İnce yapılı çelik ya da alüminyum tencere veya tavalar kullanılarak pilav yapılmaya çalışıldığında ısıya çok da dayanıklı olmayışlarından ötürü ve doğru yayamamaları nedeniyle pirinçler tabana yapışabilir.
Çelik tencere için bir püf nokta; pirinçleri koyar koymaz karıştırmayın. Tabanına yapışan pirinçleri ancak parçalarsınız ve dibinin tutmasına sebep olursunuz. Pirinçleri eklediğiniz gibi bırakın öylece. Bir dakika içinde tabanındaki pirinçler kendiliğinden ayrılacaklar.
Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Pirinçlerin nişastasını çok ortaya çıkarmamak adına pirinçlerinizi soğuk suda mutlaka yıkayın. Süzgecin üzerine alıp tüm suyunu süzdürmeye özen gösterin. Bu aşamada mutlaka ama mutlaka soğuk su kullanın. Birçok insan sıcak suda yıkayarak ya da bekleterek pişirme işlemine geçiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
çelik tencere, bakır tencere yahut teflon tencere fark etmeksizin pilav rahatlıkla yapılabilir. pirinci tanıyıp; kavurma yapılacaksa doğru ıslatıp ve ardından kavrulup çok rahat yapılabilir. salma yapılacaksa da uygun pirinç seçilerek dibi bir gram tutmadan yapılabilir.
1. Döküm tencerelerde yemekler daha da lezzetli. Döküm tava ve tencereler hem sağlıklı hem dayanıklı olduğu için mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Döküm tencere farkını pilav yaparken de görmek istiyorsanız bu tencereyi deneyebilirsiniz.
Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.
Bakır tencereniz çizilmişse ve kalay bakımı aksatılmışsa bakımını yaptırmadan yemek pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bakımı yapılmamış olan bakır tencerelerde cıva maddesi ortaya çıkar. Bu durum yavaş yavaş zehirlenmenize ve vücudunuzda kansorejen maddelerin var olmasına neden olabilir.
Seramik Kaplar
Yapışmaz yapıdadır ve temizlenmeleri kolaydır. Ayrıca fırın içi kullanımlar için de güvenlidir. Yiyeceklerinizi pişirmek ve kızartmak için bu malzemeden oluşan kapları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Bilindiği üzere çelik tencere tava, alt kısmında alüminyuma sahip. Bu durum, tencere ya da tavanın telle temizlenmemesini gerektiriyor. Çünkü tel, tabanda yer alan alüminyum katmanına ulaşılmasına neden olabilir. Bu durum ise sağlık açısından çok zararlı.
En sık kullanılan yöntemlerden biri de tereyağı ile yemeklerin tavaya yapışmasını önlemek. Orta ateşte ısıttığınız çelik tavanın içerisine bir tutam tuz ile bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Tuz ve tereyağı ısınıp tüm yüzeye yayıldıktan sonra fazla yağı akıtıp tavanızı kullanabilirsiniz.
PİLAV TENCERESİ NASIL OLMALI? Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Pirinç yıkanırken nişastası tamamen akıtılmazsa lapa olur. Pirinci bol suyla beyaz suyu tamamen akana kadar yıkamak gerekir. Pirinç iyice süzülerek sulu kalmadan tencereye konmalıdır. Pirinç yağda iyice kavrulmazsa da lapa olabilir.
Çok basit bir dille anlatayım; pirinçleri az kavurursanız pilavınız lapa olur. Eğer çok kavurursanız da kullanacağınız suyun dengesi değişeceğinden pilavınız kıtır kıtır olur. Bu noktaya dikkat edelim. Pirinçlerin kokusunu duyduğunuz an kavurma işleminin bittiği an olmalı.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri