Araç kilometresinde oynama yapılması, change araç satışı, aracın boyalı olmasına rağmen boyasızmış gibi satılması ve değerinden yüksek tutarlar talep edilmesi cezai ve hukuki sorumluluk oluşturmaktadır. Change araç davaları resmî belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarını kapsar.
Change Araç Suçu
Kimliği değiştirilen aracı satmak suretiyle haksız kazanç elde eden kişilerin bu fiilleri, somut olayın özelliklerine göre dolandırıcılık veya nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik suçlarını oluşturur.
Change aracı satın alan kişi zararını giderebilmek için almış olduğu aracı satıcıya geri iade etmek zorundadır. Çünkü alıcının zararlarının satıcı tarafından giderilebilmesi için alıcının zararı söz konusu olmalıdır. Kısaca alıcı araç için vermiş olduğu bedeli geri alabilmek için aracı iade etmek zorundadır.
Change aracı satın alan kişi somut olaya göre hukuki ayıba dayanarak zararlarını aracı satan kişiden talep edebilir. Change araç mağduru, aracı satın aldığı kişiye ayıba karşı veya zapta karşı tekeffül hükümlerine göre tazminat davası açabilir.
Change araç, öncesinde çalınmış veya herhangi bir sebeple değiştirilmiş olan, bu işlem sonrasında genellikle motor numarası ve şase numarası üzerinde değişiklik yapılarak satışa sunulan araçlara uygulamada verilen genel ifadedir.
İlgili 45 soru bulundu
Change Araç Suçu ve Cezası
Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis cezası olabilmektedir. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezası da uygulanır. Türk Ceza Kanunu'nun 158/1'inci maddesi ise nitelikli dolandırıcılık suçlarını kapsar. Bu durumda da fail 3-10 yıl aralığında hapis cezası alabilir.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti.
Change araç sebebiyle aracın bu durumunu bilmeden satın alan kişiler araca yüklü miktarda para ödedikten sonra araca emniyet tarafından el konulması, müsadere edilmesi vb. sebeplerle zarara uğrayan binlerce kişi zararını idareye karşı tam yargı davası açarak talep edebilecektir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Peki ya araç change olmuş ise bu durumu tespit edebilirler mi? Change işlemi yapılan işlem kesinlikle muayeneden geçmez.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Her çeşit araca her motor monte edilebilir.Benzinliden dizele, dizelden benzinli veya hibrite her şekilde motor değiştirebilirsiniz. Bunu kısıtlayan tek şey aracın teknik özellikleridir.
Satın alınacak ikinci el aracın boya, değişen parça ve hasar bilgisi olmasına karşın, ekspertiz işlemi sonucu araçta boya, değişen parça ve hasar kaydı olmaması durumu bizim için çok önemli. Bu araçların muhtemel 'change' araç olduğunu değerlendiriyoruz.
TCK 142'ye göre araba çalmanın cezası üç seneden yedi seneye kadar hapis cezası olmaktadır. Araba hırsızlığı anahtar uydurma, düz kontak gibi taklit anahtar ile ya da diğer bir alet ile kilit açmak sureti ile işlenirse TCK 142 ikinci fıkranın d bendi dahilinde ceza verilmektedir.
Bu anlamda araba hırsızlığı Yargıtay kararlarında da kabul edildiği üzere kullanımı gereği açıkta bırakılan eşyanın düzenlendiği nitelikli hal kapsamında cezalandırılacaktır. TCK 142 gereğince araba çalmanın cezası üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıdır.
Araçta çalınma nedeniyle oluşan hasar ya da çalan kişinin kullanımı nedeniyle oluşan tüm hasar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aracın 30 gün içerisinde bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli sigortalıya ödenir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Aracınızı Satmak İçin Teklif Almak İstermisiniz ? Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir. Araç satış bedelinin tamamını teslim alabilmektedir.
T.C kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına araç sorgulama yazarak ilgili sayfaya geçmelisiniz. Açılan ekranda plakayı yazacağınız kısma plaka yazdıktan sonra aracın çalıntı olup olmadığı, ruhsatın sahibi, aracın rengi gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Araç alış ve satış işlemleri de yalnızca noter aracılığıyla yapılmaktadır, dolayısıyla noterlere büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Eğer satın alınan aracın çalıntı olduğu tespit edilirse bu durumda aracı size satan kişiye dava açabileceğiniz gibi notere de dava açabilmeniz mümkündür.
Çalıntı - Buluntu Kaydı Olan Araç Alınır mı? Çalıntı – buluntu araçların alım satımında yapılan işlemler tamamen yasal olmakla birlikte sonrasında yaşanabilecek herhangi bir sorun da bulunmamaktadır.
Aracın iadesini, aracın yenisiyle değiştirilmesini veya aracın zararının giderilmesini müşteri talep edebilir durumdadır. Burada açılacak dava ile bilirkişi marifetiyle dosya üzerinde çalışmaları yapıp, aracı gerekirse bilirkişi incelemesine sunmaktayız.
Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir. Buna bağlı olarak sigorta firması temin ettiği aracı ihale yöntemiyle satışa çıkarabilir.
Hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkması yasak olsa da bu tip araçların alım ve satımından herhangi bir sakınca yoktur. Ağır hasarlı, pert, kazalı, hasarlı, çekme belgeli ya da hurda belgeli tüm araçlar alınabilir ya da satılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri