Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Toz biber, Kimyon, Karabiber, Yeni Bahar, Toz Tarçin, Toz Zencefil, Tuz.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır.
Çemen otunun kullanımı
En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Yapılışı yöreden yöreden değişiklik gösterse de biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla tatlanıyor çemen. Sarımsak ve zeytinyağını da unutmamak lazım elbette.
İlgili 41 soru bulundu
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen otu tohumu içerisindeki saponin maddesi sayesinde sindirim enzimlerini hızlandırır ve aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlar. Bu yüzden çemen otu tohumunu normal kullanımdan biraz fazla tükettiğiniz zaman kilo almanız mümkündür.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
İçindekiler: Çemen unu, sarımsak, karabiber, kırmızı biber, kimyon, y.bahar, tarçın, karanfil, koruyucu E211, renklendirici E110, tuz ve su. Buzdolabında saklayınız. Son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur.
Kemikleri tuzsuz düdüklü tencerede haşlayın ıslanmış sarımsakları soy robottan geçir leğen veya tencereye biberi boşalt karışık baharatını koy, sarımsakları da ilave et, sıcak kemik suyundan azar azar ilave et ve karıştır ,salça kıvamına gelince olmuş demektir ekmeğine sür sür ye afiyet olsun.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Libidoyu Arttırır
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
Çemen tohumu unu gluten içermemektedir.
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
1-Çemen. Çemen aslında kan şekerini ve lipitleri düşürmek gibi sağlığa çok sayıda yararı olan bir besin. Bu faydaları bir yana vücudun kötü kokmasına sebep olan suçlulardan da biri maalesef. İçerdiği stolon maddesi bu kokunun sorumlusu.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır. Çemen çok eski bir baharattır ve antik çağlarda çok değer görmüştür. Et, tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri