Cenap Şahabettin Şiirleri Benim Kalbim, Şair, On Ölüm Şarkısı, Hakikati Sevda, Bitmemiş Bir Gül, Güzel Sözler, Elhanı Şita, Senin İçin, Riyahı Leyal, Kitabei Sengi Mezar başlıca şiirlerinin isimleridir. Hakiki büyük adamlar güzel ağaçlara benzer sözleri Güzel Sözler şiirinin cümleleridir.
Sonuç olarak, Cenap Şahabettin'in, Körebe oyunuyla, sosyal meselelere çok az yer verilen ve genellikle aile,evlilik,kadın hakları gibi konuların etrafında dönen Servet-i Fünûn tiyatrosunun tipik bir örneğini sunduğu söylenebilir.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Servet-I Fünun dönemindeki şiir estetiğinin kurucusu sayılan Cenab Şehabeddin, aynı zamanda 'Sanatkarane nesrin' kurucularındandır. Yahya Kemal'in "sağlam mantığıyla bir şaheser" olarak adlandırdığı "Evrak-ı Eyyam" şimdi yeni harflere kazandırıldı. Güzel Türkçemizin tadını yakalamak için.
İlgili 30 soru bulundu
Henüz tıbbiye öğrencisi iken 18 şiirini "Tâmât" adıyla küçük bir kitap hâlinde 1886'da yayımladı. Tıp ihtisası için Paris'te bulunduğu yıllarda, daha çok edebiyata ilgi gösteren Cenap, kendi ifadesiyle parnasyen ve sembolist şairleri okumuş, özellikle Paul Verlaine'den etkilenmiştir.
Türk Edebiyatı alanında Elhan-ı Şita adlı şiiri önemli bir yere sahiptir. Bu eser Cenap Şehabettin'e ait bir eser olmaktadır.
*Cenap Şahabettin "sanat sanat içindir" anlayışını benimsemiş, sembolizm ve parnasizm akımları etkisi altında şiirler yazmıştır. *Türk şiirine sembolizmi ve parnasizmi tanıtan kişi Cenap Şahabettin'dir. *Edebiyatımızda sembolizmin ilk başarılı temsilcisi olarak değerlendirilebilir.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
“Elhân-ı Şitâ”, “Yakazât-ı Leyliyye”, “Temâşâ-yı Leyâl”, “Temâşâ-yı Hazân” gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenab Şahabeddin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir.
En önemli oyunu olanKörebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyleevliliğin tenkidini konu edinir. Bir tür “Avukat Evlenmesi” olarak nitelendirilen oyun,çağdaş gençlerin evlilik hakkındaki yeni düşüncelerine dayanır.
Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur.
Servet-i Fünun dönemi sanatçılarından olan Cenap Şahabettin Türk edebiyatına katkıları oldukça fazladır. Cenap Şahabettin askeri tıbbiye de eğitim görmüştür.
(Kaplan 1992a; 408) "Elhân-ı Şitâ", "Yakazât-ı Leyliye", "Temâşâ-yı Leyâl", "Temâşâ-yı Hazân" gibi şiirleri ile bu “musikiyi taklit eden şiir”in güzel örneklerini veren Cenap Şahabettin, daha ahenkli bulduğu için bütün şiirlerinde aruz veznini tercih etmiştir.
Bu edebiyatın hemen hemen bütün sanatçıları “karamsarlık” konusunda ortak tavırdadır. Hayattan memnuniyetsizlik ve hastalıklı yapı onların günlük hayatlarında da kendisini gösterir. Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin, Servet-i Fünûn şiirinin olduğu kadar modern Türk şiirinin de öncüleri arasındadır.
Konunun yapısına uygun, aruzun değişik kalıpları kullanılır. Ahenk endişesiyle aynı şiirde değişik vezinlere yer verirler (Cenap Şahabettin). Kafiye göz için değil, kulak içindir ilkesi benimsenir; kafiye, ahenk unsuru olarak ele alınır.
Öz. Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Sembolizm akımı etkisi altında Aruz ölçüsüyle şiirler yazan şair şiirlerinde uyuma ve ritme önem vermiştir. Şiiri kelimelerle resim yapma sanatı olarak algılayan şair şiirleri ile kelime ve dizelerden tablolar oluşturmayı hedeflemiştir. Elhan-ı şita şiirinde şair kış betimlemesi yapmıştır. Ki hamûşâne dem-be-dem ağlar!
elhan-ı şita (kış nağmeleri) şiirinin konusu basittir. kış mevsiminde kar yağışının resmedildiği bir kış manzarasıdır.
Eskiden İstanbul'a senenin ilk karı düşünce o gün matbuattaki İstanbul gazetelerinin birinci sayfasında Cenab Şehabeddin'in Elhan-ı Şıta (1897) şiiri neşredilirmiş.
"körebe" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç blind man's buff i. hoodman-blind i.
Oyunculardan biri doktorun tuttuğu sayıyı tahmin ettiğinde doktor "Aspirin!" diye bağırır ve diğer oyuncuları kovalamaya başlar. Yakalanan oyuncular da ebeye katılır ve diğerlerini yakalamaya çalışır. Sona kalan (yakalanmayan) oyuncu oyunu kazanır.
Oyuncuların amacı, hızlı bir şekilde kelime veya ifadeleri söylemek ve sırayı devralmak için dikkatli olmaktır. Bir oyuncu, kelimeyi yanlış söylerse veya çok yavaş davranırsa, diğer oyuncular "Çatlak Patlak" veya "Çat Pat" der ve bu oyuncu o turun dışında kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri