Çemen otu hem baharat olarak hem de güzellikte kullanılır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
İlgili 23 soru bulundu
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Tıpkı akçaağaç şurubu, kereviz ya da yanmış şekeri andıran acımsı bir tada sahip olan çemen otu, pişirildiği zaman hoş bir tada sahiptir.
Hazırlanması oldukça kolay olan çemen için malzemeler; Domates salçası (4 yemek kaşığı) Biber salçası (2 yemek kaşığı) Rendelenmiş sarımsak (4-5 diş)
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen otunun kullanımı
En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.
(Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Çemen ve çemenli ürünler
İçerdiği sarımsak ve diğer ağır baharatlar nedeniyle çemen ve çemenli gıdalar tüketildiğinde terle beraber vücutta 2 ile 10 gün arasında kalan aşırı keskin kötü kokulara neden olur. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmanızda fayda var.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
Çemen kilo aldırır mı? Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Libidoyu Arttırır
Güçlü Akdeniz otu birçok Hint yemekleri ve sağlık takviyesinde bulunur ve uzun zamandır erkeklerin cinsel ve prostat sağlığının iyileştirilmesi için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri