Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
Evet, paslanmaz çelikler kaynak yapmaya uygundur. Paslanmaz çelik kaynağı olarak TIG(Argon), MIG(Gazaltı), elektrik ark kaynağı ve lazer kaynaklarıdır. Bu kaynaklara gerekli ayarlar yapıldığında ve doğru ekipman kullanıldığında paslanmaz çelik malzemeler kaynatılabilir.
Paslanmaz çelik en yaygın olarak gaz tungsten ark kaynağı (TIG) veya metal ark kaynağı (MIG) ile kaynaklanır.
İmalat sanayi için önemli olan camı metale kaynatma işlemi için önemli bir adım atıldı. Heriot-Watt Üniversitesi'nden bilim insanları çok hızlı lazer sistemini kullanarak imalat sanayi için önemli bir dönüm noktası olacağını düşündükleri camı metale kaynak yapma işlemini başarıyla gerçekleştirdiler.
Paslanmaz çelikler; içerisinde en az % 10,5 oranında (ağırlıkça) krom (Cr) içeren demir esaslı alaşımlar olarak tanımlanırlar. Paslanmaz çeliğin yüzeyinde oluşan ince fakat yoğun kromoksit tabakası korozyona karşı yüksek dayanım sağlar ve oksidasyonun daha derine doğru ilerlemesini engeller.
İlgili 19 soru bulundu
Düşük-karbonlu paslanmaz çelikler mümkün ise yalnız düşük karbonlu kaynak malzemeleri ile kaynak yapılmalıdır, Azot (N)-alaşımlı paslanmaz çelikler, mekanik özellikleri yeterince yüksek olan normal (N-alaşımsız) kaynak malzemeleri ile kaynak yapılmalıdır.
Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine “Kaynak” denilir.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Tig (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar. Gerekli görüldüğü hallerde ilave kaynak çubukları, oksi gaz kaynağında olduğu gibi, kaynakçı tarafından veya otomatik tel sürme tertibatlarıyla kaynak bölgesine iletilir.
Elektrodu kibrit gibi düşünün, sürtmeden yanmaz ama kibrit kadar çok olmayacak. Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır.
Mangan (Mn) : Mangan da karbon gibi üretim işlemlerinde çelik yapısında yer alan bir elementtir ve çeliğin dayanımını arttıran etki gösterir. Bunun yanında sertleşebilme ve kaynak kabiliyetini de artırır, ostenit kararlaştırıcı bir elementtir.
Alevle Isıtılan Yüzeye Su Verme
Oksijen, asetilen gazla yakılan alev çelik parçanın yüzeyine püskürtülür ve çelik hızla ısıtılır. Su Verme sıcaklığına ulaştığında ise çeliği hemen soğutmak için su püskürtülür. Çelik parçaların sertliği, aşınma direnci ve yorulma mukavemetini iyileştiren bir işlemdir.
Krom Nerelerde Kullanılır
Paslanmaz çelik metal ve silah endüstrisinin çok önemli bir maddesidir. Krom çeliğe sertlik, kırılma ve darbelere karşı direnç, aşınma ve oksitlenmeye karşı koruma sağlar.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Dolayısıyla, karoseri üretiminde kullanılan çelik sacların birleştirilmesinde, otomasyona uyumlu olmaları nedeniyle sırasıyla en çok elektrik ark, direnç nokta gaz altı (MIG-MAG) kaynak yöntemleri tercih edilir ve kullanılır [2,3].
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Eritilip kalıba döküldükten sonra, talaş kaldırma dışında başka herhangi bir biçimlendirme işlemi görmeyen çeliklere bu ad verilir. Kullanılan ham maddelerle arıtma ve bileşime ilişkin isteklere bağlı olarak, dökme çelikler SIEMENS-MAPTIN, indüksiyon veya ark ocağında eritilir.
Döküm demir tavalar, bu yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında genellikle çatlar ve hasar görür. Bu da tavaların kullanım ömrünü kısaltır ve performansını olumsuz yönde etkiler. Döküm demir tavaların bakımı ve temizliği için en iyi yöntem, su ve yumuşak bir fırça kullanmaktır.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
Ancak bilgi amaçlı galvanizli çeliğe kaynak nasıl yapılır derseniz, galvaniz kaplamayı çıkarmadan kaynak yapamazsınız bu nedenle kaynak yapılacak kenarların her iki tarafından kaynak hattı boyunca en az 25- 30 mm lik bir mesafe de galvaniz tabakasının kaldırılması gerekir.
Kaynak ağzı açılmasında temel neden, kaynak bağlantısının kesit boyuna gereken derinlikte iĢleyebilmesi olarak belirlenmektedir. Buradan yola çıkarak 8 mm'den daha kalın iĢ parçalarında, kaynak metalinin derinlere kadar iĢlenmesi isteniyorsa kaynak ağzı açma zorunluluğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri