıdır. Edebiyatta ve hitabet sanatında kullanılır.
“Tedric” sözcük anlamıyla “derecelendirme” demektir. Edebiyatta ise bir düşünceyi derece derece yükselten veya indiren bir düzen içinde sıralamaya tedric denir.
1. Bir şeyi diğer bir şeyin içine koyma, içine sıkıştırma. 2. edeb. Övme içinde övme veya kötüleme içinde kötüleme sanatı: “Öyle fesat ve kötü bir adamdır ki ayak bastığı yerde iyilikten eser kalmaz sözünde idmac vardır.”
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir.
Hüsnü Talil söz sanatı, kısaca güzel nedene bağlamak anlamına gelir. TDK'ye göre, nedeni bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek nedenini bir tarafa bırakıp, onu hoşa gidecek hayali bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Bu söz sanatı olayları veya olguları güzel bir nedene bağlar.
Sözü, okuyucunun hiç beklemediği bir biçimde bitirerek onu şaşırtma sanatına terdit denir. En ağır işçi benim, Gün yirmi dört saat seni düşünüyorum.
Tariz veya Dokundurma, sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir. Tarizde mecaz-ı mürsel ve kinayedeki ilgiler yoktur.
müşevveş / مشوش / مُشَوَّشْ
Karmakarışık, anlaşılmaz, düzensiz.
Neşretmek, yaymak, bir haberi fâşetmek, herkese duyurmak, şâyi kılmak.
neşri ne demek? Neşir ile alâkalı olan. Neşre mensup. Kitap basan, gazete yayınlayan.
KAT': Sözü, etkisini artırmak için, arkası kendiliğinden anlaşılacak ve sükutun/susmanın sözden daha tesirli olacağı bir yerde kesmektir. Doğrudan heyecana bağlı bir sanattır. Sanatkarın sözü kesmesi iki sebebe dayanır.
Sözlükte “geri çevirmek, iade etmek” anlamındaki redd kökünden türeyen terdîd “sözü vb. şeyleri tekrarlamak” demektir.
Terditli (kademeli) davalarda (6100 sayılı HMK 111. md), davacı aynı davalıya karşı aralarında hukuki veya ekonomik bağlantı bulunan birden fazla talebini aralarında aslilik ve fer'ilik ilişkisi kurarak aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Terditli davalardaki taleplerden biri asıl taleptir; ikincisi fer`i taleptir.
Söz sanatlarından biri olan hüsnütalil, güzel nedene bağlamak anlamına gelir. Hüsnütalil Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Şairin, sevgilisinin meziyetlerini övmek için onunla hiçbir ilgisi bulunmayan bir şeyi onun varlığıyla ilişkilendirmesine hüsnü talil denir.
edebi sanatlardan biridir.. abartmanın güzel bir amaçla yapıldığı şiirlerde kullanılır... buna kısaca güzel abartma da diyebiliriz... tamlamanın doğru yazılışı hüsn-i mübalağa yani abartmanın güzeli, güzelliği, güzel abartma olacak.
ÖRN: Müzeyyen oldu reyâhin bezendi bâğ -ı çemen, Meğer ki bağa haber geldi yârdan bu gece. Açıklama: Şair, “Bahçe, süslenmiş fesleğenlerle bezendi, meğer sevgili bu gece geleceğini bildirmiş.” diyor. Bahçenin süslenmesini sevgilinin geleceği haberine bağlıyor.
Tariz ile kinaye karıştırılmamalıdır.Tarizde sözün gerçek ya da mecaz anlamda kullanılmasından çok, karşıt anlamı önemlidir. Kinayede ise sözün her iki anlamının bir arada kullanılıp kullanılmadığına bakılır.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri