Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
ÇEMEN TOZUNUN KULLANIM ALANLARI
Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır. Çemen otu tohumu, baharat olarak çok kullanılmasının yanında sivilceler, yaşlanma belirtileri, ciltteki renk dengesizliğini giderme gibi cilt faydaları ve saç tellerinin güçlenmesini sağlama gibi saç faydaları için de kullanılmaktadır.
Farklı yörelerden bir çok annelerden tarif alınmış ve bu tarifler harmanlanarak en lezzetli çemeni zeytinhan satışa sunmuştur. Çemen baharatı, özellikle kahvaltılarda tükettiğimiz Kahvaltılık çemen Ve çemenli yumurta, ve etli yemeklerde kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen otu, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine ve kan basıncının iyileştirilmesine yardımcı olabilir, bu da kalp rahatsızlıklarının gelişmesi riskini azaltır ve kalp sağlığını iyileştirir. Çemen otu “galaktagog” (anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olan bir bitki) olarak sınıflandırılır.
İdrarda ve terde kötü kokuya sebep olabilir. Kan şekerini aniden düşürerek hipoglisemiye neden olabilir. Rahim kasılmalarına neden olarak hamilelerin bebeğini düşürmesine neden olabilir. Özellikle kronik hastalığa sahip olanların çemen otu tableti tüketmemeleri önerilir.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Kahvaltıya gelecek olan ya da habersiz gelen çat kapı misafirlere yapılabilecek lezzetli bir tarif ile sofralarınıza konuk oluyoruz. Kahvaltılık çemen tarifi ile iştahınızı açacak ve daha lezzetli bir kahvaltı edeceksiniz. Dilerseniz et yemeklerinizin yanında veya karnınız kıyıldığında ekmeğe sürerek tüketebilirsiniz.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Kahvaltılık Çemen Nasıl Yapılır? Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen otu tohumu içerisindeki saponin maddesi sayesinde sindirim enzimlerini hızlandırır ve aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlar. Bu yüzden çemen otu tohumunu normal kullanımdan biraz fazla tükettiğiniz zaman kilo almanız mümkündür.
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Daha az bilinen çemen otu tohumu, birçok tarifte kullanılabilir. Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir.
Tokat Çemeni | 9.90TL | Tokat'tan Aynı Gün Kargo | Hemen Sipariş Ver.
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri