Akdeniz Bölgesi'nde mısır yetiştiriciliği ile ön olana çıkan kent Adana'dır. Akdeniz Bölgesi dişinde Türkiye'de mısır nerede yetişir ve nerede sevilir dersek yanıt muhakkak Karadeniz Bölgesi olacaktır.
Mısır Nerelerde Yetişir? Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır.
Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgeleri ülkemiz mısır ekim alanlarının % 90,4'üne, mısır üretiminin ise 91,7'sine sahiptir. Foto: 1- Ülkemizde mısır en fazla Karadeniz Bölgesi'nde ekim alanı bulmaktadır.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır.
Kastamonu Yöresinde üretilen Taş Değirmende öğütülmüş mısır unu.
İlgili 29 soru bulundu
Dünya mısır üretim alanlarını incelendiğinde; Çin'nin %22, ABD'nin %18, Brezilya'nın %10, Hindistan'ın %5 ve Avrupa Birliği Ülkelerinin %5'lik pay ile ilk beşte yer aldığı görülmektedir.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz'i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor.
Mısır, Afrika'nın kuzey doğusunda yer alır. Ama Mısır'a bağlı Sina Yarımadası da Asya'dadır. Yani Mısır iki kıtada toprakları olan (tıpkı Türkiye gibi) bir ülke konumundadır. Kuzeyinde Akdeniz, doğusunda Kızıldeniz ve İsrail, batısında Libya, güneyinde de Sudan bulunur.
Mısır, binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkiden biridir. Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir.
Son dönemde Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu gibi geleneksel mısır ekim alanı bölgelerinin yanı sıra İç ve Orta Anadolu ile Ege'de de önemli ekim alanı genişlemesi olduğu görülmektedir. Üretimde il bazlı dağılım incelendiğinde ise sıralamanın Konya, Adana ve Mardin şeklinde olduğu görülmektedir.
Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın, batısında Libya, güneyinde ise Sudan yer almaktadır.
Nişasta sanayinde kullanılan mısır miktarı da %20'lik oran ile tüketim içinde önemli bir paya sahiptir. Mısırın önemli kısmının yem maddesi olarak kullanılması nedeniyle ikame ürün fiyatlarına bağlı olarak ülkemizin mısır kullanım miktarı 7,5-8 milyon ton aralığında değişiklik göstermektedir.
Üretimi ise özellikle; Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya, Manisa, Osmaniye, Mersin, Konya, Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, İzmir, Samsun, Hatay ve Diyarbakır illerinde yoğundur. Türkiye'de mısır ekim alanları % 68 tanelik, % 32 silajlık mısır ekim alanları olarak karşımıza çıkar.
Mısır'ın en ünlü yemeği denince akla elbette ki Falafel geliyor. Orta Doğu ülkelerinin fast food'u ve sokak yiyeceği haline gelen bu atıştırmalık, kuru içi bakla ve nohuttan yapılıyor. Adını ise bakladan alıyor. Mısır seyahatiniz de mutlaka deneyeceğiniz tatlardan biri diyebiliriz.
Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir. Mısır'ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir.
Kahire (Arapça: القاهرة, romanize: el-Qāhira, "Galip", "Üstün Gelen"), Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır.
Mısır'ın resmi adı Mısır Arap Cumhuriyeti'dir. Mısır, 1.002,450 kilometrekarelik Ortadoğu'nun en büyük yüzölçümüne sahip ülkeleri arasındadır.
Mısır'ın en çok ithalat gerçekleştirdiği ülkeler ise Birleşmiş Milletler COMTRADE veritabanı 2021 verilerine göre şu şekilde sıralanıyor: Çin – 10.01 Milyar dolar. Suudi Arabistan – 6.25 Milyar dolar. Amerika Birleşik Devletleri – 5.11 Milyar dolar.
Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Türkiye'nin Mısır'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler plastik ve plastik ürünleri, mineral yakıtlar ve yağlar, suni tekstil malzemeleri ve inorganik kimyasallardır. Her biri son 5 yılda artış gösteren bu sektörler arasından, mineral yakıtlar ve yağlar yıllık ortalama %61 büyüme ile en çok artışı gösteren sektördür.
Mısır unu nasil anlaşilir? Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur. Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez.
Mısır Unlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şeker alınarak iyice çırpılır. İçine yoğurt ve sıvı yağda eklenip yine hızlıca çırpılır. Sonra mısır unu, kabartma tozu, vanilya ve un elenerek ilave edilip iyice karıştırılır.
Faydalı Bilgiler: Mısır Ekmeğinin İçinde Ne Var? Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirdiğinizde yumuşacık ve lezzeti tam yerinde olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri